跳至

首頁

尾頁

別墅

阿B呢個月食奶食得好差,醫生話偏瘦:-(

阿B呢個月食奶食得好差,依家岩岩5個月大,都只得6.6kg, 醫生話偏瘦:-(.

Q1: 你地會用咩方法令阿B食多D? (開奶茶,米水,都試過,唔WORK)

Q2: 有冇B女同我一樣, 我見我朋友個B仔都好乖, 會唔會係男仔真係乖D?

依家每次食奶好似同佢搏鬥,真係想死 :-( :-( :-( :-(

阿女,求下你食下奶啦

別墅

Re: 阿B呢個月食奶食得好差,醫生話偏瘦:-(

我個仔仔都係呀~
出世細碼..之後變左中碼~
呢個月又係食得少~變返細碼呀~
剛剛4個月 0個陣得6.3kg咋~

不過呢幾日食返多dd~
但都係叫少囉~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你有冇試過同佢玩多d,等佢運動量多d呀,仲有就係日頭

複式洋房

係阿,等個BB 好餓先俾佢飲,同埋同佢玩多D。 個個BB(或大部分)都會經歷這個唔飲奶時期. Don't be frustrated, babies will drink enough for their body to develop. Some babies are big eater,and some are small eaters... it really doesn't matter as long as the baby is healthy.

男爵府

醒目開學勳章

不如你試下比米糊,我每日比BB少少雀巢奶米糊,她很喜歡,我自己也試過,真的好好味

男爵府

我之前個bb女都係食得好少..食5安左右就唔食...
我驚佢唔生肉, 因為佢比之前重得少左...
頭3個月都可以一個月重3磅以上, 但到4個月時, 都係得16磅...所以帶佢睇醫生...
之後醫生話佢有可能出牙, 令佢唔想食奶喎...
我問佢, bb只得4個月咁快出牙, 佢話有機會喎...
咁我買左個牙膠比佢, 佢玩過一兩次, 就乖乖咁食番奶喇...
而家4個半月, 一日飲35安奶..5餐, 每餐7安..

禁止訪問

洋房

我個b都出左一隻牙啦~爆第二隻會唔會發燒架...我阿b又發左六日啦...每日都係深夜或者朝早發燒,最高去到102度...每晚都成日醒去摸佢,怕佢又發燒

禁止訪問

別墅

多謝大家建議,不過昨天試過有一餐餓足6個鐘都只係食120ml, anyway, 我會繼續努力

大宅

咁啱我昨日同呀仔去睇完醫生,醫生話bb食奶食得唔好,可以『少食多餐』。
唔好用餓佢等佢食呢個方法,因為佢心急反而食得唔好。建議隔三個鐘就比佢食4安奶。我試過,餵4安真係易好多,佢食得又快。不過就會忙d,因為三個鐘又要食,同埋夜晚都要照餵。等佢一日食八餐,食番夠30安一日先夠營養。
你都試下啦,我諗都無壞,最緊要bb肯食。

大宅

你地都好呀!佢只係食少左,我個b係直頭原全唔肯食,佢一放入佢口佢就唔食,但佢都肯飲下水,佢前日全日總共只係食左七安奶咋!佢由上個月已經開始係唔肯飲奶,但之前都好啲,佢訓著覺都肯飲下!一日都唔超過二十安呀!而家訓都唔肯飲,好辛苦先喂到一兩安,好多時一安都喂唔到,佢只係訓覺,佢會喊肚餓想食野,但喂佢又唔食喎!唔知佢想點。
我試過好多方法︰轉奶粉,轉奶咀,開奶茶,同佢玩,訓著食,比糊仔佢又唔食,佢可以十幾個鐘都唔駛食野,佢好似越黎越廋,好擔心呀!我聽日帶佢去睇醫生,希望有啲意見比到我啦!

禁止訪問

大宅

我聽日會同佢睇醫生,真係好擔心呀!我既精神跌到落谷底! :-(

大宅

我B同你B情況一模一樣,我B都系5個月,
就上個星期我帶B去吃倫狀病毒疫苗.
我B重6.7kg,醫生話我B好正常喔...
我仲同他講話我B唔吃奶,
醫生叫我俾B吃糊仔.糊仔都好高營養架...
仲之B有重磅就得啦...
我B依家都系吃4或5安奶,而且要分3.4次吃.
吃一次奶要成40分鍾啊!!煩死...
直頭打架哽...
golfer504 寫道:
阿B呢個月食奶食得好差,依家岩岩5個月大,都只得6.6kg, 醫生話偏瘦:-(.

Q1: 你地會用咩方法令阿B食多D? (開奶茶,米水,都試過,唔WORK)

Q2: 有冇B女同我一樣, 我見我朋友個B仔都好乖, 會唔會係男仔真係乖D?

依家每次食奶好似同佢搏鬥,真係想死 :-( :-( :-( :-(

阿女,求下你食下奶啦

別墅

it's like a battle to feed my bb since he is 2 mons. he always drinks half and then refuses. i'd to make him sleep and finish the remaining milk. so it takes at least 45min (1 hr mostly) each time. there is no '厭奶期' for him as he dislikes milk milk at the begining.
besides this, although i take effort to feed him, but he seems to be 唔多吸收. he takes ~27-30 oz per day but he's 6.31 kg only when 4 mons. 真係晒心機!!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我估輪到我個女出場,你地都咁坦心,咁我仲慘 :-( ,我個女出世有7.2磅都ok,到現在13磅都末到,我估我個女大過你地bb少訐,2/1/07,真係咩方法都用過,試過2個星期食得好勁,4餐7安,但到今日都係4餐5安都係要一個鍾,有時剩一安死都唔飲,我就用針筒迫佢,我相信我總坦心,但真係冇佢"扶",見到你地話好坦心,但如果我亞b有你地d b磅數我都好開心,anyway 佢冇唔舒服就萛..........

複式洋房

雖然我個仔無厭奶,不過好似由4 個月到而加5 個月都無重到 不過亦無給他加過奶,因爲能每一餐都飲完我就非常開心。

點解有D bb 可以食很多,有D 食咁少? 我有個朋友的BB 食極都吾夠,真是很羡慕

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我個b 4個月零4日都係得6.2kg咋,不過佢同你地個bb比起又唔算飲得特別少,但都唔肥.佢飲奶一時時,最好係醉醉地+安靜咁就可以半個鐘之內飲晒.如果唔係有排飲.飲得最好算夜晚個餐,一般都有7oz.

洋房

TAROPIG,
係唔係一定要食30安一日先至夠架? 我個b一月頭出世, 年初二已經介夜奶, 不過好似連奶都介埋。除左頭一個月可以食30安, 之後每日都係廿十到廿幾安, 唔知係唔係少一點?

首頁

尾頁

跳至