論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

同工人開銀行戶口

有冇d戶口係無bank statement, (因唔想有住址証明), saving passbook & ATM card? 唔夠$5000係咪要扣手續費?

洋房

Re: 同工人開銀行戶口

SEricsson 寫道:
有冇d戶口係無bank statement, (因唔想有住址証明), saving passbook & ATM card? 唔夠$5000係咪要扣手續費?

HK Bank 無bank statement, 你可以等佢第一次出糧時比支票佢簽收後同佢一齊去開, 開户口時要帶埋合約和PASSPORT去開的, 條件係一開户口時最少要用$500去開, 但你的支票是$3400, 所以已經夠晒, bank會即時比埋一張ATM CARD和存摺佢, 日後該户口不用長存$500或以上存款, 只是第一次要的, 但這户口如透過銀行職員取錢,存錢或轉賬就要收每次$20手續費, 講真呢D嘢都唔駛走去排隊做啦, ATM CARD 可做晒, 到第二次出糧時, 你又可可ATM CARD 入票就可, 方便快捷, 有晒出糧證據唔使驚佢第日反轉豬肚!! 我果時都係咁出糧比佢!

男爵府

大廚勳章

Re: 同工人開銀行戶口

szeching721,

如果用支票出糧, 咁咪佢係office hours 去做囉? 過戶俾佢得唔得? 定係出支票安全d?

首頁

尾頁

跳至