自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幫年尾出世的小朋友申請學券 遇到問題, 請幫忙!

我仔仔是2003年年尾出世的, 因男孩子比較遲熟, 所以我決定比佢遲一年入學 (即 join 埋 2004 年出世的小朋友一齊於今年9月入讀 K1)....但問題就出現了......

我在申請學券時, 已在申請表上寫明 "未入學, 並會在2007年9月入讀 K1", 但當我收到學券後, 卻發覺學券上的有效日期只至2008/2009 (即有效期為2年, 亦即只可供仔仔讀至 K2, 咁 K3 咪無得資助??! )

我試過打電話比政府問, 但只是留言, 現在已經第五日了, 仍未回覆 :evil: 真激氣。請問有人好似我咁CASE 嗎? 同埋我應該點做?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

Re: 幫年尾出世的小朋友申請學券 遇到問題, 請幫忙!

如果你囝囝年尾出世而做大仔的話, 即是放棄1年的學卷, 所以係無形中少一年資助. 算啦! 如果你囝囝做細仔的話, 即06~07年入讀k1, 都係冇學卷呢個優惠啦, 針係冇2頭利的. 如果唔係對03年細仔又讀緊的k1的小朋友好唔公平

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我個仔都係03細仔,而家佢已經讀緊K1,我填表時亦有填報,我响6月頭時收倒學卷佢地都係只係生效日期由07-09(兩年),我打電話去問,我話我個仔會响07年9月轉去第二間學校repeat K1,咁佢地就叫我寫張聲明書,連同埋9月入學證明,佢地會重發一張由07-10既學卷比我,我响一個星期內已經收到佢地重新發出既學卷,年期係三年.

你試下再打去學卷組講下你個情況,你搵陸生,上次都係佢幫我攪,希望幫到你啦,因為無端端少一年學卷都唔抵.

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至