自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

啊女對腳底脫皮

啊女對腳底幾個月左右就會脫皮~
通常我都同佢搽d cream就算~
唔知咩因由呢?
會唔會腳汗大呢?
香港腳? (因為老公有)
請問有無人遇過以上情況?
如何解決?
thx

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 啊女對腳底脫皮

我細女都有,我唸遺傳架!因為我老公話佢由細到大都係咁!另我唸同大汗都有關,因為我老公同細女都好大腳汗,另佢地手指頭間唔中都甩皮架!

伯爵府

有咩方法呀~
我個囡都有...
不過佢得8個月~

複式洋房

hello

我個女都試過, 真係甩到好嚴重, 初時以為佢著得鞋太耐啦, 但冬天又唔會喎 結果睇左醫生話佢腳汗多, 好容易滋生細菌, 唔好著涼鞋, 要著襪吸汗, 比左d藥粉開水浸腳之後就無事啦! 醫生話唔係香港腳喎

珍珠宮

hi,
can u pm me your dr.'s info?
my daughter has the same problem but her dr. only give her some lotion. :evil:

男爵府

大宅

我阿女都在腳底有個枕, 常常會脫皮, 洗澡洗得久重浮出d 皮白色, 要剪咗去.

男爵府

我啊女同啊仔都有咁情況約兩個幾月但唔係太嚴重 又無腳臭味 , 我仲以為着涼鞋隻腳會通爽 D , 咁係 唔係睇醫生診症吓好 D

複式洋房

我女之前試過無端端腳底脫皮,都有一粒粒似沖涼沖得耐浮出d 皮白色,我用白米醋+水 晚晚俾佢浸,過咗一排好返後,冇再發生.

公爵府

我阿女對腳底都是幾個月左右就會脫皮~
是否遺傳唔知啦~因阿囝無腳底脫皮
我都是發覺阿女腳汗多, 所以連揀拖鞋都要小心d~唔可以著d 容易令腳出汗d 拖鞋, 再當她訓覺時幫佢查d 平靚正花士令, 好快 keep 到無野 lu

男爵府

醒目開學勳章

多謝大家分享~
我都以為著涼鞋會好d~原來唔係架~
我個女放學返黎d襪仔真係濕濕地架~
我諗都係同腳汗多有關~

大宅

好媽媽勳章

我個女3歲時都試過腳脫皮, 好似蛇換皮甘成兩隻腳的皮慢慢脫掉. 當然去睇皮膚專科, 醫生說是近年來很普遍的現像, 除小朋友, 大人都一樣, 當有感冒痊癒後, 就會有脫皮現象, 是病菌的影響, 醫生說沒大問題, 脫皮情況因人而異, 所以醫生說很多人不發覺, 只需搽沒香料的潤膚膏便行.

當然, 有疑問或嚴重最好看醫生或專科的意見. 希望可以幫到你啦.
Ka Wa

首頁

尾頁

跳至