跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

成個月綠色大便

bb大便keep住綠色, 已經成個月甘濟啦~ :cry:
就算綠色係ok正常, 成個月都係甘, 應該係有d問題 ?-(
我應該點做好呢?
1. 睇dr
2. 試o下轉奶粉

民房

Re: 成個月綠色大便

叉燒媽咪你好:
如大便綠色沒有程粒狀,棉狀ok正常,因我的小豬豬都是大便綠色 請不要太擔心,或者你可致電母嬰院問一問

大宅

叉燒媽咪,

我個女都係綠色過喎, 我問過醫生, 佢話無問題

侯爵府

好媽媽勳章

thanks 你既reply~
但係...就算成個月係甘都無問題呀?
我睇d書話綠色大便係因為消化唔到 / 腸胃唔好? 唔知係咪A+既養份太勁呢

複式洋房

喂, 話奶粉多鐵質, 啲oo Poo會綠色架!
仲有醫生話Poo Poo唔係一舊舊, 綠色一 pat pat之餘仲見到有啲黃色粒粒, 其實係靚添呀.

小叉燒係咪咁丫?

侯爵府

好媽媽勳章

Mrs Piglet... 其實我都知綠色係ok, 但keep住長期係甘我先有d擔心
jademama, 佢係綠色一 pat pat, 但無黃色粒粒, 係墨綠

複式洋房

叉燒媽,

咁可能真係爭啲喎! 我隻小豬之前都係食A+, 但係啲poo poo唔得, 三四日先有一次, 仲要好似車厘子咁. 初初醫生叫我開奶開淡啲 (4oz落三羹), 再每日飲2oz水. 不過後來我頂佢唔順, 自行同個女轉奶粉, 而家飲明治, 幾乎日日有, 雖然Poo好綠, 有黃色粒粒(仲好臭!), OK靚!!

不妨同醫生講吓囉! 睇佢點答!

ps 我個醫生話唔駛, 但我完全覺得要轉奶粉, 而家証明我係啱既!

小豬媽

男爵府

2019新春慶豚圓

我呀b食雪印, 佢d便便都係綠色+黃色, 2日大大一次

子爵府

小豬媽,
我B女都係明治, D 臭臭同你BB個D一樣, 又係綠色一PAT PAT, 有D黃色粒粒, 勁臭..一定知佢開大

侯爵府

晞晞多數綠色, 亦有試過一兩次係黃色.

佢上次大黃色, 勁臭呀! 我豆住佢痾, 反胃流眼淚呀! 晞爸仲企埋一邊猛笑!!

別墅

我停左人奶轉全奶粉之後,就都係綠色,間唔中有黃色夾住,一直都係咁,應該唔洗擔心喎!

大宅

唔使擔心架!我個b都係咁,問過醫生, 醫生話綠色既大便係多餘既鐡質排出體外, 因為奶粉多鐡質, bb唔需要咁多, 咁多左囉, 咪排番出黎!

milb 寫道:
我停左人奶轉全奶粉之後,就都係綠色,間唔中有黃色夾住,一直都係咁,應該唔洗擔心喎!

大宅

我阿b d poo poo 由出世到而家 大多數係綠色..唔知係咪真係關A+ D 奶粉 呢..!
我好想同佢轉奶粉呀.不過要到下個月先去健康院.到時我都會問下姑娘點解會咁!!!
其實A+好D 定S26好D呢??因為我想幫阿B轉S26!!!
佢而家食緊A+ 開頭都OK..都肯飲奶.但近排佢唔係點肯飲.但加多小小奶粉落去.D味重D..佢又肯同你飲晒WOR.真係比佢激死!

複式洋房

yan1014,

醫生話隻隻都好, 只不過視乎個別阿b會對個別牌子奶粉會有過敏啫.

S26出名係肥仔粉, 比較熱氣喎(????)!

問吓姑娘你個寶貝啱唔啱食啦! 但係其實如果食開無問題, 唔應該立亂同佢轉, 因為遇到嚴重過敏, 會好大件事架.

大宅

我個仔都係食A+,大便都係黃色和墨綠色.

昨日我去了萬X和屈XX度看看不同牌子的奶粉的成份,因為六個月大就要轉奶粉,得閒睇定麻...原來A+的DHA係最多架,當然啦...我無比較過日本奶粉,因為那兩間商店無日本奶粉買.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我個仔都係食a+,本來好好地,d poo poo係黃色,但呢個幾月一加奶d poo poo 就變左綠色,又唔肯食,一路咁get thinner,而家3個幾月得13磅幾咋
佢腸胃要個2星期先會適應,但2星期之後又要加奶,之後poo poo又係咁,都唔知轉唔轉奶粉好

yan1014 寫道:
我阿b d poo poo 由出世到而家 大多數係綠色..唔知係咪真係關A+ D 奶粉 呢..!
我好想同佢轉奶粉呀.不過要到下個月先去健康院.到時我都會問下姑娘點解會咁!!!
其實A+好D 定S26好D呢??因為我想幫阿B轉S26!!!
佢而家食緊A+ 開頭都OK..都肯飲奶.但近排佢唔係點肯飲.但加多小小奶粉落去.D味重D..佢又肯同你飲晒WOR.真係比佢激死!

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

A+係我見咁多BRAND(包括日本奶粉明X同森X)DHA係最高架

as_sheep 寫道:
我個仔都係食A+,大便都係黃色和墨綠色.

昨日我去了萬X和屈XX度看看不同牌子的奶粉的成份,因為六個月大就要轉奶粉,得閒睇定麻...原來A+的DHA係最多架,當然啦...我無比較過日本奶粉,因為那兩間商店無日本奶粉買.

大宅

叉燒媽咪:
我兩個女時雪印都係綠色便便,
其實係唔問題ga,
只要係軟身就得啦!!
到佢食糊仔之後
D便便就會變返正常顏色啦!!
叉燒媽咪 寫道:
bb大便keep住綠色, 已經成個月甘濟啦~ :cry:
就算綠色係ok正常, 成個月都係甘, 應該係有d問題 ?-(
我應該點做好呢?
1. 睇dr
2. 試o下轉奶粉

民房

艾莉 寫道:
小豬媽,
我B女都係明治, D 臭臭同你BB個D一樣, 又係綠色一PAT PAT, 有D黃色粒粒, 勁臭..一定知佢開大

我b同你BB個D一樣...都係明治!超臭...

首頁

尾頁

跳至