自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

新 x 界家居寬頻不知所謂,簡直是垃圾!!

我屋企舊年 8 月入伙至今,新 x 界家居寬頻差不多日日都有部份時間故障!(尤其是繁忙時間)初初都會日日打電話去投訴,重試過寫信去消委會及電訊管理局,更有位 "新 x 界" 經理莫小姐跟進!但近兩個月每晚 8 時至 12 時繁忙時間上網,均會突然繼線,便一直也上不到,要第二天早上才能再上!"新 x 界" 亦派人多次上門調查,但均說沒事,有次更說是我的電腦問題,我信以為真,攪到我要求電腦公司幫我 reset 部電腦!但依然斷線!這情況原本已習以為常,亦冇耐性每晚都打電話再去投訴來浪費自己的時間!

但昨晚因有要事急需上網,晚上 9 時多又上上吓不到 5 分鐘斷線,實在忍無可忍,再打電話到 1236 投訴!打了很多次在等待接聽的時間均會斷線,到最後要 10:15 分才有人接聽,他居然答我昨晚因網絡提升所以才有問題,我真是無名火起,我向他說不只昨晚,根本是晚晚 8 時至 12 時均出現問題,只是我沒好氣晚晚投訴,但昨晚因有特別事要上網 check 又再斷線,才再打去查詢!

該職員答我因我的屋苑用的是叫 "維他命上網計劃",若太多人佔線便會出現斷線情況,現在工程人員在這段時間進行系統提升工程,還叫我晚上 12 時後再試!我說 12 時我都睡了,點上網,點解他們工程部要在繁忙時間提升系統,我說不止今晚,跟本由舊年 8 月入伙以來,日日都有事,有時連固網電話都出事,但該職員只叫我睇多幾晚便會冇事,完全幫不到甚麼!

今朝再打電話去 "新 x 界" 經理莫小姐投訴,她表示今晚便會正常,話氣亦不十分好,我說再是這樣我必定出報紙投訴,她說工程人員尋晚已說今日開始冇事,叫我最好唔好出報紙投訴,但她又沒有用太好的語氣對我,我現在真的很嬲,我必定會好好寫信給報紙投訴 "新 x 界" 的,現在先出 post 發表意見!

真不幸,我的屋苑是 "新 x 界地產" 起的,舊年 8 月入伙時,只有 "新 x 界家居寬頻" 及 "新 x 界固網電話",因當日查詢 PCCW 時,PCCW 說 "新 x 界" 未批給他們,所以連他們也無線,我便 "焗" 住要簽 "新 x 界" 兩年 contract!

後來投訴多次原想取消合約,因根本得不到應有的服務,但 "新 x 界" 以要遵守 "合約精神" ,如我取消合約,便要賠償兩年錢才能取消!真是不合理!如果 "新 x 界" 的網絡根本沒有能力去服務整個屋苑,便不應 "攬" 上身,影響消費者,又使消費者沒有其他選擇,"新 x 界" 真過份!依家 PCCW 已能覆蓋我的屋苑,但又不能取消 "新 x 界",真無奈!"新 x 界電訊" 正 "垃圾"!!!!

民房

Re: 新 x 界家居寬頻不知所謂,簡直是垃圾!!

一定要投訴,冇理由唔可以終止合約,服務咁差,現在電訊服務太冇水準!

子爵府

好媽媽勳章

嘩,咁既服務

大宅

維他命上網計劃 咩黎架??笑死人咁都講得出 PCCW可以用既就轉用唔駛衾咁多係我就轉鬼左佢駛鬼怕佢罰錢,D咁既服務差差差差差!! 一於投訴佢間公司

等待驗證會員

真係吹喇叭[size=xx-large]吹喇叭
我都係想做個好人''遮''

子爵府

好媽媽勳章

維他命上網計劃

咁似藥名既!
常在坤 寫道:
維他命上網計劃 咩黎架??笑死人咁都講得出 PCCW可以用既就轉用唔駛衾咁多係我就轉鬼左佢駛鬼怕佢罰錢,D咁既服務差差差差差!! 一於投訴佢間公司

大宅

常在坤,

我真係好想轉 PCCW,但兩邊比錢咪好貴囉,我又負擔唔起..... :-( 其實佢係咪真係可以罰我錢呢?

我今朝咪問果個莫經理除咗 "維他命上網計劃",重有冇 "礦物質上網計劃" 囉,我 d 同事聽到我咁問都話我 "寸" 添! 但其實我係好 "嬲" 就真!今晚真係依家先上到網咋!

常在坤 寫道:

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

係我就問佢,係咪缺乏左d咩維他命呀!攪到個計劃咁!要補番d咩先得呀! :tongue:

[quote]
B二姑媽 寫道:
我今朝咪問果個莫經理除咗 "維他命上網計劃",重有冇 "礦物質上網計劃" 囉,我 d 同事聽到我咁問都話我 "寸" 添!

伯爵府

我都係過佢地家居寬頻電話, 斷線情況嚴重到我完全放棄, 變成係屋企都用手提電話, 約滿即走返去PCCW.

複式洋房

好耐之前用過此公司的mobile服務,質素不佳、又胡亂收費。從此以後話過《永不錄用》

男爵府

唔係wor...我之前用左2年,係 (堂樓)...到宜家(私人樓)
都無試過咁wor...好好呀~一d 問題都無

如果你想轉pccw ,pccw 有一個優惠ga..如果你有約係身,e.g : 你仲有5個月約 ,佢地會送番5個月俾你 ,因我家居電話轉用 pccw ..簽18個月約,佢知我電話有5個月約,所以送番5個月約俾我~你試下打去pccw問下~

大宅

如果佢要求履行合約精神,咪同佢講可以繼續合約但你地無履行合約因為合約講明佢地要提供上網或電話服務而今你都無辨法提供應有服務畀我令我每日都飽受不必要的唔方便(無得上網同用電話及每日一次投訴)咁邊個破壞合約精神。

大宅

shing'mun,

可能你唔係用 "維他命" 果隻 plan 啦,我呢度 d 管理員話管理處都成日斷線架!!

PCCW 咁好,但我重有 14 個月約,不過都不妨打電話去問吓先,多謝報料!

shing'mun 寫道:
唔係wor...我之前用左2年,係 (堂樓)...到宜家(私人樓)
都無試過咁wor...好好呀~一d 問題都無

如果你想轉pccw ,pccw 有一個優惠ga..如果你有約係身,e.g : 你仲有5個月約 ,佢地會送番5個月俾你 ,因我家居電話轉用 pccw ..簽18個月約,佢知我電話有5個月約,所以送番5個月約俾我~你試下打去pccw問下~

大宅

史力奇,

我都係咁同新 x 界講,當日同消委會都係咁講,但消委會又係話 "合約精神" 喎,真離譜!

史力奇 寫道:
如果佢要求履行合約精神,咪同佢講可以繼續合約但你地無履行合約因為合約講明佢地要提供上網或電話服務而今你都無辨法提供應有服務畀我令我每日都飽受不必要的唔方便(無得上網同用電話及每日一次投訴)咁邊個破壞合約精神。

首頁

尾頁

跳至