烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我覺得包糉都唔好玩的, 出年唔包了!

覺得好難包得實同靚, 包出嚟的形狀奇奇怪怪, 又大又細, (自己都覺得唔收貨, 得50分, 又唔敢送比人(好醜怪), 好彩包咗一斤糯米, 都有十七八隻, 唯有兩公婆慢慢食啦, 出年唔玩(包)了!
:-( :-(

伯爵府

魅力王子

Re: 我覺得包糉都唔好玩的, 出年唔包了!

no cry no cry,your husband feel yummy maybe le?!

公爵府

傻豬, 邊有人第一次包粽會靚, 今次包得唔靚唔緊要, 它好食有內涵 , 送俾自己爸爸媽媽食, 佢地會好開心, 開心自己的女兒已長大~ 你送俾我食囉~
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

畀面勳章

係囉, 我都第一次學人包粽, 都有大有細, 有咩所謂喎
一斤米都有好多隻, 實食唔晒, 我都有送比人食

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

dincat 寫道:
係囉, 我都第一次學人包粽, 都有大有細, 有咩所謂喎
一斤米都有好多隻, 實食唔晒, 我都有送比人食

一斤米唔算太多,當係攞個經驗,而且自己包粽又健康d衛生d,雪係冰格成個月都得,久不久烚隻當早餐或宵夜都得。
我相信妳老公一定俾面妳食ge,似樣少少個d可以送俾阿爸阿媽,佢地一定俾面食。
出年再包啦!會進步嘛!我自己都唔係包得好叻,係上網睇人地包我又包,今年第一次包時最初個幾隻我都研究左成個鐘,爆左幾隻,慢慢上左手有經驗先包得快d好d,努力!
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

第一次包, 外表實會冇咁滿意,
不過咁, 外表吾緊要, 最緊要內涵嘛
妳咁有心包, 相信妳屋企人實捧場
別灰心, 努力

男爵府

我剛包好了,包左1個半鐘,一斤米包到20隻 其實我想包大隻D架,點解我包包下變左迷你糉既 ?-( ?-( :-( :-( 頭幾隻真係包到我發皮氣,再上網睇下人地D包法之後就包到了,但好3角形,都唔係人地咁長形既 有無人可以話我知包大隻D同長條形D要有咩秘訣架?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我都係包左1年就冇再包, 因為d 親人都唔多食, 如果包幾隻就無謂咯!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

別墅

liuliu:

我有十多年包粽經驗. 我覺得包咸肉粽是比較難一點的, 要預備材料而且包得要實同緊. 形狀要美觀.

所以我提議你試包鹼水粽, 材料簡單快捷, 包時又只要鬆手就成.

不一定要過節才包, 平時也可以試的. 努力呀

liuliu 寫道:
覺得好難包得實同靚, 包出嚟的形狀奇奇怪怪, 又大又細, (自己都覺得唔收貨, 得50分, 又唔敢送比人(好醜怪), 好彩包咗一斤糯米, 都有十七八隻, 唯有兩公婆慢慢食啦, 出年唔玩(包)了!
:-( :-(

別墅

grand2005:
我一斤米包八隻左右, 看看這 :
C L I C K

C L I C K

grand2005 寫道:
我剛包好了,包左1個半鐘,一斤米包到20隻 其實我想包大隻D架,點解我包包下變左迷你糉既 ?-( ?-( :-( :-( 頭幾隻真係包到我發皮氣,再上網睇下人地D包法之後就包到了,但好3角形,都唔係人地咁長形既 有無人可以話我知包大隻D同長條形D要有咩秘訣架?

男爵府

leave:
唔該晒

侯爵府

多謝各位 mummy 的鼓勵和 leave 的information.

另外,見有材料多, 第二日再包, 今次好好多了.

第一日:

第二日:

左邊是奶奶包的, 右邊是我包的.

伯爵府

吾系丫!
包得幾靚!

我今年都系第一包。。。
超醜怪! 又吾夠實又奇形怪狀甘。。。

別墅

嘩! 靚過我在街上看到阿嬸賣的咱家粽啦!

liuliu 寫道:
多謝各位 mummy 的鼓勵和 leave 的information.

另外,見有材料多, 第二日再包, 今次好好多了.

第一日:
....

第二日:
.....

左邊是奶奶包的, 右邊是我包的.
[....

侯爵府

系咩....... 多謝......

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

liuliu:

包得好好呀!冇葉飛出黎真係唔錯!出年大家再努力啦!
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

2024年龍年勳章

liuliu,
你包的糭未幾靚. 唔好氣餒呀.
我都係今年第一次包咋. 又係包左2輪. 第一輪冇咩經驗包得唔係好好, 第二輪直情可以拎出去賣tim....(講笑...)
今年係我地一家人食得最多糭的一年... 唔知係未自己包的零舍好味呢...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

別墅

絕對同意, 雖然每次在包嘅時候都好辛苦, 都在自己對自己說咁辛苦下年吾包喇.

但係分甘同味時受人稱讚口碑好, 又有滿足感. 兼且街賣的又貴又不好味, 所以十多年來就是這樣一次又一次包下去.

日子有功, 經驗累積下來就只有愈來愈上手的了.

liuliu, 所以你明白為什麼我會在這裡為你打氣嗎? 今天的你就是昨天的我.

Rita 寫道:
liuliu,
... 唔知係未自己包的零舍好味呢...

別墅

hi liuliu,

你包d糉好靚呀, 我都係今年至學包四角糉, 包得無你咁靚添, 比d信心自己, 出年一齊繼續努力!

首頁

尾頁

跳至