親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

帶3歲小朋友去澳門, 邊間酒店好玩呢?

請教路

大宅

Re: 帶3歲小朋友去澳門, 邊間酒店好玩呢?

我之前帶亞囝(3歲)&亞囡(1歲)去澳門, 都check過吓d酒店, 本來想搵間有functions比小朋友玩, 不過有children playroom既酒店真係唔多, westin有, 不過較遠&貴, 其他酒店既facilities都差唔多(我地帶埋小朋友都唔想去賭場), 所以最後我只好揀間新d&價錢合理既"星際", 又ok wor, 我地friday去, 佢upgrade左executive floor比我地, 一張king size床(我地兩公婆+亞囝), 另加一張bb床(比亞囡)&一張單人床(比bun bun), 仲好闊落, 全海景, very nice呢!
至於兩個小朋友, 我地就帶佢地去漁人碼頭公園玩吓, 行吓, 食吓野, 好快就消磨左大半日, 都ok啦。

洋房

Hi MChan,

So how much per night? Where you book the hotel? They upgraded you when you get to the hotel or at the travel agency. At first, what room you book, and the upgrad is how much?

Thx

大宅

有沒有人去過:

永利酒店 - Wynn Macau
星際酒店 - Star World Hotel Macau
文華東方酒店 - Mandarin Oriental Macau
麗景灣酒店 - Regency Hotel Macau (之前是Hyatt)

俾些意見啦!Thank you.

另外,小朋友可否入賭場?

大宅

有沒有人去過:

永利酒店 - Wynn Macau
星際酒店 - Star World Hotel Macau
文華東方酒店 - Mandarin Oriental Macau
麗景灣酒店 - Regency Hotel Macau (之前是Hyatt)

俾些意見啦!Thank you.

大宅

mchan,

你3個大人+兩個小朋友都係book一間房, 係唔係偷雞唔比酒店知住, 我同你人數一様, 年齡配搭一樣, 但check過agent, 佢地都要我book兩間房, 你經邊到book呀, 等我都問下先, tks...

男爵府

janfion 寫道:
有沒有人去過:

小朋友cannot入賭場

伯爵府

我都打算去澳門, 兩個大人加一個兩歲小朋友, 請問酒店房會唔會要我加錢先俾小朋友入住?

請問星際的泳池OK嗎? 有冇淺水的area俾小朋友玩水?

威斯汀又有冇呢?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我住過威斯汀~

兩大一小唔駛加錢,我兩大兩小都係咁住一間房
有一個室內及一個室外泳池,室外果邊有一個淺水既小池~
ioi 寫道:
我都打算去澳門, 兩個大人加一個兩歲小朋友, 請問酒店房會唔會要我加錢先俾小朋友入住?

請問星際的泳池OK嗎? 有冇淺水的area俾小朋友玩水?

威斯汀又有冇呢?

伯爵府

thx 小草!
請問在威斯汀出市區方唔方便? hotel shuttle bus班次多唔多? 還是要乘的士? 的士出市區車費要幾多?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Westin 出市區 not convenient. Hotel shuttle bus only go to Taipa and Pier every 30 minutes. Taxi 出市區 around HK$80.
If budget ok Mandarin Oriental will be good if going with kids due very good swimming pool with water slide.
ioi 寫道:
thx 小草!
請問在威斯汀出市區方唔方便? hotel shuttle bus班次多唔多? 還是要乘的士? 的士出市區車費要幾多?

伯爵府

thx stephanieshum's information.
請問Mandarin Oriental係咪即係文華東方? 泳池係咪適合小朋友? 裡面d設施會唔會比較舊?

另外, 究竟在邊間agent book package抵? 油蔴地旅遊or中旅社or anywhere?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Yes 係文華東方, facilities keep very good swimming pool is suitable for kids. Buy package of course 中旅社 due ferry for Yaumatei tour use is New World Ferry and departs at Tsimshatsui frequency not good and takes longer time.
I tried many hotels in Macau. Besides, Mandarin if swimming pool not important, my favourite choice is Rocks hotel due new and beautiful location at Fisher's Wharf but no swimming pool. Westin too old and far away surrounding area nothing to eat except one Portuguese restaurant Fernando. Wynn hotel too high class and more suitable for gambler. Starworld hotel deluxe and location convenient but pool not suitable for kids. Budget hotel Ritz is quite ok environment very nice.
ioi 寫道:
thx stephanieshum's information.
請問Mandarin Oriental係咪即係文華東方? 泳池係咪適合小朋友? 裡面d設施會唔會比較舊?

另外, 究竟在邊間agent book package抵? 油蔴地旅遊or中旅社or anywhere?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

威斯汀係最唔方便,但就係因為咁,環境好清靜舒服,又無旅行團,真係好有渡假feel~
shuttle bus好似半個鐘一班,搭的士出都OK,好似$80左右,你可以就番shuttle bus時間就節省d,或者可以去(乙水)仔,近d,都有好多野食~

[ 本文章最後由 小草 於 07-7-3 23:18 編輯 ]

男爵府

我都住過文華東方及威斯汀,但我覺文華東方適合有小朋友家庭住多D,一來地點方便及泳池一流,今個星期我地幾個家庭一齊去澳門都係訂文華,我地在中旅X訂,大約$2600包一間房,兩套成人來回船票及兩位自助早餐,我地每家都帶一個小朋友所以要另買船票$300,但自助早餐4歲以下可免費.

大宅

Hi mouse0231,

$2600是文華東方酒店,兩個大人的套票?

星際酒店 - Star World Hotel Macau是否都合兩大一(四歲)小朋友去玩?

男爵府

原文章由 janfion 於 07-7-4 19:12 發表
Hi mouse0231,

$2600是文華東方酒店,兩個大人的套票?

星際酒店 - Star World Hotel Macau是否都合兩大一(四歲)小朋友去玩?

Yes,$2600 是文華東方兩個大套票,但我未住過星際所以我都吾知,你可上網睇吓?

民房

上個月我全家(三大一小一BB)去咗永利

間房好大,兩張床,都好OK

Hotel 本身無Facilities 比小朋友,但出入吃喝玩樂好方便

我係錦倫BOOK

大宅

請問各位最近(即今年)有無住過麗景灣, 以前未改名我住過, 好正, 但改名後因房價平左, 好似話連泳池都無清潔, 同埋好多大陸人, 究竟係咪真係咁差, 有無人真係親身住過呀 ? 因我都想暑假同阿女去.... tks

首頁

尾頁

跳至