跳至

首頁

尾頁

複式洋房

究竟點先可以知道個小朋友鐘唔鐘意讀緊果間幼稚園?

我個仔依家讀緊Nursery Class,已經讀左成半年啦!但係佢有時都唔肯返學,o係學校門口喊到拆晒天話要走。全校嘅老師同學都識佢!在學校又成日表現出一d壞習慣,仲會發脾氣同唔服從老師。

我個仔語言發展比較慢,所以講唔到佢鐘唔鐘意間學校。
我見佢唔係好理個班主任,我有時o係屋企同佢講老師個名,佢之前就會講 「唔.......!!! (激動tone)」,依家就猛擰頭!

因為佢成日唔服從指令,已經俾老師 label 了是 "不合作/有情緒的學生。其實某程度是對我個仔不公平。

究竟他點解在學校咁扭計我都唔知咩原因,究竟佢跟本係咁定係因為佢唔鐘意間學校/老師?我應該點好?

我寫出來是希望大家講下你地嘅見解/意見,可能有d方面我係一直都睇漏o左......唔該晒大家!!

:-P

別墅

Re: 究竟點先可以知道個小朋友鐘唔鐘意讀緊果間幼稚園?

請問半年來有多少次喊到拆晒天話要走的情形?如大部份時間都合作已不算唔鐘意間學校.因小朋友久不久就試驗大人忍耐力.
其次Nursery Class人會不會太多?有時老師都想給他正確引導,奈何人手不夠.如bb是上午校,可以轉下午校試下.下午校人會少d.我相信你bb需要更多關注.
我大少也有喊到拆晒天話要走的情形,他已上學10個月.大約每月一次.通常是早時給老師罰過,他記在心而不想返学,我不會妥協,因上學是你責任,交由老師處理情緒.五分鐘后,老師打電話給我大少情緒已平復,主動抹旱跟淚說:"我不哭了,我自己坐返埋位."
:-( (大少學校人手比例為1:5)

珍珠宮

會唔會發生過一d 事令小朋友有陰影 or 影響佢唔鍾意學校??
識唔識其他家長,知唔知其他小朋友係學校開唔開心??
同校長,老師傾下,feel 下係間幼稚園o既問題定真係自己小朋友學習方面o既問題
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

del

珍珠宮

yammiepang
介唔介意講係邊間幼稚園?
我都係住你o個頭wor!
諗住轉邊間??
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

等我轉了校再告訴你們!我不想我的兒子有麻煩!

By the way,你的小朋友讀邊間?好唔好?

webjen 寫道:
yammiepang
介唔介意講係邊間幼稚園?
我都係住你o個頭wor!
諗住轉邊間??

別墅

yammiepang,

咁樣真係要轉校,學校老師認真無經驗,未有教導你孩子.未有發揮家校合作精神.(她們根本無教你在家怎樣幚他.:evil:)你現在要找些真係能夠教到你孩子品德的學校, 先改好脾氣, 學術反是次要.俾心機,支持你.

首頁

尾頁

跳至