跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 阿B呢個月食奶食得好差,醫生話偏瘦:-(

wolimo,
可能男仔跟女仔唔同。我個子五個月都係得十五磅幾。同時期的bb相比好以遍瘦。 我都試過用針筒迫佢飲, 但係好似好殘忍, 試過幾次就放棄。   :cry:

洋房

MUNTUNG,
你個b睇完醫生點樣? 我個b都好細粒,昨日太婆話佢的size細個遲佢一個月出世的表妹....

洋房

by the way 你哋食邊隻奶粉?

大宅

chu_chu_lok :

結果le兩日佢又食返好啲喎!所以無去睇醫生lu,其實我覺得如果佢身體無乜野,我估醫生都幫唔到啲咩!唯有靠自己,起初係我驚佢唔知有無咩事,但見佢又好似無野,笑呀!玩呀!喊呀!咁都ok!所以費事去睇!
但而家要用印尼揹帶"咩"住佢黎食囉!都喊架!但起碼佢肯食,但要喂好耐,又唔知關唔關轉左奶粉事,因為之前佢係連飲都唔飲下,而家起碼佢都可以醒住都會飲下,雖然都係喊,但都好啦!飲都算啦!不過都飲唔哂架!一日二十安多啲到啦!好好架喇!佢之前食s26其實幾好架!你諗下佢食咁少,但都唔係好廋,一來佢都吸收得ok啦!不過隻奶粉好似都幾油,唔知係咪咁,佢容易食滯呢!而家食日本雪印囉!我覺得隻味差唔多,但唔會咁油囉!不過佢都唔係好鐘意架!但都食少少,喊下食下囉!
其實我唔覺得一定要食三十安先得囉!當然我都好希望可以,最好食多啲添!不過最緊要佢吸收到,姑娘都成日講啦!每個bb吸收能力唔同嘛!但想佢食,都要佢食先得架!但我覺得你真係唔應該用針筒喂佢,我之前都逼得佢好緊要架!但真係唔好呀!佢以後重驚,可能佢以後都唔想再食返奶架喇!

大宅

chu_chu_lok 寫道:
TAROPIG,
係唔係一定要食30安一日先至夠架? 我個b一月頭出世, 年初二已經介夜奶, 不過好似連奶都介埋。除左頭一個月可以食30安, 之後每日都係廿十到廿幾安, 唔知係唔係少一點?

我睇醫生話最好可以食多少少。如果佢食又得唔食又得,咁梗係另願佢食啦。食得好又瞓得好,餓住個肚仔瞓都瞓得無咁『林』。
我個仔都係,好早戒夜奶,而家反而同佢食番,佢又唔拒絕,咪比佢食lor...
食多d多d營養有助發育,加油啦!

P.S. 用針筒餵奶?
當d奶係藥水咩? 攪到個b以後唔食奶就杰tat tat....

大宅

我阿囡前排都系唔肯食,淨系食人奶,但我又唔夠奶比佢食,比水佢又唔飲,可能果陣厭奶期呱!!而家又正常返,不過都系食5安一餐囉,一日補一餐奶粉,尋晚食左差唔多6安,但結果嘔左起碼有1.5安出來
該用戶已被刪除

大宅

by the way 你哋食邊隻奶粉?

雪印思敏兒1 ...想同呀仔轉明治or森永 (日本版)

男爵府

其實好難話食幾多安奶先至夠...之前睇過d 書話用bb體重x 4就係佢地每日需要o既奶量...好似我個女咁, 佢4個半月, 大約7.5kg(16.5磅), 正常應該一日食30安奶...
但佢差唔多一日飲40安奶...每日5餐, 每餐8安...

健康院d nurse 話bb 肚餓就會喊...但點樣可以令bb 食多d 奶, 就係睇bb本身有冇需要囉...
同埋同年齡o既bb仔應該比bb女重...所以好難比較...

TAROPIG,
係唔係一定要食30安一日先至夠架? 我個b一月頭出世, 年初二已經介夜奶, 不過好似連奶都介埋。除左頭一個月可以食30安, 之後每日都係廿十到廿幾安, 唔知係唔係少一點?

大宅

咦? 咁我呀仔而家得6kg,食24oz一日就夠la wor...

又真係咁橋 - 有時佢食到咁上下就會停,我唔知佢係飽飽唔食,定係眼瞓,但每日加加埋埋都係差不多24oz,無論食幾多餐都係...

重等我成日話佢又差6oz至達標,唉...pekkle, 點解你唔早講呀?

別墅

golfer504:

我想知道當你哋大人開飯嗰陣, 妳亞b女有咩特別反應?
有無特別扭計? 平日當妳一邊抱住佢一邊自己食嘢(例如好香嘅麵包之類呢) 嗰陣時亞b 女有無眼甘甘望實同吞口水彧者啜晒咀仔噤呢? 如果有嘅話, 可能我會幫到妳哋.
我細女而家 5個半月大, 之前又係好似噤, 唔多想食奶, 食親都食好耐, 仲每餐食得 3.5 至 5安!!
出世已經得 6磅半. 我為此而曾經好擔心同唔開心tim.
但宜家好咗好多lu.
p.s. 亞b 大便習慣如何, 係咪日日都有?
教導孩童, 使他走當行的路, 就是到老也不偏離.
天下間沒有教不會的孩子, 只有不會教的父母!

男爵府

我囡囡係全人奶bb,四個幾月在健康院磅都係得5.8kg,但都係within 25%. 其實大家不用太緊張,bb肚餓就會食啦, 不用限住佢要食幾多安奶. 只要佢精神,有精力玩同埋大大正常就ok啦.
同埋佢哋都就黎食固體食物,唔單只依靠奶奶.我大嗰兩個開始咗食粥仔後食奶仲少呀.佢哋都未試過用大奶樽,通常4安都食唔晒.
大家唔駛咁緊張啦!

別墅

HI linfranki,
大人開飯的時候,特別扭計就冇.
當我一邊抱住佢一邊自己食嘢嗰陣時,亞b 女有眼甘甘望實同吞口水彧者啜晒咀仔噤,其實我都知佢係好奇同想食,我都試過最後一餐喂糊仔俾佢,不過吞得唔係咁好,食到成面都係.所以都仲係以奶奶為主,間中先俾米糊佢食.

我見有d BB日食30oz,真係好羨慕呀,我阿b每日食4餐,每餐150-180ml (睇心情),1日約620ml (22oz),所以我先至擔心.

PS. 大便好正常,日日都有!

大宅

初初嗰陣時我個囡囡都係咁啦, 去健康院磅重姑娘話佢無重過同出院咗陣一樣重, (嗰陣時阿囡大約係一個月大左右), 佢哋重要我每兩星期返去磅重一次, 我初初都好擔心呀, 但係見阿囡食得、瞓得、玩得, 咁我就順其自然囉, 唔理佢飲幾多安奶, 只要佢肯飲我就算, 同埋媽咪話瞓得多都會長肉, 所以我都算囉。依家阿囡就嚟五個月, 有16磅重, 我覺得都ok呀

首頁

尾頁

跳至