懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

桑寄生蛋茶?

我依家 20 wks, 可唔可以飲桑寄生蛋茶糖水呀?
有冇話有 d 乜野好 or 唔好架
thx thx!

別墅

Re: 桑寄生蛋茶?

MoJoJoJo:

桑寄生蛋糖水係安胎架, 係產前飲的! 在西環源記買就最好味! 不過都可以個己煲架, 我係余仁生買左D桑寄生加蓮子煲糖水飲, 都OK架!

民房

lilian926,

咁我想問吓幾多週可以開始飲?
lilian926 寫道:
MoJoJoJo:

桑寄生蛋糖水係安胎架, 係產前飲的! 在西環源記買就最好味! 不過都可以個己煲架, 我係余仁生買左D桑寄生加蓮子煲糖水飲, 都OK架!

男爵府

wow 好野, thx thx
又好味又有益呀

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

大宅

陪月勳章

我之前12wk3 都想飲架..不過媽咪去問左幾個中醫師都話個始咁細唔好飲住喎.因為怕大人受到個胎受唔到喎,
幾個中醫都話5/6個月開始飲好喎,因我媽咪"台"我地的時候都有飲,都係5/6個月時飲架.
不過我仲未飲得呀~我現在先15wk3咋..但要等呀~ :-(

別墅

xvx_oli,

本書只係話產前食可安胎, 但冇講幾多個月才適用! 我想 be safe 的話, 咪三個月之後才吃 law..不過我記得係week 8 時都去過源記食桑寄生加蓮子蛋糖水呢!

民房

lilian926,

thx! 其實之前我都睇過d資料, 話桑寄生加蓮子蛋糖水同腐竹蛋糖水都可以幫產... 不過又係冇特別講幾多weeks可以開始食囉!
不過如果保險d我都諗3個月後會好d!
xvx_oli,

本書只係話產前食可安胎, 但冇講幾多個月才適用! 我想 be safe 的話, 咪三個月之後才吃 law..不過我記得係week 8 時都去過源記食桑寄生加蓮子蛋糖水呢!

別墅

係啊我次次去源記都係食桑寄生蓮子糖水, 超正, 佢d蓮子又鬆化, 桑寄生又係安胎既, 真係好正架, 不過我試過自己去藥房買黎煲, 點知整極都一陣苦澀味, 有冇人知道有咩秘訣啊?

別墅

KatieMami,

你有冇落冰糖或者片糖啊? 應該唔會苦架!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

蓮子要去蕊,否苦味+有毒...

別墅

有落片糖啊, 但都唔知點解都係會有一陣澀味咁既....
KatieMami,

你有冇落冰糖或者片糖啊? 應該唔會苦架!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我飲過一次, 當時係13wk幾, 我本來冇乜意識要幾時之後才可以飲, 只係平時出街都冇乜邊幾間有得飲(我的活動範圍主要係九龍區), 果次在灣仔某麵店竟然有, 咪叫左杯桑寄生茶黎飲, 真係好好味呀!

複式洋房

我睇書話有左2個月之後,每星期飲1次,直至4個月之後,即可有預防小產、安胎的作用。

我前天wk10在源記飲了1次,好好味又不太甜。

複式洋房

請問灣仔邊道有得飲?

首頁

尾頁

跳至