自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

租人樓住半年, 突比大耳窿上門收數恐嚇, 可否立即解除租約及取回按金呢 ?

本人一家租住一單位至今約 7 個月, 為一年生約及一年死約, 上月16日晚, 突然有兩名大漢自稱 " 大耳窿 "上門收數, 但那欠債人我們是不認識的, 因為那兩個大漢還恐嚇我們, 說會再來搔擾, 我們立即報警處理, 他們才離開。
我們立即告訴業主, 業主只說不認識那欠債人及什麼都不知道。
因此, 我們唯有立即搬遷, 因家裡有老有少, 太危險了。
現想請問, 我們能否立即解除租約及取回兩個月按金呢?否則, 我們又應該怎麼辦呢!

洋房

Re: 租人樓住半年, 突比大耳窿上門收數恐嚇, 可否立即解除租約及取回按金呢 ?

如題

別墅

Re: 租人樓住半年, 突比大耳窿上門收數恐嚇, 可否立即解除租約及取回按金呢 ?

我想要看租約內容...但我不認為可以因些解約,沒証據証明因為業主有問題而有必需解約的合埋原因.

唔可以排除業主係無辜既,有人偷用地址而未經業主同意...又或者大耳窿搵錯地方...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔洗驚, 定 d 黎, 遇到呢 d 人, 一定要惡過佢,大聲過佢, 佢地就係蝦你女人, 你話比佢地知, 我都係岩岩搬黎幾個月, 我唔識你講果個人, 再唔走就報警!

大宅

我有個朋友都有過類似經驗,話說佢幾個月前買

洋房

果個 "大耳窿" 真係好兇惡, 佢係都逼我地交人, 我地話真係唔識個欠債人, 佢又話要我地比業主個電話及地址佢, 我地話唔方便, 佢就兇到我地飛起, 我地當住個 "大耳窿" 面前報警, 佢地都唔驚, 仲要兇多我地幾分鐘先至走。
然後賊過興兵, D 警察來到, 落完口供, 最終話比你知, 佢地都做唔到 D 什麼出來, 因為對方只是恐嚇你, 沒有傷害到你, 我現在為你們備案, 跟手比埋個 No. 你, 就走左。
咁樣情況, 你話我唔搬, 仲可以做什麼呢, 敵左暗, 我左明, 真係無可奈何。 :-( :-( :-(

男爵府

如果係咁,我會俾業主個電話佢地,叫佢地同業主聯絡,因為你都係租戶..跟本唔知上手住過咩人....但係業主可以搵到之前o個個租客ga ma

洋房

講起個業主仲激氣, 當晚立即打比佢同佢講, 佢竟然一味話唔知道, 唔清楚, 咁你有租約架嗎, 點會唔知道, 唔清楚呀, 同佢講野, 九唔搭八, 好似聽唔到你講野咁, 佢已經唔係本地人, 佢 D 廣東話已經聽到我豎起耳仔, 仲要態度極冷漠, 真係為之氣結, 後來問返左右隔鄰, 原來我上手住過幾個年青人, 好麻煩, 最後搬走時, 屋租又唔交, 水電煤又唔交, 係我個業主話比 D 隔鄰聽的, 佢仲要扮野話自己什麼都不知道, 真係無良業主。

男爵府

咁你咪同佢講..如果你唔攪店 li 單野 , 你唔會交租lor
我覺得佢有責任去處理 li d 事情,你同佢講,我係租你個單位,唔係買,無理由要我處理唔關我事既野,...如果你唔肯處理.我會叫d大耳窿直接聯絡你

男爵府

我宜家住li 度 個業主都好克人憎....我li 度有2間room ,一間我地訓,,,一間放雜物,電腦...咁電腦li 間 一落雨天花板"留"水...一發現同佢講...佢就話係呀..就收左線....但月頭佢又識打黎提我地交租...咁交左租佢又無件事,咪叫我老公再打俾佢同佢講,.....佢話等好天o個日上黎幫我地睇下...到宜家都無晒消息./......真係想親自打去罵佢.....

洋房

我地前幾天已經拿拿林搬走左, 明日約左個業主交返層樓比佢, 唔知佢肯唔肯退返按金比我, 如果佢唔肯, 我又可以點做呢?

男爵府

你地都未傾好就咁快搬走gei?????
我覺得業主知你地搬走多數都唔會退返按金俾你啦....除非你地煩下佢,,,佢覺得煩先肯退姐...

首頁

尾頁

跳至