懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有人在東區醫院做產檢 & Oscar?

剛電話book了東區醫院,要到7月中才做第一次產檢,到時已經係week10。請問若我想做Oscar,我是否可以現在用電話預約?還是我要等到當天才可以預約?會不會趕不及呢?費用是多少 (因我未過35歲)?

另外,有沒有可做Oscar的c+醫生介紹?費用是多少 ?

Thanks !

子爵府

2011至尊種植勳章

Re: 有沒有人在東區醫院做產檢 & Oscar?

我都有係東區醫院做產檢..佢地啲情序係咁:
初初頭兩至三次都會係東區醫院,
12-14周會建議孕婦做唐氏綜合症檢查(要預約同收費)..有三種(最貴果種係俾高齡產婦做)..
詳請你可問姑娘
20周會做1次u/s (所謂結講性超聲波)..
如果你要加u/s我諗你另外問姑娘..
因每人只得1次有得照..
除非有特別事...
如果無問題,就會安排你去健康院做檢查..
跟住28周要去東區醫院1次做飲糖水測驗
(係檢驗妊娠糖尿病)
如無問題..繼續去健康院檢查..
直到大概35�36周再會去東區醫院1次..
無問題就會再返健康院產檢直到生..

至於私家醫生就見人見智..你睇下有無朋友介紹..
如果無..你pm 我..我可以介紹我睇繄果個既..
好唔好就要你睇咗先知..

希望幫到你啦...

winbun 寫道:
剛電話book了東區醫院,要到7月中才做第一次產檢,到時已經係week10。請問若我想做Oscar,我是否可以現在用電話預約?還是我要等到當天才可以預約?會不會趕不及呢?費用是多少 (因我未過35歲)?

另外,有沒有可做Oscar的c+醫生介紹?費用是多少 ?

Thanks !

大宅

多謝你嘅詳細資料。我第一次有BB,所以セ都唔識!
咁你係東區醫院定係c+做Oscar?如果係東區,我依家可以電話預約?

請問c+同政府醫院做嘅Oscar會唔會有唔同?因為你提及有三種。

我都想要c+嘅資料,因為我驚東區嘅booking好滿。麻煩你email俾我([email protected])。唔該晒!

子爵府

2011至尊種植勳章

我都係第一次有bb,不過我34周啦..就生所以可以講多啲我係東區醫院做產檢既情況..

如果我無記錯,你依家book咗東區,佢地會係你第一次去會做既野係填表(關於個人同屋企人病歷,所以你記清楚),驗尿,磅重,量血壓,跟住安排抽血(你預兩至三支血)係常規驗血所以一定要抽,仲有一啲單張同覆診卡...

係等候做呢啲野既時間會有講座,係講唐氏綜合症啲資料,聽完呢個講咗..姑娘會問你地邊個想報名..咁你係果陣報(唔駛電話預約,但幾多錢就真係唔記得,唔好意思因太耐既事...再加上我係私家做)..仲有因東區好多人(你自己都知)..如果要報運動班你記得係登記個陣同登記員講有無..過咗20周唔俾報呀..(因太多人..我就係咁無得上呢啲堂)..

私家啲資料就email俾你啦..

winbun 寫道:
多謝你嘅詳細資料。我第一次有BB,所以セ都唔識!
咁你係東區醫院定係c+做Oscar?如果係東區,我依家可以電話預約?

請問c+同政府醫院做嘅Oscar會唔會有唔同?因為你提及有三種。

我都想要c+嘅資料,因為我驚東區嘅booking好滿。麻煩你email俾我([email protected])。唔該晒!

大宅

bebesoky, 唔該晒!我已經收到你的c+資料。原來東區有運動班上,希望我到時可以就啱時間上堂啦!

原來你已經34週啦!好快就可以見到阿B,真係替你開心!我仲有慢慢長路,依家先5週多D,仲未感覺到阿B,所以有D擔心唔知阿B點?我想問大概幾週先可以照到阿B?

複式洋房

Hello!我都係第一胎,又係登記左喺東區生,我之前係打去東區,跟住佢地會fax張form比我填,填完再fax返去,跟住佢就會比個日子你返去磅重、抽血&排期做oscar ga喇! 我嗰時8weeks照到ar b心跳lu

子爵府

2011至尊種植勳章

winbun,

唔駛客氣同埋多謝你先..我就快見到bb..心情既興奮又緊張呀..我揀順產..所以可能隨時生..

你依家5周多啲..你好好睇住身體同埋唔係食得太涼..過咗頭3個月就會好feel到bb架喇...

通常6-8周見到心跳..10-12周都應見到個形..不過唔係人人一樣,你參考醫生意見最好..
但你想見得最清楚就會係20周開始..

如果你想上運動班..你記得係第一次去東區做產檢果陣就同登記處講同報咗名先..因真係好多人...怕到時你啱時間都報唔到呀..

winbun 寫道:
bebesoky, 唔該晒!我已經收到你的c+資料。原來東區有運動班上,希望我到時可以就啱時間上堂啦!

原來你已經34週啦!好快就可以見到阿B,真係替你開心!我仲有慢慢長路,依家先5週多D,仲未感覺到阿B,所以有D擔心唔知阿B點?我想問大概幾週先可以照到阿B?

大宅

東區排咗我7月中第一次檢查,到時已經9weeks。不過下星期約咗c+,6weeks多D,希望可以照到阿B,唔駛咁擔心啦!

洋房

我9月底係東區生呀, 好你生完, 可否講下情況呀

好怕到時痛但老公唔可以係身邊....

ps 運動班好full架, 要報早d, 我都報唔到, 但姑娘話係灣仔有vcd賣, 可以係屋企跟住做

複式洋房

kittyt,
我都係9月底ar,我係29/9,你呢?

bebesoky,
係ar係ar,你生完記得話我地知ar,你就好la,好快見到ar b,我都好期待ar b出世!係呢,我想問下你之前飲糖水嗰日,係咪半晝就可以走ga喇?

子爵府

2011至尊種植勳章

唔好買住呀..母嬰健康院好似有得借呀...
仲有政府有條link ..有呢啲資料...不過你問啲姑娘十個十個都話唔知架..

url=http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mulit_med/vcd/vcd.html]視像光碟[/url]

kittyt 寫道:
我9月底係東區生呀, 好你生完, 可否講下情況呀

好怕到時痛但老公唔可以係身邊....

ps 運動班好full架, 要報早d, 我都報唔到, 但姑娘話係灣仔有vcd賣, 可以係屋企跟住做

子爵府

2011至尊種植勳章

真的不好意思...我有睇私家同東區..
我屋企人想我係私家生..所以我諗話唔到東佢生仔情況俾你地知

飲糖水係咁:
零晨12點禁食..但可以飲清水..
跟住去到東區主大樓7樓..
咁就等埋其他要飲糖水既孕婦..
9點鐘開始
叫名抽血..(我記得係2支)
飲一杯相等於茶餐廳普通水杯既糖水
(好嗱喉..最好唔好一次個飲..飲完記得周圍行下)
由你飲完果1刻開始計兩個鐘..
返去抽1支血
完咗會有1盒奶同1包餅送..果陣都11點半

如果飲完糖水而嘔咗..就要預約下一次做..
如有問題..姑娘話十日內電話通知..

大宅

咁我想問而家係東區做產前檢查的人多唔多?

我也想轉去東區生.

洋房

我預產期早你1日jar, 可能到時會見到呢~~~

我好似7/19返到飲糖水呀

bubibu 寫道:
kittyt,
我都係9月底ar,我係29/9,你呢?

bebesoky,
係ar係ar,你生完記得話我地知ar,你就好la,好快見到ar b,我都好期待ar b出世!係呢,我想問下你之前飲糖水嗰日,係咪半晝就可以走ga喇?

複式洋房

我去過灣仔睇喇, o個d唔係vcd黎傢, 只係錄影帶, 我都唔明点解而家都仲係用錄影帶, 所以我冇買, 因為屋企跟本都冇錄影帶機, 但我問過我個friend, 佢又係去東區..佢話其實上唔上都差唔多..如果上完之後返屋企唔做都係冇用喎...其實我都係報唔到運動班, 我一早已經問姑娘, 但佢地o個時唔比我報呀, 佢地話太早唔比報呀..要真係第一次睇完e生先比報呀..但到佢地話可以報o個時已經full咗..所以好激氣..我唸而家可能full到9-10月lu..我上個月話可以報o個時已經full到8月底..所以其實都控制唔倒..但点都問吓會好d..

男爵府

我都打算去東區生,我預產期係9月5日..

我上星期飲左糖水啦,你地記住去G/F 繳費處交左$60先上去7樓,如果唔係又要落番去交又要上番去...
其實東區比其他醫院都算係冇咁多人架啦..

oscar 價錢係有3種: $450, $800 & 另外一種唔記得幾多元$,要抽胎水.. 我自己就做第一個 $450 個隻,因為它的準確度和$800的一樣,只是假陽性的比率較高而已。而且$450的測試不用分兩次到醫院抽血!

如果你去私家做,係會貴d同埋你要留意佢比你個價錢有冇包埋你去攞報告時的診金..

子爵府

2011至尊種植勳章

咦..飲糖水要收錢 我係東區做咁耐產檢同飲糖水測驗都無俾個錢喎...點解無啦啦要俾60蚊..唔明

私家做Oscar 睇下係揾乜醫生啦...我做就800蚊包度頸皮,驗血同報告..如果無乜問題係下一次產檢睇報告..咁咪唔駛俾兩次診金囉..係港島區就一定貴(聽朋友講產檢都要過千啦)..如果係贊育(瑪麗)做要3500添..

男爵府

東區由6月開始要收費啦, 門診 $60..
我宜家轉左去母嬰健康院,所以唔駛收錢,但係番去東區由宜家開始就要收 $$ la :-(

子爵府

2011至尊種植勳章

哎呀..我呢個星期5(35周)要返最後1次東區產檢..如無意外會去返母嬰健康院..咁我今次係唔係要俾錢呢

chan.c.nine 寫道:
東區由6月開始要收費啦, 門診 $60..
我宜家轉左去母嬰健康院,所以唔駛收錢,但係番去東區由宜家開始就要收 $$ la :-(

男爵府

bebesoky,
係呀,你之前大約5月頭左右冇收到東區寄比我地的新收費信咩?
你35週啦..隨時都生lu.. 你放前4後6 定前2後8呀? 宜家會唔會好辛苦呀?(e.g :腰痛,水腫,勁出汗...)??

首頁

尾頁

跳至