烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

豬肚可以點煲湯呀?

豬肚可以點煲湯呀?

大宅

Re: 豬肚可以點煲湯呀?

我通常用來煲胡椒豬肚湯, 或者咸酸菜豬肚湯

大宅

將碎胡椒放入豬肚,用線紮住豬肚出口,加隻雞or豬骨煲,2個鐘後取出豬肚切塊再放入煲半個鐘就ok,yummy!! :lol:

別墅

我會煲胡椒豬肚湯. 去藥材鋪買5元白胡椒, 加埋瘦肉/豬骨落去煲會好味d, 我大女最鍾意飲此湯.

伯爵府

高手們, 請問你地點樣洗豬肚架? 我又聽過有急凍賣, 係咪唔會好難洗? 請賜教
test test

大宅

急凍我就未買過, 我買的是新鮮, 但真是幾難洗架。因為很多潺洗好耐。
我是會用粗鹽來洗。然後再放入滾水中汆出 10 分鐘, 再用鹽洗至乾淨為止。
冬天我通常煲胡椒。因為飲完暖 d。
夏天煲咸酸菜可加小小胡椒醒胃 d。
有時就煲白果腐竹豬肚肚湯

別墅

以前試過買凍肉鋪的急凍豬肚, 好乾淨已清理好, 買回家後只需洗淨出水即可, 不過雪藏豬肚無新鮮既咁好味, 煲出來既湯比較淡. 而家會去相熟既新鮮肉檔買豬肚, 佢地會幫我洗乾淨哂, 買返屋企再用少少鹽擦過洗過後, 出一出水就可煲.

goodday228 寫道:
高手們, 請問你地點樣洗豬肚架? 我又聽過有急凍賣, 係咪唔會好難洗? 請賜教

伯爵府

唔該晒你地呀, 等我第日都試下先
test test

珍珠宮

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原文章由 金豬媽媽 於 07-6-17 11:01 發表
我會煲胡椒豬肚湯. 去藥材鋪買5元白胡椒, 加埋瘦肉/豬骨落去煲會好味d, 我大女最鍾意飲此湯.

THX:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至
熱門主題