論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

我就來請工人請到精神病喇﹗

大宅

Re: 我就來請工人請到精神病喇﹗

都無辦法, 炒佐工人先, 之後慢慢處理 你有佐bb, 心情唔好會影響bb o家

男爵府

平安bb,

你真係慘呀, 個工人咁衰 , 你既情況都好lei hei呀,
你住邊區架??無人幫你湊bb, 咁有無屋企人可以幫住手先呀,
如果唔係試吓揾家務通啦, 仲有呀, 你有左bb要盡量保持心情開朗架, 唔好咁擔心啦, 一樣一樣解決啦, take care ar

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

平安bb
工人唔啱請到啱啦,放鬆心情呀,陀bb要開心架 :-P
其實你可唔可以請鐘點呢?再唔係自己湊??
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

大宅

好媽媽勳章

平安bb
工人唔啱請到啱啦,放鬆心情呀,陀bb要開心架 :-P
其實你可唔可以請鐘點呢?再唔係自己湊??
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

別墅

平安bb,

不要太難過, 你有咗bb, 心情要儘量放鬆, 你媽媽暫時可唔可以先幫你照顧bb, 直至你搵到工人為止呀!

我必為你禱告, 願你們一家人能儘快脫離這個困境, 孩子是神賜給我們的產業, 祂必保守我們, 將一切的憂慮放在神的面前, 祂必賜與平安給我們, 阿門!

如果你想找人傾吓, 我很樂意的, 你可pm我架

大宅

虎到金來勳章

平安bb,

你住邊區架??無人幫你湊bb, 不如暫扥先, 您要堅強D, 唔好咁擔心啦, 一樣一樣解決呀.

你有左bb要盡量保持心情開朗架, 一定會解決到的.

假使情況很壞的, 您看 醫生應拿到病假的. :cry:

民房

不如辭左份工自己凑喇!!!!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

最快既方法,先搵下親人幫手睇住BB先,再搵個HK家務助理幫手執屋,大大獲執一次,之後可唔駛日日黎,無咁重皮嘛.
托兒我就唔識啦,不如您講下係邊區,睇下有無其他媽咪有介紹??

您要保重身體呀,唔好為呢d垃圾激壞自己,希望佢受法律制裁..

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

同是天涯淪落人.

見到呢個topic嗎?
[31/5已正式與勞工處處長進行諮詢會議,現已努力研究中,但請各位繼續提供真實case,謝謝!]

男爵府

3個工人都是同一間AGENTS嗎? 工人印 / 賓呢? 我覺得AGENTS有問題.

唔好諗咁多, 工人的事你自己都控制唔到, 當務之急搵人湊住BB先, 自己要RELAX, 錢財身外物, 最緊要小心身體

洋房

Hi,

After read your case, I have the same experience as yours. The first one was good, but after 1 yr she borrow money from the agency, so I didn't renew her. After that, my nightmare starts. The 2nd one, come here 3 days, everyday start from 4pm she is not doing anything. I talked to her, her only answer is "I don't understand". So fired. The 3rd one very lazy, on her CV says she learned a lot of chinese food from her last employer. But she come to my house don't even know how to fry an egg or fish, don't dream about other dishes. Now this one, the work is just just ok, but VERY bad temper or attitude. Never admit making mistake, I just point out the mistake (not angry or shout at her), she gvie black face, If serious mistake, i got angry at her, she will give temper. eg. throw the keys, making loud noise at the kitchen. I explained to her how the work should be done, she just walk away. I am going to be crazy too, This Jan I was pregnant too, and I miscarried after 3mth coz she make me very angry one time.....

Take care la, don't think about it la

洋房

平安 bb,

要振作呀 ! 最重要保重自己身體, 苦難會很快過去的, 快d搵家務通幫住手先啦, 祝你盡快脫離困境

珍珠宮

平安bb,
保重,為左呢衰工人激得自己,辛苦bb就唔抵。
如果三個工人都係同一個AGENT,我諗你都係轉過個AGENT把啦

大宅

唔駛唔開心, 你應該開心先岩。 早走早著。

我仲有幾日就生, 有一個仔, 新工人又未到, 不過一d 都唔擔心, 煮到埋來就食囉。
無工人係屋企, 我仲舒服。
你睇下有無本地助理可以幫到你。

伯爵府

支持妳ar!工人o者,又唔係同佢有親,無謂為左佢激心啦。

如果3個工人都係同agent,真係要唸唸轉過第2間了,又或者會唔會俾之前d工人唱衰左,所以新來果d咁唔聽話?

妳休息下先啦,而家拉左條pk,唔駛補$佢又欠agent$已經有排佢煩啦!真係抵佢!

大宅

樓主保重呀...我好明白你標題"我就來請工人請到精神病喇"既感受...因為我試過 ...請到心理不平衡..患咗抑屈症..要食抗屈药(食到我想死..)...所以如果你係受唔住的話...暫時比自己抖抖唔好再請住...睇吓可唔可以??

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

平安bb,
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_922.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至