烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

日本咖哩個汁係點整?買現成既有冇(要唔spicy)?

想煮比阿囝食。

Many thanks.

男爵府

畀面勳章

Re: 日本咖哩個汁係點整?買現成既有冇(要唔spicy)?

如果你唔要自己煮 可以去日系超市買煮好的PACKAGE
整番熱倒出就可以食(入邊已經有菜有肉)
佢會寫辣定唔辣(唔辣叫甘口)
記得有種包裝係HELLO KITTY的 就係呢種

如果你買日本咖哩塊 就可以自己煮
日本咖哩塊係百佳 SOGO 吉之島超市都有賣
有5種辣度 唔辣的叫甘口 1號(最辣係5號)

自己煮好薯仔紅蘿蔔同其他蔬菜 加埋肉後
再放咖哩塊入去煮 煮溶咖哩塊後小火煮多陣就得了

妳都可以自己切D蘋果粒入去煮 會甜D的

我囡囡好鐘意食咖哩飯 所以我差唔多個兩星期就煮一次

珍珠宮

畀面勳章

Re: 日本咖哩個汁係點整?買現成既有冇(要唔spicy)?

李x記有款樽裝日式咖喱醬, 我覺得都唔錯

大宅

在 Sogo, Citysuper, 西田, Great, 吉之島都有日式咖喱磚買架。細盒約 $15, 大盒約 $25。我只買過細盒, 打開盒內有 2 隔, 一隔即半盒大的咖喱磚 (半隔約 2.5 x 2.5"), 如小人不用這麼多。我會用刀切開雞精 size, 用樽裝起放入雪櫃。煮時喜歡幾多加幾多。我唔記得有否不辣, 但我每次買中辛或大辛。 你可以去逛逛超市問問便知。勁多選擇

民房

記住買 甘口 味

大宅

可以去日式超市買現成一盒,建議買有卡通公仔包裝(如比卡超、Hello Kitty),有豬、牛肉揀,味道一d都唔辣,只需連錫紙袋放入滾水加熱,日本

男爵府

畀面勳章

[quote]
HH 寫道:
可以去日式超市買現成一盒,建議買有卡通公仔包裝(如比卡超、Hello Kitty),有豬、牛肉揀,味道一d都唔辣,只需連錫紙袋放入滾水加熱,日本

大宅

多謝各位廚神媽媽的資料, 等我一陣間去買番D試下整先。

Many many .............. thanks.

首頁

尾頁

跳至