跳至
[2006年] 報了N1未

首頁

尾頁

民房

報了N1未

仍然心大心細,1,經濟方面2,地點3,有無需要

我地住大埔,N1想讀安基司or名雅,K1想去九龍塘區,小學沙田區,但仍然未有任何動作在報校方面,唉.......,應該會在搬屋後決定報N1 or not!老公想Ming仔讀N1,學紀律和合群,都有道理!

你地咩環境呀?分享一下啦!Thanks

別墅

Re: 報了N1未

我未唸得咁遠,k1想讀st catherine或者victoria, n1就想讀victoria,入唔到就deborah或者think

大家有冇其他心水呢?

大宅

bb由婆婆湊,婆婆不想bb入n1,怕他病的日子比上課日子多。

反正N1都是學紀律、自理,在家也可以教他自理,我們也不時讓他接觸其他小朋友,既然婆婆不想,便算了,因為bb病了,婆婆最辛苦!

所以可以多一年時間想k1的選擇。
該用戶已被刪除

大宅

報左lu~

別墅

乜咁早有得報咩?請問你地報左邊一間呢?

別墅

NgYingYan,

我同你的想法差不多, 我住粉嶺村屋, 想N1在粉嶺/大埔讀, K1-3去九龍塘讀, 小學在沙田讀, 我都打算搬屋, 你會搬去沙田住嗎?

NgYingYan 寫道:
仍然心大心細,1,經濟方面2,地點3,有無需要

我地住大埔,N1想讀安基司or名雅,K1想去九龍塘區,小學沙田區,但仍然未有任何動作在報校方面,唉.......,應該會在搬屋後決定報N1 or not!老公想Ming仔讀N1,學紀律和合群,都有道理!

你地咩環境呀?分享一下啦!Thanks

民房

WWINNIE:
我地暫搬去圍頭(康樂園對面),仲遠過現在的新興花園架。

唉,所以仲未好有決心去九龍塘讀架,因為遠。但心水係九龍塘宣道小學(有学卷)或根德園。只知道根德園會幾深,但你知道紀律要求高嗎?你呢?有咩心水?對依兩間點睇?咁你想搬去邊區?

民房

由 hyatt 於 2007-06-17 23:42:30

乜咁早有得報咩?請問你地報左邊一間呢?

hyatt:
N1要一報架啦,如果要讀。

別墅

NgYingYan,

我仲未決定好, 不過希望能讀到一間英文與普通話並重的幼稚園, 都唔知點!! 有沒有媽咪可以給點意見?

九龍塘宣道小學或根德園我都唔係太熟, 我可以問問身邊的朋友, 問到便告訴你.

由於未決定在那裡讀K1, 都唔知想搬去邊區, 可能會搬去沙田/馬鞍山, 圍頭係唔唔村屋? 我都有想過搬去大埔D村屋住.

民房

圍頭係村屋呀,400呎,有三層(所以要用工人了,印印),都幾好用架。唯一的確係會好多蚊就真,車程會比較遠。其實我地最想搬去沙田的,但之後再作打算了。

應該係宣道幼稚園先真,係呀係呀,國語好重要呀,你地知唔知邊間會注重國語呢?幫手打聽下,Thanks!

大宅

我住粉嶺,我個大女n1讀明雅,k1(07年9月)將讀培正,其實佢足兩歲時讀咗樓下間幼稚園n1幾個月,如果經濟許可當然係讀n1好,我細女都應該同家姐一樣!
不過要視乎個小朋友的適應能力,因我個女的適應力不錯,所以就ok!
我個大女讀明雅國際班,以前佢話"唔好講英文",宜家都可以用英語同我哋溝通!但如果讀明琟唔駛點考,因為貴又無禁出名,所以我好遲都報到,但人少學oral就比安基司好,而安基司就要早一年報,即今年10左右!
小學繼續讀培正或考沙田小學!我以前都喺沙田讀!

大宅

wwinnie,
如果搬,沙田好d,小學津校校網好d!

複式洋房

我打過電話去幼稚園,負責人話佢地只收足2歲嘅阿B入N1...所以我就等下先

別墅

NgYingYan,

我問過人, 佢話根德園係比較傳統的幼稚園, 注重禮貌, 而宣道幼稚園則未問倒, 知道再告訴你.

別墅

zoechan,

謝謝你的建議! , 如果我決定好唔出九龍讀書, 遲D都搬去沙田.

請問沙田有否再分區? 有朋友話以成門河為分界, 分兩邊, 一邊小學津校校網好過另一邊, 唔知係唔係這樣分.

大宅

wwinnie:
91網

參考:
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1505

首頁

尾頁

跳至