跳至

首頁

尾頁

大宅

BB進入「魔鬼期」沒有?

最近我的仔仔已有跡象進入這個麻煩的階段,大家九月仔、九月女又如何?

大宅

Re: BB進入「魔鬼期」沒有?

咩叫做魔鬼期?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

唔知乜嘢係魔鬼期,只知由卡樂B識行識走開始,屋企就多咗隻小魔怪!都唔知佢整爛咗幾多嘢!地櫃、梳化、床單都俾佢畫花晒,屋企D櫃俾佢用貼紙貼度花晒,間屋成日都七國咁亂!宜家仲識得自己開電視,開DVD機,然後放隻碟入去睇Barney!唉!問你死未?

大宅

係唔係terrible two呀? 已進入, 但未算嚴重

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

即係點呀?有乜特徵呢?

大宅

即係好反叛, 搗蛋, 因手腳靈活, 但又唔識驚, 所以做好多危險動作

我係咁理解

大宅

彤彤都係超級活躍小魔怪~

大宅

桐桐都係好鐘意睇 Barney,又係會自己開黎睇!

複式洋房

諾諾豬進入這個麻煩的階段都有一段時間...同卡樂B一樣識行識走開始...都唔知佢整爛咗幾多嘢!...成日都拎晒D玩具出來...一係開柜桶拎晒D野出黎...間屋成日都係七國咁亂!宜家仲成日say no!!!咩都話唔好/唔要/唔比/唔鍾意... ...鬧佢,佢又話返你"曳曳"要"打打"...真係比佢激死
]

大宅

[size=xx-large]爬上電視機頂
[size=xx-large]開雪櫃搵野食
[size=xx-large]入廚房開煮食爐
[size=xx-large]開晒全屋既櫃
[size=xx-large]踩住貓沙盤,爬上洗手盤,開水洗手&玩水
[size=xx-large]食飯時倒亂
[size=xx-large]禁制off電腦&亂禁keyboard
[size=xx-large]搞蕃薯/大少d貓狗糧&水
[size=xx-large]訓醒就去開電視
[size=xx-large]一門口就鬼殺咁叫

以上果d算唔算係"魔鬼期"既特徵呀??

大宅

原來大家的仔仔/女女也進入了這個階段!
最重要就是他好想表達自己想要的東西,但係「li li 羅羅」我地又唔知佢想要什麼,然後他就開始想發脾四‥‥‥真是一個令人頭痛的階段,不過我相信「忍、忍、忍」無限的忍耐及耐心的聆聽,最重要是自己千祈不要動火,否則他們只會變本加厲。

大家零五年九月的媽咪加油!加油!

大宅

我個仔仔都開始反叛了,你叫他不要做什麼,他不會立刻聽你講,你阻止他,他會發脾氣,拍枱,打人,不稱意時,又會扭計哭! :-(
開心寶寶祉翹仔[/url]

禁止訪問

大宅

西瓜b都係咁
還多d
見到喜歡的小朋友
就用腳去踏人
喜歡在街上大叫

伯爵府

[size=large]爬上電視機頂

[size=large]入廚房開煮食爐

你講真定假呀?

如果係,妹豬真係曳得好緊要喎! 佢玩埋D咁危險嘅嘢,你真係要睇緊D佢!

Jackievv 寫道:
[size=xx-large]爬上電視機頂
[size=xx-large]開雪櫃搵野食
[size=xx-large]入廚房開煮食爐
[size=xx-large]開晒全屋既櫃
[size=xx-large]踩住貓沙盤,爬上洗手盤,開水洗手&玩水
[size=xx-large]食飯時倒亂
[size=xx-large]禁制off電腦&亂禁keyboard
[size=xx-large]搞蕃薯/大少d貓狗糧&水
[size=xx-large]訓醒就去開電視
[size=xx-large]一門口就鬼殺咁叫

以上果d算唔算係"魔鬼期"既特徵呀??

大宅

carolyktong 寫道:
[size=large]爬上電視機頂

[size=large]入廚房開煮食爐

你講真定假呀?

如果係,妹豬真係曳得好緊要喎! 佢玩埋D咁危險嘅嘢,你真係要睇緊D佢!

佢爬上電視機之後落唔到黎,就係上面鬼殺咁嘈........
佢想開煮食爐,不過開唔到火,但係佢成日係我煮野果時,教大or off左佢.....

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章

Jackievv,
咁好危險wow,其實有無方法可以唔俾佢入廚房呀?
例如加個門欄
呢個時期既小朋友,又想自己話事,但又唔知邊d做得,邊d唔做得,加上唔可以有效咁表達自己,所以大人會覺得佢地百厭

我覺得一定要set rudes,話俾佢知邊d係做得,邊d係唔做得
再加埋punlishment 同獎勵,要firm,講多幾次,佢會明嫁
多d鼓勵佢表達自己,明白佢做唔到自己想做既野係會唔開心,
要俾時間佢冷靜,再鼓勵佢唔使發脾氣,慢慢講/指俾媽咪睇想做咩

以上既方法o係曦曦身上都ok,佢都幾聽話

大宅

2019新春慶豚圓

我都b都有類似o既表現,成日小小嘢就大發脾氣,而家又開始同佢介片,真係小d耐性都頂唔住,請問d個階段會維持幾耐o架

大宅

聽我的朋友們說,這個階段大概要維持半年的時間,所以真的要有無限的忍耐和耐性才能渡過這段時間。
不過,這段亦是最佳set rules 的時間,要好好培養他們一些日常的習慣,否則出了意外就大件事了。我想爬電視、開爐灶這些是絕不容許的事,所以真的要加以管教。加油啊!

首頁

尾頁

跳至