產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

常常子宮收縮, 擔心小bb有事

我現在差不多20周了, 大約在3至4周前發現肚子凸起一個硬塊, 而且會發痛, 所以我立刻去看醫生, 她說因子宮收縮, 有些作小產蹟象, 需要卧牀休息,她說不再痛就可以放心, 現在我已經沒有再痛了. 但仍常常收縮, 請問大家有冇這些經驗???????? 這是否正常????????
非常心急人上...... :-(

民房

Re: 常常子宮收縮, 擔心小bb有事

PLEASE HELP

大宅

andysp, 我16-19weeks 時有時會肚硬次數也不多 2星期1次, 但唔會痛; 我既情況係因為仰睡拉扯到肚皮 嚴格來說不算宮宿. e生話用手指按下肚如果輕輕按得入 而不痛就不用擔心.
我聽講引起子宮收縮有幾種情況 : 太累要卧牀休息; 有細菌--要種菌, 而有d細菌會引起子宮收縮分泌只係黃色無味無痕的,(我唔記得細菌名, 但e生會診斷到的)

大宅

I think it is okay. These are called Braxton Hicks. They are practiced contractions. They should be normal and you shouldn't worry about them once you reach 16-20 weeks.

民房

1. You must ask Dr. about this

2. 我吃了 花膠 , 靈芝 胎舒服些. 花膠補子宮 ,
vita E 也對胎好. 這只是参考, vita E and 靈芝你
要 ask Dr. 才吃. 我建議吃天然含vite E 食物,
靈芝我現在只敢吃兒童吃的, 我唔知靈芝是寒or熱?

民房

THX

民房

燉多d花膠食啦, 養貽架 但最緊要係自己放鬆d至得!!!

禁止訪問

別墅

去健康院度問啦, 香港人唔駛錢嫁, 不過, 要9點鐘去排, 可能有d唔方便

大宅

我聽過大肚婆唔可以食靈芝架!又聽過唔好食太多維他命e。不過這些我都係聽人講,真係要問下dr。
a1ab2bc3c 寫道:
1. You must ask Dr. about this

2. 我吃了 花膠 , 靈芝 胎舒服些. 花膠補子宮 ,
vita E 也對胎好. 這只是参考, vita E and 靈芝你
要 ask Dr. 才吃. 我建議吃天然含vite E 食物,
靈芝我現在只敢吃兒童吃的, 我唔知靈芝是寒or熱?
休養生息中。

首頁

尾頁

跳至