興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

各水兵師傅,我買

hello.你地好嗎?我好耐冇入黎啦!希望你地冇忘記我啦

我的DSLR starting
係由我好友借
我只講事實

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 各水兵師傅請踢教

見到妳囡囡張相, 一定記得妳la
你d 相, 室內唔用 flash, wb 無手動set, 係會黃少少

$10,000 budget,
nikon D80 $6,400
nikon 18-135mm $2,000
閃光燈 SB800 $2,680 (or SB600 $1,780)
如果係 SB600, 重夠錢買支 50mm f1.8

男爵府

janjet,

d相影得ok bor~! 好過我好多啦!!

技術上我答唔到你啦! 如果你想買nikon, 呢到d cfu一定幫到你!!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實你入得黎呢度, 就 Nikon/ Canon 都冇問題, 呢兩個牌子你都可以借到好多鏡試....

Nikon 最好買D80, Canon 入門就買 Canon 400D 啦,

建議自己去各大電器鋪攞兩部機試下自己覺得邊部鍾意o的啦!

快o的加入DSLR 行列啦....

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

chloepapa

請問SB800 or SB600 是一個獨立的閃光燈嗎?
有乜分別?
部body 本身唔係有flash 嗎?
我覺得用flash d 相好玉酸喎!

50mmf1.8 是什麼?

thanks cholepapa

(sorry,maybe this is stupid question)
我只講事實

大宅

Eva

你一定好過我呀!
BLOG D 相我千楝萬揀先有幾張見得人咋

janley
我只講事實

大宅

係呀!我前2天玩下一個mammy 部D80

我放我張SD 入去試.
居然部机要我format 張咭 ?-( ?-( ?-(

我只講事實

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

SB800 同 SB600 都係外置閃光燈, SB800 比 SB600光度輸出較強.

DSLR o既閃光燈用法同 DC 閃光燈完全唔同, 通常光係射向天花板而非被攝主體, 你睇過相就知外置閃光燈係超正o既野!

50mm f/1.8 係一支大光圈定焦鏡 (~HK$700), 即係專影人像, 好容易影到有前清後蒙果支鏡.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

版主

用外置閃光燈, 將燈頭向天花 (不是直接向小朋友), 一來可減少強光照小朋友之眼睛; 二來, 背景亦不會暗 (如果用flash 直閃, 人臉會夠光, 但背景暗晒); 三來, 閃光效果會柔d; 四來可減少被攝者背後之黑影 (尤其打直影時); 五來外置燈power 勁d, 影團體相都得; 六來因外置閃光燈係與鏡頭距離遠左, 可有效減少紅眼之出現.....

咁多好處, 所以用 DSLR, 最好買支外置閃光燈
用外置閃光燈打bounce 相片一張

子爵府

[quote]
janjet 寫道:
係呀!我前2天玩下一個mammy 部D80

我放我張SD 入去試.
居然部机要我format 張咭 ?-( ?-( ?-(

大宅

thanks simar n cholepapa
對flash 咁祥細既解釋

但flash 是否晚上及indoor 必需的?

因為我見我個friend 從冇用過flash,
不過佢部body 及lens 係接近2萬貨式, 可能唔洗flash.

我只講事實

大宅

軍魁星

my sd card is Toshiba
我只講事實

子爵府

Toshiba? 聽講成日死card故wor. 之前呢度都好似有人話C左張 Toshiba.

你張card擺返入去 300d 度仲用唔用得啊?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

janjet 寫道:
thanks simar n cholepapa
對flash 咁祥細既解釋

但flash 是否晚上及indoor 必需的?

因為我見我個friend 從冇用過flash,
不過佢部body 及lens 係接近2萬貨式, 可能唔洗flash.

有時outdoor 背光/唔夠光都要 flash 架. 鏡頭同flash 係兩回事, 叫你個朋友買支 flash 啦, o的相會靚好多. 因為 flash 係最好o既vr (防手震)

珍珠宮

好媽媽勳章

各位,

我路過想順便問問, 我有部350D, 是不是可以配手帶, 在中上環那個位置可以買到呢. 大約幾$呀. Thanks.

janjet

我都睇

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

350D 耍加左直度手柄先可以加手帶, 個直度都成900幾,加埋手帶一定過千la, 如果只想加手帶, 可以考慮副廠嘢.

上環可以去士丹利街睇.果度好多間都係老子號.
YanYan0116 寫道:
各位,

我路過想順便問問, 我有部350D, 是不是可以配手帶, 在中上環那個位置可以買到呢. 大約幾$呀. Thanks.

大宅

如買400D, 組合如何呢?
我只講事實

大宅

yanyan0116
我都估唔到佢咁好耐性

[quote]

janjet

我都睇
我只講事實

大宅

軍魁星
300d 用CF
我放番落canon Ixus 度都用得
軍魁星 寫道:
Toshiba? 聽講成日死card故wor. 之前呢度都好似有人話C左張 Toshiba.

你張card擺返入去 300d 度仲用唔用得啊?
我只講事實

版主

400D, 而家淨機 $4,800 左右, 加支 tamron 17-50f2.8 $2,780
+ 支 430EX 閃光燈 $2,050
+ 支 50mm f1.8 $600

首頁

尾頁

跳至