自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Game:神奇好玩!It can read your mind

It really can read your mind, let's try it!!

click here

伯爵府

魅力王子

Re: Game:好勁!It can read your mind

thx for your great sharing

男爵府

Re: Game:好勁!It can read your mind

點解佢會估到既,,好勁,,我試左幾次,,真係估中哂

男爵府

係咪有條formula, 因為我都試過好多吾同組既數字都係bingo.....神奇...hehe

大宅

我都覺得好神奇呀, 會唔會佢感應到我地搵個答案位置架, 我試過專登唔望真答案, 佢就會錯架.
~只要有夢想,凡事可成真~

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

好厲利呀 甘都估中

大宅

你點計都係9既倍數,所以你留意一下D符號所有9既倍數都係一樣架!

例:如果你個數字係12, 12 - (1 + 2) = 9
例:如果你個數字係28, 28 - (2 + 8) = 18
例:如果你個數字係32, 32 - (3 + 2) = 27
例:如果你個數字係47, 47 - (4 + 7) = 36

如用代數演述,所有兩位數字都可以用 (10x + y) 來代表,
(10x + y) - (x + y) = 9x
所以計出來一定是9的倍數!

子爵府

Hehe!!唔通佢對眼睇倒你!!!hahahha...

alkyng 寫道:
我都覺得好神奇呀, 會唔會佢感應到我地搵個答案位置架, 我試過專登唔望真答案, 佢就會錯架.

大宅

真係估中左

別墅

Re: Game:神奇好玩!It can read your mind

除了第一次正確,之後都不對...

我選 44...

男爵府

Re: Game:神奇好玩!It can read your mind

侯爵府

畀面勳章

大宅

我學你用44,佢正確喎!

ameliachan 寫道:
除了第一次正確,之後都不對...

我選 44...

大宅

我試左好幾次都估中哂。

大宅

當然啦:

1. 假設一個數 10x + y (x, y 都是1 ~ 9 之間)
2. 十位數加個位數即 x + y
3. 原數(1)減第二個(2)數即 (10x + y) - (x + y)
= 9x
4. 所以答案必定係: 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81是但一個, 你地可以睇睇個符號必定係一樣!

諾行諾希的網誌  http://hk.myblog.yahoo.com/lorenlam822兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。(詩 127:3)

珍珠宮

佢估我唔中,why?
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

水晶宮

好神奇呀!

首頁

尾頁

跳至