嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小兒身痕 和 頭痕 - 怎麼辦? Help!

我仔仔快到5歲了. 他常常身痕 和 頭痕, 但沒有紅點, 他晚上常常痕, 又耍抓, 身體還抓到損; 因此睡得不好. 醫生說他乾燥, 但換了 shampoo 還是一樣沒有改善. 他試過喝二個月中藥,身體痕少了但頭痕沒有改善.

請問各位可否給我一些意見. 謝謝!
:-)我們愛,因為神先愛我們。:-) 嘉希仔 二零零二年七月十七日 出世。

男爵府

Re: 小兒身痕 和 頭痕 - 怎麼辦? Help!

如果醫生話佢乾燥,咁你有冇幫佢搽lotion呀?

LW 寫道:
我仔仔快到5歲了. 他常常身痕 和 頭痕, 但沒有紅點, 他晚上常常痕, 又耍抓, 身體還抓到損; 因此睡得不好. 醫生說他乾燥, 但換了 shampoo 還是一樣沒有改善. 他試過喝二個月中藥,身體痕少了但頭痕沒有改善.

請問各位可否給我一些意見. 謝謝!

大宅

可能頭皮有菌,去屈記揾藥劑師介紹
一隻洗頭水....應該可以有幫助。

男爵府

我大仔(5y)細個開始已經係乾燥身痕,開頭我都係用bb shampoo同佢沖涼, 但係隻隻都唔得; 後來我索性用dove(classic個隻)同佢沖涼, 竟然夾倒佢!
不過我唸唔係個個頂得順(因為好漉), 好似我細仔(2y)就唔得, 如果你地未用過,或者可以試下。 :lol:

珍珠宮

BK Milk勳章

我個仔又係咁呀,佢三歲幾,又係成日都頭痕,都唔知點解喎,食野時就最明顯,食餅食到成頭餅碎,話極都係咁,我唯有叫佢一隻手攞餅,一隻手抓,唔駛整到成頭都係,身痕就多數係手同頸,博頭,背都有,總之就周身抓,我都係唔知用乜同佢涼沖同洗頭好,而家就直頭乜都唔用,淨係用水加少少花露水,好似好左少少,不過一熱都係咁抓,問過醫生佢話唔係濕疹,不過再係咁抓落去會變都唔奇,而家兩隻手都鞋晒,我都好想知有咩辨法??~~

複式洋房

bbdou - 我有時有幫佢搽lotion, 但是頭髮搽唔到.

Sylcaca - 我都係用 Dove (classic個隻)同佢沖涼, 已經好了一些, 但係佢都係痕 和 少少乾.

ac11281128 - 等我去Watsons問下先. Thanks.

LW
:-)我們愛,因為神先愛我們。:-) 嘉希仔 二零零二年七月十七日 出世。

首頁

尾頁

跳至