跳至

首頁

尾頁

別墅

喂人奶 - 如何準備返工繼續喂

下月初就返工啦! 如此辛苦才可以成功喂人奶. 想繼續.
請問要準備甚麽東西?
我己有Avent手動奶泵. 要買冰袋嗎? 哪牌子好? 價錢如何? 在哪裹買? 需要其他工具嗎? 請指教. 你們又如何準備? 打算怎樣做呢?

請有經驗或有info的媽媽分享. Thanks.
我大囝Isaac在2004年8月3日出世
我細囝Eton在2007年4月29日出世

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Re: 喂人奶 - 如何準備返工繼續喂

ZhuZhuMa,

在公司泵奶後, 我係用fridge-to-go把奶帶返屋企的. fridge-to-go在某些百貨公司 (我以前在西田買的)有售, 另外, 樓上bb用品店baby outlet (click)亦有賣. fridge-to-go就比較重身同埋大舊 (要放得落avent大樽), 有朋友就鍾意用保溫袋加冰種.
基本上有泵同埋運送奶的保凍工具就夠了.

其他工具 ~ 在公司我係在廁所泵奶的(), 我就買了一些即棄膠枱布, 每次泵奶時用膠枱布舖在坐廁蓋上, 感覺上比較衛生. 為了刺激泵多d奶, 我仲把仔仔的相過了膠帶埋入廁所, 有時泵奶時會看看bb的相片.

別墅

amypekkle:
多謝你的資料呀!
I will check it out before going back to work next month.

別墅

amypekkle and other mums:

More questions would like to have your opinion.

How to sterlize the breast pump after the first usage in office during a day? I think at least we need to express the milk 2-3 times a day.

How many time do you spend for a time of expressing the breast milk? This morning, I tried to express one breast'milk out, it took 15 minutes to get only 1.5 oz. Any techniqe? I am wondering I used the pump in an incorrect way!

Thanks in advance.

珍珠宮

ZhuZhuMa,
或者你都可以post你呢個問題在母乳餵哺版, 等多些有經驗的媽咪可以分享下.

以下是我的回應 ~

re: How to sterlize the breast pump after the first usage in office during a day
我以前在office只係泵一次奶而已. 在bk母乳餵哺版我睇到其他媽咪的分享, 有些在公司用微波爐消毒盒, 有些用消毒藥片開水, 還有些媽咪就咁用熱水淥一淥.

re: How many time do you spend for a time of expressing
呢胎我就冇time過泵清一邊要幾耐. 上胎我中午在公司泵一次, 約30mins, 每邊胸約15mins, 就清到同埋泵夠想要的安數.

re: 你試過15mins泵到1.5oz
咁你泵前bb有冇食過那邊乳房? 冇食過的話, 係距離上一餐幾耐了?
想泵到多些奶, 其中一些秘訣包括泵之前半個鐘飲足夠(e.g.一杯)的水; 泵時個人要relax d (e.g. 在屋企可以一邊上bk, 一邊泵, 聽下音樂); 泵之前可以按摩下個胸. 有時泵到冇奶出, 抖幾分鐘同埋按摩下, 又可以泵到多少少出來. 另外, 我泵奶的時候會用隻手係咁將個胸推向個泵, 同埋推谷住覺得有奶的地方向乳頭, 咁就好似泵得快d.

珍珠宮

各位奶媽,

哺乳衣
大家如果有打算同bb出街時都會有街餵奶(無論在bb房餵, 定用圍巾或baby sling遮著餵)的話, 可以考慮買番一兩件哺乳衣.
在母乳餵哺版見到有些媽咪話賣孕婦裝的珊珊都有哺乳衣賣. 而我自己就幫襯過hk-bfmoms(click) (呢間可以在網上揀多個心水款, 然後老闆娘會可以帶貨上門讓你揀, 不設最低消費添).
如果想搵平的哺乳衣, 可到大陸的淘寶網. 而要靚款的, 就有幾個台灣網. 請參考以下topic有關哺乳衣 ~ 分享: 哺乳衣 (click)

baby sling
好多奶媽出街都會利用圍巾或baby sling遮著, 在公眾場所餵奶都唔會走光, 甚至乎人地唔知佢餵緊奶. 大家可以睇下以下topic: 我想問你地帶阿b出街點餵?? (click) 睇下其他bk奶媽分享在街餵的心得.

p.s. 其實我這些資料都是看母乳餵哺版知道的. 大家未放完產假的話, 不妨多逛母乳餵哺版吖.

複式洋房

amypekkle,

你D資料真係好豐富呀,多謝分享,我而家都會開始多D瀏覽母乳餵哺,學D多野。

我仲有野想請教以下,如果係公司只泵一次奶,會唔會慢慢越來越少奶?我第一胎時係公司只可以泵一次奶,下午好谷奶都無得泵,搞到慢慢收奶,只係餵到4個月。請問你係點樣維持奶量?要做全泵型媽咪又有Do羊準備?

Thanks!

首頁

尾頁

跳至