跳至

首頁

尾頁

大宅

有問題想請教下大家.

我是0508的媽媽, 有些問題想請教下大家.

我女兒現已介了日片, 但SLEEP及出街還未介.
我見男BB介出街片好方便, 用個BOTTLE就攪掂, 到邊都好方便.
但我的是女兒, 又要除褲又要MOU底. (她還喜歡整條褲除晒). 我都唔知點攪????????

我有個portable potty, 方便外出時vv, 只要佢一話要v我可以即時取出, 好過行幾條街找廁所(我自己諗), 請問大家以你們的經驗, 我的諗法行得通嗎?

但佢一出街就忘了要vv, 可能吸引的東西太多, 問佢v唔v佢一定say no. 如果你夾硬除佢褲仔佢一定cry.因此次次回家片片都濕左.....但大大佢可以忍都回家才去

個potty我一直都係得過"揹"字, 實際一次都未用過.

而琳琳下體皮膚好易有疹, e+只不過同佢落樓下公園走1hr(鴨1HR片), 回來下體都起了紅點點, 又成個PAT PAT都出晒汗, 所以我好希望可以早日介出街片. 等佢皮膚好過DD...

請問大家可以分享一些你們成功的例子嗎?

<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

禁止訪問

Re: 有問題想請教下大家.

大宅

沙沙,

但出面d廁所有d都幾dirty, 地下已經very wet.
+上琳琳又唔中意我抱佢痾, 佢要自己"mou" (可以前世是大6人)
我都唔知點攪.
<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

禁止訪問

珍珠宮

tracyyuen
我囡囡一夠2yrs就已經開始出街唔著片片,佢一直都冇問題,出到去呢就久唔久就要帶佢去一轉廁所,都係好似沙沙咁抱佢去,開頭未必定定有得all,我又係好似沙沙咁講,唔理佢聽唔聽得明,如是者試過幾次佢就會自己話要去vv,我每次都會讚佢,話佢乖,佢就會好開心,後來有一次我帶佢去,但好多人,要排隊,我叫佢忍住,忍住,佢又係似懂非懂咁,我不斷重覆,佢就一路咁望住我,後來輪到我地去佢都未"拉",係廁所去,真係好開心,囡囡識忍尿,我越讚佢,佢就越乖,每次都識忍住,你都試下,多鼓勵,多讚揚,小朋友覺得自己好叻,就會跟住去做

珍珠宮

tracyyuen,
如你覺得出面廁所好dirty的話,你可以選擇行大型商場,呢d都會比較clean,但我覺得唔好過份保護小朋友,抱佢去廁所又唔使接觸廁板,都唔會dirty得去邊,但如果你話個地下濕,所以唔比佢自己行,我又覺得唔需要,小朋友始終都會大,你唔可以一世抱佢去廁所,唔比佢點地,咁只會形成佢依賴既性格,最緊要每次去完廁所都要同佢去洗手,就算佢物都冇點過,要佢學習注意個人衛生,由細養成習慣
至於小朋友要"mou"係樹去廁所呢個習慣,你可以慢慢同佢解釋,係ok可以,出到去唔可以,唔係媽咪唔比,而係環境唔容許,再加上讚許,我覺得小朋友會明的

大宅

maggiemaggie, 沙沙

今天我跟著你們教的方法去做, 用商場的廁所同琳琳vv, 我把片片退到小腿, 用2隻手抱住佢, 跟著叫佢"vv...vv...vv"(原來條腰都幾倦, 如果大大真係頂唔順)
其實個心都打定輸數, 因為之前從未試過抱佢痾v (在家嘛), 但估唔到, 我叫左一陣, 佢又真係有得痾, 我好開心. 原來用在琳琳身上真係work. 多謝大家教路~

在回家的途中, 琳琳又突然要vv...vv..., 因為在mtr內, 所以我叫佢忍一忍, 但佢就已經即時mou底 (痾v/ 有片) 我等了她一陣, 佢又起身繼續行, 在自動電梯上, 佢又突然mou底 (又痾v 好危險, 嚇死我), 好在差不多到時佢又起返身. 但行左2~3步佢又mou底 v過.

我估佢分開左3次痾 , 咁......如果下次遇見相同情況, 應如果處理????

珍珠宮

tracyyuen,

囡囡可以分段痾,即係代表佢識得忍,咁你就好認真咁叫佢忍住,解釋佢聽呢度因咩事唔痾得,同埋囡囡每次只會自己MOU底而唔會叫尿尿的嗎 小朋友咁大個,你可以試下叫佢忍耐下,唔好成日係街痾,會醜醜的,再問下佢有冇見過其他小朋友/人會隨街痾的,同埋你每隔一段時間見佢未痾就要定時帶佢去,佢多多少少都會有得痾的,再讚下佢,一知佢想痾就叫佢忍住,再分散下佢注意力,講下週維既環境,盡快搵廁所,好快就會成功

大宅

多謝大家教路, 琳琳已經介了出街片. 佢可以自己叫v. 有時為了找廁所, 遲了幾分鐘才俾佢v都唔見佢賴.
希望這個情況可以穩定下去..

e+ 就開始為睡教片傷腦筋了

首頁

尾頁

跳至