在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

你地多數出街食定自己煮飯呢?

男爵府

Re: 你地多數出街食定自己煮飯呢?

我都唔識煮架~
好采我女女而家食粥咋~
我c6又反夜ge~唔會係屋企食飯ge~
所以我而家都唔洗為呢個問題煩住~

大宅

我都係自己搬開黎住先識煮飯
不過我黎黎去去都係果幾味...
1黎簡單..2黎個女成日癡住哂..
我根本冇哂時間可以煮到飯~
基本野都ok既...
不過再難少少都唔掂
我都想再學多d...不過冇咁既時間同埋精神

伯爵府

魅力王子

at home cooking

別墅

我都係在屋企煮飯食ga ~~
做女之前我都唔曬煮飯 , 結佐婚又埋阿囡之後轉佐全職媽咪就要煮啦 , 我都只係煮到d基本的 , 好在囡囡仲細 , 唔識分好唔好食 , 老公知我唔識煮 , 都冇咩意見 ...
我都想學下煮多幾味 , 所以一有時間都會搵d書睇下ga ~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我煮野食都係麻麻地...日日係屋企玩師奶廚房...我都係睇多d書同埋唔識打電話問人ja...不過基本上我都係一個懶人...好采煮都係比老公食...個仔仲未要我煮..所以仲有d時間去進修下煮野...通常我都係出街食or叫外賣囉

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

多數係屋企煮飯..只係sat同sun既下午先會出街食

我都係結左婚,生左仔仔先開始煮飯咋...都唔係煮得好..只係入得口..吞得落肚..食唔死人囉..重要煮左幾年都係咁上下

上烹飪班..我覺得都唔會work...自己係屋企慢慢摸實際d..因為烹飪班,教既餸都好靚,花心機,時間.又多調味,用具...問心,你學完未必會係屋企煮...只係得個識字

實際d..諗下你依家煮d野有乜問題先?炒菜要落salt你有冇?落少少薑或蒜頭去炒,又有分別...炒太耐?定係炒得唔夠熟?慢慢試囉

你重可以蒸下肉餅,排骨..等等...都好easy方便..
真係怕唔得既...超市有好多乜醬乜醬...果d都幾好用...又有說明教你點用d醬去煮野...基本上果d都係包好味架啦

男爵府

未做全職mama時我都唔識煮飯嫁, 做咗full time mama
之後唔想成日出街食我就一個星期煮2-3日飯, 初初都好難
食, 煮吓煮吓e+都進步咗喇.

加油

男爵府

我小學六年級已經開始煮飯...
不過出來做事,已經唔洗煮,
陀bb時都煮飯比自己和老公食,
bb出世後,煮了一個月,便放棄唔煮,
出街食多,或叫外賣,一個月通常煮一兩次飯,
但每天都煮比bb食,例如粥仔和飯仔等等,
好煩o既,又要煮比大人食,又要煮比bb食,
又要做吓家務,忙死
bb又痴住哂...
我情願大人唔煮,哈

伯爵府

我都係小學六年級已經開始煮飯...
煮到初中我已經唔煮,因為媽請工人煮
到依家我唔洗煮,叫工人煮
不過我工人好勤力我

男爵府

哈哈~~ 我係全職"煮"婦,日煮夜煮,差D係年終冇休添呢~~

男爵府

嘩...碟餸好靚,你真係好用心呀...

cherrylung 寫道:
哈哈~~ 我係全職"煮"婦,日煮夜煮,差D係年終冇休添呢~~

男爵府

[quote]
mancon 寫道:
我都係小學六年級已經開始煮飯...
煮到初中我已經唔煮,因為媽請工人煮
到依家我唔洗煮,叫工人煮
不過我工人好勤力我

民房

自己煮飯

大宅

嘩!你好叻呀,睇到我流哂口水,我結婚10年只煮過20次飯,自從生埋小肥就一餐都冇煮過,見到你地咁叻,我好冇用........
cherrylung 寫道:

5歲~~

男爵府

[size=medium]jenniferbb

[size=medium]kat923

傻啦,唔好話自己冇用啦,能夠照顧到小朋友,已經係唔簡單呢~~ 至於煮飯,都係功多藝熟o家咋,日煮夜煮,丫環都變貴妃啦

大宅

我初時同你一樣, 開始做full-time mama既時候根本除左煮飯之外,乜都唔識煮,連煎雞翼都煎極唔熟,蒸水蛋永遠唔食得,煎魚又唔得,總之係煮乜死乜,初頭如果我老公唔煮,我地就出街食, 但係之後覺得成日出街食好多油&味精,所以自己不停睇食譜不停試, 有乜餸唔識煮就即係上網搵, 試下試下而家連砵仔都識整.... 繼績努力啦....你一定得既

sisily83 寫道:
請問各位全職媽咪你地多數出街食定自己煮飯呢?我啱啱轉做全職媽媽,但我一直都唔會煮餸,對住本書煮都好難食,我已經煮d基本嘢,如煎雞翼,蒸水旦,烚旦,蒸魚,炒菜等都唔掂,令到老公同女都唔想食,但又唔想成日出街食,令我好頭痛,所以我係咪要上烹飪班呢?
有無媽咪都有類似遭遇呢?或有無好介紹教煮餸的堂呢?

別墅

我都係fulltime媽,多數在家煮飯,星期六日多數唔煮出去食,休息下!
我以前煮餸都覺唔太好食,但慢慢煮得多,有時真係失敗左或難食左,自己會聽下老公意見咁就會改進下,下次就會再進步d,依家有朋友來食飯我都會有信心。
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

民房

我都在媽媽家吃飯,假日出去吃,完全沒有煮飯. :lol:

大宅

cherrylung :

Wa!!! 你好(西利)呀! 我又係一個無飯煮婦, 見到你煮的

首頁

尾頁

跳至