興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 各水兵師傅請踢教

各c fu

請問你地係未只用原
我只講事實

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我而家係, 有 17-55f2.8. 70-200f2.8, 18-200vr, 105vr, 四支only
其實副廠鏡都唔錯架
好似 tamron 支 a16, sigma 支 70-200 f2.8, 100-300f4.0, tokina 支 12-24...

子爵府

我跟你四支, 大多你兩支.

男爵府

我唔係c fu,
到現在呢一刻我都只會買原廠鏡, 遲o下就唔知...
[quote]
janjet 寫道:
各c fu

請問你地係未只用原

男爵府

chloepapa 寫道:
400D, 而家淨機 $4,800 左右, 加支 tamron 17-50f2.8 $2,780
+ 支 430EX 閃光燈 $2,050
+ 支 50mm f1.8 $600

同我而家有嘅幾乎一樣!
- 350d
- tamron 17-50f2.8
- 50mm f1.4
- 430ex

要求唔高, 真係夠晒啦, 如果再+多支小小白就perfect(對於我o黎講)! :mrgreen:

侯爵府

pakyuma,

你仲未買小小白, 快d 買啦

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

pakyu0429 寫道:
[quote]
400D, 而家淨機 $4,800 左右, 加支 tamron 17-50f2.8 $2,780

同我而家有嘅幾乎一樣!
- 350d
- tamron 17-50f2.8
- 50mm f1.4
- 430ex

要求唔高, 真係夠晒啦, 如果再+多支小小白就perfect(對於我o黎講)! :mrgreen: [/quote]

都話你唔使買器材, 最緊要帶個女就得架啦. 其他野都係次要.....

一於 model 先決....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

MomMom 寫道:
pakyuma,

你仲未買小小白, 快d 買啦

近排無$$, 無時間, 無心情, 點買吖~! 遲少少先啦!

男爵府

Simar 寫道:

都話你唔使買器材, 最緊要帶個女就得架啦. 其他野都係次要.....

近排都係像徵式掂過下部機~! 再咁落去真係會發毛(我係指影相嘅心) 可能到時真係要你地幫栢瑜影law!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

[quote]
Simar 寫道:

近排都係像徵式掂過下部機~! 再咁落去真係會發毛(我係指影相嘅心) 可能到時真係要你地幫栢瑜影law![/quote]

唔係問題, 不過你見到佢地幫栢瑜影o的相咁靚, 你又會心思思想影相.... 仲可能想轉會添.....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

[quote]
Simar 寫道:

近排都係像徵式掂過下部機~! 再咁落去真係會發毛(我係指影相嘅心) 可能到時真係要你地幫栢瑜影law![/quote]

可以放心交俾我, 我有新鏡玩.

大宅

我只講事實

大宅

做乜事懶隋( me too )

[quote]
Simar 寫道:

近排都係像徵式掂過下部機~! 再咁落去真係會發毛(我係指影相
我只講事實

大宅

預埋我個女 若不介意跑得像一頭野馬
Simar 寫道:
[quote]
[quote]

同我而家有
我只講事實

大宅

re-post

我想問
若有A09 or 色麻支18-50 F2.8

仲洗唔洗要 50mm f.1.8

(其實係乜??我淨係知人人話好平,好用)

我只講事實

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

以range 計, 如果影下三四個人group photo, 17mm / 18mm 開始會好d; 可以揀 tamron 支 17-50f2.8, sigma 支 18-50f2.8

至於支 50mm f1.8, 係定焦鏡, 無得zoom, 但有大光圈, 可以輕易形造前清後朦之淺景深效果, 抵買

大宅

今日偷了一hr自己去買400D. 好開心雷x 有50mmf1.8 支lens, 百老x全線冇貨.
雖然未有空去買支A9.但己好開心

謝謝各位大c 之前不停回答我d stupid questions.

昨日我還電了pakyu ma 煩了她一陣.謝謝你

我希望我部機ok la. 我都唔係好知點check 機.
只用P mode 影
我只講事實

子爵府

好媽媽勳章

janjet 寫道:
今日偷了一hr自己去買400D.
janjet
我都有朋友想買400D/30D, 請問你今日買左幾多錢?

大宅

KnN

現金價定look card?

look card / 分期 張張唔同.

現金body 49xx.

我分期 :cry:

janjet

(雷x 個sales 好好人 tsuenwan shop)
我只講事實

子爵府

好媽媽勳章

janjet 寫道:
KnN
現金body 49xx.
thx alot

首頁

尾頁

跳至