想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

旦太多啦, 唔可以做iui !!!!!

m後諗住做第二次iui, 點知打左11日gonal-f後, 照旦, e生發現我有6粒旦, 話唔可以做iui啦, 因為佢怕會太多 ....

好慘呀! :-( :-( :-(

大宅

Re: 旦太多啦, 唔可以做iui !!!!!

其實可以轉做ivf, 抽左啲蛋出黎, 再進行體外受精

大宅

我也試過這個情況,仲多過你呀!有成十幾粒,最後我都好無奈stp左,等兩個cycle後才開始。
休養生息中。

大宅

MiniP,

醫生比你gonal -f d劑量有幾多? 中途有無check 過? or 11支針後先照?
MiniP 寫道:
m後諗住做第二次iui, 點知打左11日gonal-f後, 照旦, e生發現我有6粒旦, 話唔可以做iui啦, 因為佢怕會太多 ....

好慘呀! :-( :-( :-(

別墅

galic,

頭7日都係75iu, then 照完後只有1粒唔大嘅。跟住加到112.5iu, 打左3日再照, 就變左6粒啦。
醫生都有講過有pcos嘅人係會有咁嘅情形。

唯有等下次啦 :-( :-(

大宅

MiniP,

我都係pco,所以第一次做iui時,情況和份量跟你相同,而結果也相同,我都有問過dr,可否立刻轉做ivf,dr話唔得,因為卵的質素會無唔好。我亦有朋友是這個情況,所以dr繼續keep住75的份量,結果就無事了,或者dr下次就清楚你身體的狀況,然後用藥架啦!
休養生息中。

大宅

MiniP & VenusTam

I'm also a PCO patient. Last cycle I took around 10 times injection + 1 破卵針, but turns out the egg didn't burst.

This cycle, I took100iu for 4 days, no reation, another 125iu 3 days in a row. Today, the dr said there are 3 eggs have potential, so another 3 days 125 iu.....and will check this coming Thur.

I heard that normally the 1st 2 cycles are used for testing. 3rd or 4th times iui will have higher chance to suceed

Btw...my husband is 27 yrs old....do u think iui is needed or can do it naturally after 破卵針? we have 2twice bingo experience, just miscarriage at last before

大宅

galic,

你們還很年輕,但以我的經驗而言,我覺得有pco是需要醫生的幫忙的,而你的miscarriage應該是因為pco,(卵的質素唔好),而打針是可以打出質素較好的卵的,繼續信賴你的醫生吧!祝你今次bingo!
休養生息中。

別墅

好奇怪呀!
上星期四照完, dr 話太多旦唔可以做iui, 當時d旦仲係卵巢度, 都未排, 咁咪疊埋心水再等下次。點知尋日突然有血流, 有冇人試過呀?我打俾dr問, 佢話打完針有可能影響m黎, 但係點會咁快架?

大宅

你上星期四day 幾?
MiniP 寫道:
好奇怪呀!
上星期四照完, dr 話太多旦唔可以做iui, 當時d旦仲係卵巢度, 都未排, 咁咪疊埋心水再等下次。點知尋日突然有血流, 有冇人試過呀?我打俾dr問, 佢話打完針有可能影響m黎, 但係點會咁快架?

別墅

galic, day 16呀! 嗰日都未排, 真係唔知點解會流血。

大宅

你又早得滯wor, 上之我打完破卵針, 但無排到, 就12/13日後來m...

民房

MiniP,

放鬆d, 我都有你的情況,
今天是我打第20日針了,真係打到petpet開花
而且一樣有血流, 今日覆診問左醫生,
佢說因為我地pcos的賀爾蒙不太穩定, 有時打針都會影響,
令到有少許子宮內膜剝落情況, 佢幫我照完超聲波, 說內裡
一切正常, 醫生說應該無咩野, 佢說最好IUI那天無流血,
因為怕影響成效, 不過醫生向我說要放鬆心情.
我應該下星期一做IUI了..

你不如去問下你位醫生啦...
MiniP 寫道:
galic, day 16呀! 嗰日都未排, 真係唔知點解會流血。

別墅

bugsjenny,
多謝你分享。
我d16, dr 話我旦太多, 我其實連破卵針都未打, dr 只叫我等m黎。 但尋日已經流血, 我估都係因為子宮內膜剝落。
打左去問dr, 佢都話冇咩問題, 咁就當尋日係d1, 又由頭開始過law!!!!

民房

MiniP,
原來是這樣,
你d16就旦太多呵...我本來都係呵...
一打就一堆旦...醫生好驚..佢叫我暫停等下個cycle,
我說打了成10針唔想放棄....佢便改左隻溫d既藥..
仲要我要日日返醫院打針, 隔幾日照超聲波,
仲可能要返30日或以上, 因為針要日日慢慢打...
唔比佢地一次過大晒....希望最後只是一兩個正常的旦...
今日第20針了, 醫生說我而家可以keep到1粒大1粒中,
佢仲說今個cycle應該可以IUI了, 需然有少許流血, petpet花晒,
但醫生和我都把一切交比天父了, 佢仲會為我祈禱呵(因為我同醫生都係基督徒)...我真係好開心呵...
你都比心機呵.....不要放棄呵~ :-P

MiniP 寫道:
bugsjenny,
多謝你分享。
我d16, dr 話我旦太多, 我其實連破卵針都未打, dr 只叫我等m黎。 但尋日已經流血, 我估都係因為子宮內膜剝落。
打左去問dr, 佢都話冇咩問題, 咁就當尋日係d1, 又由頭開始過law!!!!

大宅

咪好lor, 早d start new cycle, 唔洗等咁耐.....

MiniP 寫道:
bugsjenny,
多謝你分享。

洋房

請問o羊係pco?
我下個cycle開始做iui,請問有o羊地方要注意o架?

大宅

好媽媽勳章

bugsjenny,

我想問你個醫生收你幾多$$一支針呀。

咩谷卵針吾係可以自己打o定咩,佢要你要日日返醫院打針?
隔幾日照超聲波.... 噤,即係隔幾多日呀?

吾好意思,噤多問題,因為我下個cycle 都可能要打針谷卵,但應該吾洗做iui,因為老公合格。 thank you!!

民房

Wuws,

我是在政府做iui, 因為我之前看開仁安醫院婦科同做過手術..但係次次覆診d費用好費, 仲有係次次同我講錢, 做d無咩用, 但又要費用既檢查, 最後我轉了去政府看...我是在將軍澳醫院做iui的,
打針是日日返醫院打, $17一次, 無晒針藥就要去藥房拿藥,
照超聲波+覆診都係$60一次, 比私家平好多, 那女醫生又好人,
我今個cycle已返了21天醫院, 日日打針, 隔3-5日照一次, 不過人人不同的...

wuws 寫道:
bugsjenny,

我想問你個醫生收你幾多$$一支針呀。

咩谷卵針吾係可以自己打o定咩,佢要你要日日返醫院打針?
隔幾日照超聲波.... 噤,即係隔幾多日呀?

吾好意思,噤多問題,因為我下個cycle 都可能要打針谷卵,但應該吾洗做iui,因為老公合格。 thank you!!

大宅

好媽媽勳章

bugsjenny,
吾該晒,嘩,你隔3-5日照一次, 噤你返工d時間就到呀? 如果隔5日照一次,都ok既,可以就到星期六就好喇。唉,不過都係下個cycle既事,可能要過埋暑假先,因為我個醫生放假。

其實我而家都係仁安既私家診所睇緊,我睇董醫生既,佢暫時都ok,但佢開始叫我做ivf。我心諗,好似仲有好多方法未試就做ivf?

首頁

尾頁

跳至