自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

小朋友幾多歲你會比佢食生三文魚呢??

有時阿仔見我食, 佢又好想食, 不過, 生既, 我此終唔敢比佢試, 生野食有咁多細菌, 廢事攪到佢病就慘啦!!!

禁止訪問

Re: 小朋友幾多歲你會比佢食生三文魚呢??

子爵府

我阿囝5歲開始食,不過只係間中食,每次唔比多過4件,仲要係去1D自己認為乾淨新鮮嘅店鋪買番黎果D,先至敢比佢食!佢好LIKE ga,想食多幾件,但我就叫佢食蛋、腐皮壽司等果d熟嘅壽司黎代替lor, 佢照樣食咁開心!

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章

我啊女5歲開始就食三文魚,但我地一定會去日本餐廳,因為始終係有小朋友一起食,新鮮,有水準.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

醫生建議小朋友起碼八,九歲才可吃喎

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

大仔11歲,女6歲, 有一次訂了三文魚回來, 所以叫了親戚一齊食, 佢地見我地食得咁開心, 又話想試吓食, 其實我都唔想比, 始終小朋友食生嘢唔好, 點知老公又比佢地試, 就一試上癮, 而家成日問爸爸幾時再訂三文魚! 好想食喎!

伯爵府

7, 8 , 9, 10. . . .

我大女 e+ age 4,

3歲左右都開始有帶佢去食 e.g. 元氣之類. . . .佢好 like!!

我細仔今個月尾 age 2

佢見家姐食, 佢又要. . . . 甘上個月, 23個月. . . .都一齊排排坐, 食三文魚.

以前早幾個月. . . .去元氣都只係俾佢食 d cooked food!!

(touchwood) . . . .OK wow!! :mrgreen:

I just think . . .三文魚, 有咩 DHA. . . .etc. . . good for kids/bb mah!!

男爵府

亞仔歲幾就開始食,仲食3文魚籽、海膽tim!!唔知係唔係陀住果時食得多呢??

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

亞女又係成日見到我食好想試,到佢七歲時比佢試下囉,點知佢咬左一啖即刻吐!話好難食喎 之後到E家八歲都冇再食。
四歲的仔仔最近同我講想試下生三文魚,我都未say No,亞女就同仔仔講話:〔小朋友唔好食生野呀!有好多細菌架!食左會肚痛,我地食D熟架啦。〕亞仔又好聽家姐話唔食,解決左個問題。

可能老師教過佢地食物要煮熟才能吃吧,亞女都叫我唔好食生野,可惜佢亞媽我唔聽話,哈哈哈。

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

魚生真係有好多細菌架,小朋友唔同大人,一有咩事真係會好嚴重,我一定唔會比小朋友吃魚生

珊瑚宮

好媽媽勳章

2 歲

侯爵府

manicheung 寫道:
2 歲

me 2

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bighug 寫道:
魚生真係有好多細菌架,小朋友唔同大人,一有咩事真係會好嚴重,我一定唔會比小朋友吃魚生

Agree

大宅

好媽媽勳章

我都係2歲就給bb食,她很喜歡^^
不過我都有點擔心究竟食唔食得...現在我自己都少食左...
免得她又要食...
magenta78 寫道:
[quote]
manicheung 寫道:
2 歲

me 2[/quote]

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

到而家呀仔4歲我都唔敢比佢食,始終呢d係生既食物

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bighug 寫道:

agree. 我都一定唔比小朋友吃.大人都唔應該吃太多.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我就唔打算俾佢地食,因為我自己本身都唔食,以前食過一次,好似食肥膏ge口感怪怪的,吞左又要驚有菌有虫同怕肥,而且靚d ge魚生又唔平,所以我情願買要煮熟黎食ge三文魚蒸或煎俾佢地食就算。

*我媽出街食野一唔乾淨就好易肚痛,佢次次一食魚生就肚痛,就算去酒店食都肚痾,所以佢要食就淥至少7成熟先食(如食火煱),否則佢唔會再食。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

我大女十歲,試過問佢試唔試少少,佢即刻say no

大宅

我囝囝岩岩四歲, 試咗三文魚, 海膽, 吞拿魚, 魷魚, 蟹籽, 三文魚籽, 帶子, 佢樣樣都食, 最鐘意就係海膽 & 三文魚籽
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

首頁

尾頁

跳至