嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

兩歲囡囡唔肯咀嚼、唔肯吞、唔鍾意食嘢,有乜方法?

囡囡兩歲,極度唔鍾意食嘢,連零食如biscuits、ice-cream、cake、fruit都無セ興趣,連bananna、papaya都要姐姐打成糊才吞,否則只会放在口含著,含一陣就吐出來,永遠唔肯用牙咬,因為想佢食多d生果,都唯有就吓佢。至於食飯,姐姐每日煮爛飯仔+攬爛肉碎菜碎喂佢,佢就咁吞唔肯咀嚼,每餐食成個鐘頭,好似打仗咁先食完。但最近一星期,佢點都唔肯食,有試過6am食完8oz奶,1pm喂飯只係食兩啖,到7pm佢都係食兩啖,佢好似唔會餓,跟着我試過比大人飯食,仲哀,一d都唔食。佢又唔似病,好精神,唔駛食就開心,不停玩,99又試過煲開胃湯俾佢,飲完都無用,試過好多方法如轉食意粉、轉餐具,统統無法提起佢對食的興趣,返playgroup在snack time時,其他小朋友食,佢都無一齊食,只故著玩。我實在無哂辦法,今日看見囡囡面仔青青,真係好擔心,點樣可以令佢對食提起興趣,懂得咀嚼呢?有無好方法幫幫我?Many thanks!!!

超級版主

超級版主

Re: 兩歲囡囡唔肯咀嚼、唔肯吞、唔鍾意食嘢,有乜方法?

睇睇醫生

如果你肯定囡囡無事

就狠心d,餓佢,餓到佢主動要求食野

大宅

bktcc 寫道:
睇睇醫生

如果你肯定囡囡無事

就狠心d,餓佢,餓到佢主動要求食野

agree!呢個方法係掂架(起碼我個仔細個時係咁),重要唔好就佢,夠鐘就食,夠鐘就執嘢,重要教導一輪先好比佢食,細路仔餓佢三兩日唔會有太問題嘅,努力,唔好灰心!
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

民房

可以試下D野食colourful d 及有圖案(公仔) , 提高佢既食慾。

男爵府

畀面勳章

我都贊成餓一餓佢 睇下會唔會有改進

其實咁大個 應該呢方面要好有進步先得
如果就住佢 唔肯咬唔肯吞食野 始終唔係咁好

平時妳可以同佢解釋(可以去圖書館借D呢方面的書一起讀)
到食野時佢真係唔食就由得佢
夠鐘就收 唔好再俾其他野食佢(包括奶)
我攬應該幾日就會有改進

有好多野如果我D大人擔心呢樣擔心個樣
次次都就哂小朋友
咁就抹殺了小朋友進步的機會
應該係俾機會 俾空間佢進步

有時要忍心D先得
俾佢知道冇得走 咁佢先會進步

首頁

尾頁

跳至