跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

Re: 大家重左幾多磅呢?

Flo0602 寫道:
[quote]
candy靜兒 寫道:
點解個個媽咪都係輕左既
我其實又唔係特別食得多
醫生話我超重左
呢個月只可以重多兩磅
重多左就要減啦!!!
而加都唔知點好
又無理由肚餓都唔食架
不如教下我點做啦!!

暫時黎講我都無重到亦無輕到, 醫生叫我要keep住唔好俾自己重得太多, 因為我本身比較肥, 如果重得太多會對我同小b都唔好喎! 我係食物方面會盡量唔好俾自己食得太甜太鹼同埋太油既野, 每日只係食三餐或者加多個下午小食 (梳打餅一包). 仲有一樣好重要既, 就係晚餐一定要食飯 (半碗), 因為食飯會飽肚啲, 如果淨食餸咪會食多左野都唔知囉. [/quote]

我而加肚餓都唔敢食麵包啦
食餅囉
我媽咪話咁樣會好d
但係有時見到餅又唔想食
可能乾憎憎呀

複式洋房

cattylui 寫道:
Hi, gingermama,

你完全明白我講咩! 我一肚餓就要立即食野,真係食遲d會反胃會作嘔,完全忍唔到肚餓! :evil:

我聽人講飲孕婦奶粉會好肥,我巳經立即停左,轉返飲鮮奶。平日又多食生果蔬菜。不過,真係好奇怪,越容易肥野食,我越想食,我巳經戒左零食好多年,最近又心思思開始食翻

實不相瞒,我本身由細肥到大,係前幾年下定決心好鬼辛苦先瘦到身,所以減肥有幾慘我完全明白 :-( 多謝你提醒,我會盡量忍口 (希望得啦),唉,做媽媽真係好艱辛

我之前同你一樣
一肚餓就要食
食遲d都作嘔
係同你一模一樣呀
而加就好d啦

大宅

Hi, gingermama,

嘩,聽你講真係好似好艱辛,有d驚驚

你都好,有阿媽幫手,我阿媽同奶奶都幫唔到手,所以我請左陪月幫下我。因為我係新手媽咪,真係連點抱bb都未知,加上我一向係緊張大師,我都驚自己會產後抑鬱 我宜家都唔敢諗咁多,費事樣樣擔心,到時自然有計仔啦!最重要係目前好好佗bb。

好似你咁講,只要bb健康快樂,自己幾辛苦都無計啦!

大宅

好媽媽勳章

candy靜兒 寫道:
我而加肚餓都唔敢食麵包啦
食餅囉
我媽咪話咁樣會好d
但係有時見到餅又唔想食
可能乾憎憎呀

食食下你就會慣ga la! 麵包唔係唔可以食, 但盡量唔好食菠蘿包, 雞尾包甚至牛角包呢類囉, 因為好高糖份同埋油份ga! 唔係嚇你, 我有個舊同事就係當初諗住自己瘦, 陀bb個陣成日食呢啲包 (一日兩個), 點知到六個月已經重左50lbs, 仲要驗到有妊娠糖尿同高血壓, 於是要戒糖戒鹽戒油, 你諗下幾慘呢...

大宅

我重

複式洋房

食食下你就會慣ga la! 麵包唔係唔可以食, 但盡量唔好食菠蘿包, 雞尾包甚至牛角包呢類囉, 因為好高糖份同埋油份ga! 唔係嚇你, 我有個舊同事就係當初諗住自己瘦, 陀bb個陣成日食呢啲包 (一日兩個), 點知到六個月已經重左50lbs, 仲要驗到有妊娠糖尿同高血壓, 於是要戒糖戒鹽戒油, 你諗下幾慘呢... [/quote]

我都驚架
我個醫生都係咁講
我好鍾意食牛角包呀
so皮呀
而加唔敢啦

別墅

我都冇重過因為頭兩三個月食唔到野~~

洋房

我重得兩磅咋,因為之前成日食唔落野,
而家先好d,
條腰又痛,奶又唔係好飲到,要食醫生開既鈣片,
但食親鈣片就想嘔,好想好似大家咁,
快d食到多d有營養既野呀! :-(
[/url]

禁止訪問

子爵府

我宜家13w,都係100磅,無重到。

複式洋房

我約13 wks, 重了約2kg, 但真係唔覺﹐我D手腳仲係好幼﹐係肥晒去個肚腩度。

大宅

慘喇慘喇!今日產檢…
發現自己重左十四磅呀…大鑊喇!
醫生話正常黎講我應該大約重2-3kg…
但係而家足足重左7kg…
比正常重左一倍有多…嗚…
雖然醫生話而家都可以照樣想食就食…
唔好餓親…
但係.....嗚.....好重呀…
點解會重成咁架?
而家先差不多十六週…oh no∼∼∼∼∼

子爵府

princesslee

唔駛怕, 有我倍你. I almost put on 6kg at week 16 this time.

I gained 21 kg in my last pregnancy. No worries. I still could get rid of all 21 kg in 10 months.

My doctor told me to eat more "meat" rather than "carbo" stuff (such as rice, noodles) etc.
Eating meat -- weight gained by baby.
Eating rice or noodles -- weight gained by mom.

民房

14WEEKs, 重咗4磅呀~~

大宅

14WEEKs, 重
小玄玄於15-3-06在聖保祿醫院出生!!!

大宅

哦!原來係咁架!多謝妳呀錢錢媽!
如果妳唔講,我都唔知道原來食澱粉質係孕婦重…
真係怪唔知得,我成日想食飽肚野,所以好鐘意食包呀,飯呀,麵呀…哈哈…
咁我以後都小心d先得呀!
我琴日照超聲波,bb而家得134克…
醫生話2安士左右…
好似輕得滯咁呀…

複式洋房

依家18 weeks, 重o左12磅左右, 但外人來睇都係肥晒係個肚同pat pat度... 唔知標準嗎?

別墅

大概3-5磅左右啦

大宅

陪月勳章

我現在18wk3只係重左3磅到,係咪太少呢??:-| :-|

大宅

15 lbs

首頁
12345...6

尾頁

跳至