跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問由causeway bay黎海怡要幾耐?

各位海怡mama,

我心儀既幼稚園要搬黎lee度, 我住將軍澳, 請問黎海怡最快既public transport可搭什麼?

由causeway bay搭巴士到海怡要幾耐?

謝謝大家!

別墅

Re: 請問由causeway bay黎海怡要幾耐?

最快應坐地鐵到銅鑼灣,出地鐵站在軒利中心乘搭城巴 592直達海怡,巴士行車時間正常約20分鐘左右。

伯爵府

hkw,

many thanks!

hkw 寫道:
最快應坐地鐵到銅鑼灣,出地鐵站在軒利中心乘搭城巴 592直達海怡,巴士行車時間正常約20分鐘左右。

洋房

其實你可以由將軍澳站搭地鐵到北角站, 然後係北角坐城巴99 (總站海怡). 這巴士會在天后上天橋, (避開中央圖書館+富豪酒店+舊三越+鵝頸橋), 再直入香港仔隨道. 可以參考下.

不過純粹個人意見, 有無需要去咁遠? 如真的很心儀這學校, 何不選擇坐校車或保母車, 由將軍澳直達海怡, 一車過, 大人/細路都無咁辛苦. 你要諗下舟車勞動的日子會維持三年幼稚園, 不論打風落雨. 對不起, 只是個人意見而已.

伯爵府

puiyu,

謝謝你!
學校暫時冇tko既校車, 其實我問緊佢地有冇north point/cwb/admiralty pickup既校車.

由將軍澳直達海怡, 可能好少人咁既route.
咁樣保母車咪收得好貴 ?
或者就要dull 好多站, 又等不太好.

如果諗唔掂, 或者讀另一間于西环的學校la..(蒙特梭利學校)

puiyu 寫道:
其實你可以由將軍澳站搭地鐵到北角站, 然後係北角坐城巴99 (總站海怡). 這巴士會在天后上天橋, (避開中央圖書館+富豪酒店+舊三越+鵝頸橋), 再直入香港仔隨道. 可以參考下.

不過純粹個人意見, 有無需要去咁遠? 如真的很心儀這學校, 何不選擇坐校車或保母車, 由將軍澳直達海怡, 一車過, 大人/細路都無咁辛苦. 你要諗下舟車勞動的日子會維持三年幼稚園, 不論打風落雨. 對不起, 只是個人意見而已.

別墅

Happy 小米
北角站轉 99 城巴不及銅鑼灣轉 592 快捷到達海怡:
1.地鐵由北角至銅鑼灣快過巴士由北角至銅鑼灣
2.99會駛經利東邨後再返海怡,592不經利東邨直達海怡,駛經利東邨要花 多10 分鐘時間
3.99總站在筲箕灣,北角中途站較迫,592在興利中心是第二站,極多空位
4.99班次較疏,592 班次較密

伯爵府

hkw,

i see..
咁樣的話, 到時會兩边都會早上試搭吓.
時間長少少返而唔緊要, 迫少啲, smooth的仲好..

非常感謝你的意見..

hkw 寫道:
Happy 小米
北角站轉 99 城巴不及銅鑼灣轉 592 快捷到達海怡:
1.地鐵由北角至銅鑼灣快過巴士由北角至銅鑼灣
2.99會駛經利東邨後再返海怡,592不經利東邨直達海怡,駛經利東邨要花 多10 分鐘時間
3.99總站在筲箕灣,北角中途站較迫,592在興利中心是第二站,極多空位
4.99班次較疏,592 班次較密

王國會長

王國會長

仲有一條係去藍田匯景搭671直到.

洋房

對不起,有少少意見

由將軍澳去到匯景轉671,唔係今化算,因為671班次疏(成20分鐘一班),仲要經北角英皇道再上利東先去海怡,不如去銅鑼灣坐幾分鐘一班的592直去海怡好過

當然,唔趕時間,想坐得舒服都可以考慮671的

別墅

翠鳥 寫道:
對不起,有少少意見

由將軍澳去到匯景轉671,唔係今化算,因為671班次疏(成20分鐘一班),仲要經北角英皇道再上利東先去海怡,不如去銅鑼灣坐幾分鐘一班的592直去海怡好過

當然,唔趕時間,想坐得舒服都可以考慮671的

哈哈 英雄所見略同

首頁

尾頁

跳至
熱門主題