烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

唔識煮餸,點算?

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 唔識煮餸,點算?

睇書唔夠,仲要睇多d真人示範先得,如都x閒情個類,同埋可以上網睇美味diy中菜篇。

http://www.rthk.org.hk/elearning/cdishes/menu.htm
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

可以去工聯會學,仲要煮多d,熟能生巧。

大宅

就算去烹飪班學都唔一定好叻, 最重要就是多 d 整多 d 試。烹飪班都不平架 ! 我以前都不識架。成日去書局看書偷師跟書整, 跟足書整出來的效果都不一定得。慢慢從失敗中學習。現今都算食得下。經驗囉 。唔識的我就上來問問人咁囉。肯學肯問肯試, 日子有功應沒問題。慢慢來啦。 這裡很多高人架。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

烹飪真係熟能生巧, 要煮多d先得架。至於睇書, 只需要跟足過程, 反而d調味份量要自行調節一下, 學到十足分毫不差都無用。老實講,師傅煮送邊有可能會用匙量住,用磅去秤下每樣配料丫........

禁止訪問

水晶宮

你住邊區?
我明天下午在家裡"開班",教煮:
1. 焗pizza,由撈粉開始到焗好,約15分鐘OK.快靚正!(昨晚我媽咪話餓餓地,我即係開粉,將蝦仔解凍,切洋蔥,15分鐘完成一個迷你蝦pizza,佢不知食得幾咁滋味.)
2. 烤义燒,又係由加醃料開始到焗好,約15分鐘OK.都係快靚正!
3. 三文魚壽司飯:可以熱食凍食,即使宴客都唔失禮.
我開班係同朋友,或朋友帶來既朋友一齊玩,因為我覺得烹飪可以好客易,最大問題係你識唔識"秘技".
我有個朋友,三十幾歲人,連蛋都未煮過一隻,依家在我處學左,已經比朋友同事叫佢做美女廚神,因為連法式焦糖布丁都係正宗既法國式,帶埋火槍返公司開火燒凍布丁,睇住d糖溶成焦焦地,香噴噴!
我屋企好細架乍,不過,大家走埋一齊開開心心玩下姐.我興趣可以pm我.
sisily83 寫道:
我啱啱轉做全職媽媽,但我一直都唔會煮餸,對住本書煮都好難食,我已經煮d基本嘢,如煎雞翼,蒸水旦,烚旦,蒸魚,炒菜等都唔掂,我係咪要上烹飪班呢?
有無媽咪都有類似遭遇呢?或有無好介紹教煮餸的堂呢?

複式洋房

我都對烹飪好有興趣的, 之前都有參加過煤氣烹飪的, 我可否參加你們的烹飪班? 請pm我

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

買個焗爐番屋企, 焗爐直的好好用, 有d煮法只係預先醃好味, 再跟食譜建議的入爐時間去焗,唔洗開火, 唔洗煲水, 又唔洗洗, 一扭完按扭便等食, 幾好吔!

水晶宮

pm左你啦!
PDOU 寫道:
我都對烹飪好有興趣的, 之前都有參加過煤氣烹飪的, 我可否參加你們的烹飪班? 請pm我

伯爵府

畀面勳章

Re: 唔識煮

[quote]
方方媽媽 寫道:
你住邊區?
我明天下午在家裡"開班",教煮:
1. 焗pizza,由撈粉開始到焗好,約15分鐘OK.快靚正!(昨晚我媽咪話餓餓地,我即係開粉,將蝦仔解凍,切洋蔥,15分鐘完成一個迷你蝦pizza,佢不知食得幾咁滋味.)
2. 烤
日本の平安を祈ります

水晶宮

Re: 唔識煮

我住鑽石山,由地鐵步行至家約數分鍾.
我大概每個月都會係屋企招呼朋決一齊煮飯仔一兩次,費用全免,最多只係夾下材料費.
鍾意一齊玩就pm我啦.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題