論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新工人來了12日,打算炒佢. 開門先山 ...

請問:-

1. 仍要俾1個月代通知金 3400;
2. 現金or機票;
3. 帶去agent交收;
4. 再請新新工人,政府levy要再俾,冇得transfer新新工人;

以上是否對的????

sumyee :-( :-( :-(

民房

Re: 新工人來了12日,打算炒佢. 開門先山 ...

我第一個工人5日就炒了,我記得
1. 我沒有比1個月代通知金。不過我係同agent傾,但我agent係細間果D。
2. 機票。我一定比機票等佢一定要走,如果佢在港找新工,一定用唔到張機票,費事佢種有機票錢落袋(出機票一定不可改日期)
3. 一定要找agent交收(你比什麼錢都要有agent收據)
4. 政府levy不用再比,不過要你在4個月內再找新工人,這筆數就可transfer到新工人,不過政府會減你1個月,還有5個月可轉在新工人。

不過你一定要自己FAX給政府,同這個工人已經在邊日解除了合約,你一定唔可以信agent會幫你做,因為佢地會幫佢找新工,所以會好久都唔FAX出佢。如果佢在港有事,而政府未有收到通知,工人什麼事都關你事。嚴重D話你久薪,告你!

男爵府

好媽媽勳章

sumyee 寫道:
請問:-

1. 仍要俾1個月代通知金 3400;
2. 現金or機票;
3. 帶去agent交收;
4. 再請新新工人,政府levy要再俾,冇得transfer新新工人;

以上是否對的????

sumyee :-( :-( :-(

1. Yes.
2. not sure
3. 帶去agent交收 <-- can protect yourself
4. No. As told by my agent, levy can transfer to new helper.

大宅

Thanks all.

自從個新工人來後,晚晚睡得不好. 覺得自己冇中六合彩命水,真係登有d topic的顧主開心.
:-( :-(
sumyee

禁止訪問

男爵府

sumyee,

唉,我個新工人今個月尾到,都吾知會吾會跟妳一樣。

sumyee 寫道:
Thanks all.

自從個新工人來後,晚晚睡得不好. 覺得自己冇中六合彩命水,真係登有d topic的顧主開心.
:-( :-(
sumyee

大宅

我相信你係揾我...但我唔係"開門先山"...我係"開門見山"...唔好搞錯...下次唔好開名喇 ...
你炒佢當日要準備
1.計佢工作日數既糧、一個月代通知金、交通費、大假比例(未夠三個月唔使比)(呢幾樣夾埋逐part填清楚計清楚落收据果度,一式兩份要佢簽名)
2.機票,要copy咗比佢簽收
3.check完行李叫佢簽返張收据證明你已check咗,費事佢返轉頭入你屋搞野..
4.最好揾個朋友做見證人,然後喺收据到都簽返個名, 證明你做足哂補$既野,又可以證明到佢冇事冇幹,精精神神咁行出門囗....(可以唔使去agent到...)(但如果去d step記住做好..)
*另外出糧果度最好用支票劃死過户,支票亦要copy咗比佢簽
*以上全部既收据你一定要keep正本,完成解僱後就立即fax去immg度通知佢地cut佢visa....呢個過程你一定要親自做,咪時唔cut,一陣工人有乜事就你負責架喇....
immg fax no.28241133(簽証部門)21579181(外傭組)
兩個fax哂就好穩陣架喇....

男爵府

我新工人都就快到, 好擔心, 點解咁快就要炒佢呀?
:-P

大宅

Sorry 啊, 我係搵開門見山,

2.機票,要copy咗比佢簽收
{但我未買,可否俾cash叫agent買,可能星期日帶工人返agent度,暫時未同agent傾, 要同我老公再傾傾}

sumyee

大宅

你喺agent度買可能會加大你$500架...係佢地自己袋 ...你自己上網打吓價啦....打到價就比contract入面工人個地址佢地check...跟住就出啦..試吓打去康泰...佢地好似做緊promote..

大宅

如果你比cash就上網打價..然後print咗佢出嚟..當做statement...寫明雙方同意個價之後喺張紙度簽署作實..

PS:呢條數都要一併加埋落出糧果張statement度...條條數清清楚楚....

所有statement你要自己keep好正本呀~~~

如去agent記住要佢地cup印簽名呀~~~

大宅

我宜家係公司,沒有address, 明天就係星期六,時間好緊,點出/攞機票. 要明俾佢地袋呢500大元.

開門見山, 冇試用期對我呢d小顧主毫無保障,又要一個月通知金,又要機票.

sumyee

大宅

今晚上網打價啦...打完print咗佢出嚟...天日穩陣d再打去airlines問多次...

我地fa、winnie、ellie會幫大家努力爭取架喇...最緊要就係大家齊心團結同奉公守法...唔好unpaid...大家記住un咩都係叫un...都係犯法...如果唔係我地做咩都冇用....
sumyee 寫道:
我宜家係公司,沒有address, 明天就係星期六,時間好緊,點出/攞機票. 要明俾佢地袋呢500大元.

開門見山, 冇試用期對我呢d小顧主毫無保障,又要一個月通知金,又要機票.

sumyee

大宅

你pm我留tel...我打比你教你點做啦 :lol:

大宅

多謝你, 開門......

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

Hi 開門見山:

3.check完行李叫佢簽返張收据證明你已check咗,費事佢返轉頭入你屋搞野..

我係天書找唔到 check 行李簽收證明, 可以可以 pm 比我呀, thanks!

大宅

我都冇....係自己寫架 :mrgreen:
YinYin2002 寫道:
Hi 開門見山:

我係天書找唔到 check 行李簽收證明, 可以可以 pm 比我呀, thanks!

大宅

開門見山,

please check pm.

大宅

你唔接受停止示號,我打唔到比你喎...我d電號set哂保密..唔透露得架...不過你個case...你咁既情况係要補架...冇得唔補...你出封warn比佢先啦...等佢下一次再犯先炒啦...
莎朗 寫道:
開門見山,

please check pm.

大宅

莎朗 ,
况且佢嚟得廿日,上到庭個官會諗佢仲未識應環境啫..咁就炒??似乎...我想你明白...係...炒工人..個個都唔想跌錢..唔想補...但起碼都要合乎情理...如果唔係佢告起上嚟...唉..囗同鼻拗...所以先出封warning letter比佢先啦...

首頁

尾頁

跳至