懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔想開刀生呀!!

我而家36週, 一直都諗住順產,但最近兩個星期,e生話bb個頭仔落得唔好, 唔可以順產,要我開刀. 唔知係咪我冇心理準備,我真係覺得好失望,好唔開心,今晚仲失眠..................

我真係好驚開刀,好似好危險,我好怕痛,自己復完又好似慢d!! 係呢??手術後係醫院果幾日應該食d咩? 係咪真係好痛?

大宅

Re: 唔想開刀生呀!!

唔好唔開心啦!我之前都係開刀生,又唔覺得太痛,係生完過床同初初1-2日訓底同起身會痛小小之外,只要動作慢小小都ok,係醫院果幾日,早餐食醫院叫d粥,午餐同晚餐媽咪帶飯俾我食,多數都係梅菜蒸豬肉飯&飲湯,記住會令傷口"發"嘅野唔好食住,老人家話深色野都唔好食住(豉油),驚條"巴"會深色

大宅

係咪你個醫生想賺你多D錢至唔比你試生呀,我係三月份MAMI,o個時,醫生一直都係話我個b個頭偏大,而且個位置重好高,但係佢話如果我想自己生佢都比我試,點知我真係順產生亞b,所以你都可以叫醫生比你試。。。

複式洋房

我諗唔會掛!! e生話bb頭仔大,落唔到,所以就算試自己生都生唔到, 佢驚要做緊急開刀喎....

複式洋房

hi yee yee

開刀生係你自己決定or e生sugguest? 果幾日應該煲咩湯and粥呢?

大宅

我都係諗住順產, 但如果下星期仲未有聲氣就要開刀 la....... 我都好唔想開刀 ga.

chanmama1230 寫道:
我而家36週, 一直都諗住順產,但最近兩個星期,e生話bb個頭仔落得唔好, 唔可以順產,要我開刀. 唔知係咪我冇心理準備,我真係覺得好失望,好唔開心,今晚仲失眠..................

我真係好驚開刀,好似好危險,我好怕痛,自己復完又好似慢d!! 係呢??手術後係醫院果幾日應該食d咩? 係咪真係好痛?

別墅

唔好唔開心,我同老婆都好想自然生,產前的檢查都一路無問題,點知生左三十八個鐘都生唔到,到最後醫生要緊急開刀。
能自然生故然係好,但都要睇媽媽及bb 情況,以最適合的方法讓他出世。
開心 d 開心 d﹗

大宅

chanmama1230,

開刀係自己決定,因為過咗預產期要入院"吹"生,而bb頭仔比較大,醫生話自己生唔出都要開刀,仲記得入院前一日醫生寫紙俾我入院"吹生",之後番到屋企再考慮清楚生唔出驚bb有危險同無必要痛2次,所以入院時再同姑娘講開刀生.
之於果幾日飲咩湯,我同屋企人就唔太記得,都有5,6年前嘅事,因為開刀要遲些少至補得所以湯要飲清d,例如節瓜豬肉"懷"山,番到屋企日日飲紅棗雞脾湯,粥就食咸瘦肉粥.d資料唔知幫唔幫到你?

男爵府

唔駛咁擔心,我都係開刀生,我住左4日3夜,我覺得唔係好痛!!!

洋房

我都係同你一樣呀,36週BB不轉頭,私家醫生話要開刀,我都好怕呀。後來我在QE睇醫生,做了體外胎位倒轉術,現在BB可以頭向下,有機會順產,你有無問過其他醫生呀?

子爵府

順其自然啦

我自己都想順產,但有d 問題可能到分娩o個刻先知,又或者頂唔順產痛要開刀...

既然是否順產開刀,宜家都無人可以講實,自己又控制唔到,最好的方法就是順其自然,船到橋頭自然直,最重要係母子(女) 平安呀!

複式洋房

Hi Ivis

我冇睇過其他醫生呀, 因為我一直都睇c+, 冇睇過政府,我都想試下睇第二個c+e生, 睇下有咩意見, 但又好似唔係o甘好.唔知點算??

係呢, 體外胎位倒轉術有冇危險性?

大宅

盡量睇下可唔可自然生.如果唔得開刀都好ok架,我都係開刀,都唔係好痛.....

伯爵府

bb523 寫道:
唔好唔開心,我同老婆都好想自然生,產前的檢查都一路無問題,點知生左三十八個鐘都生唔到,到最後醫生要緊急開刀。
能自然生故然係好,但都要睇媽媽及bb 情況,以最適合的方法讓他出世。
開心 d 開心 d﹗

同意!開刀順產都唔緊要,應該抱"以最適合的方法生"的心態.
我當年都係聽公立醫院講座同埋聽朋友講得多,覺得開刀生係唔好的事.
我在公立醫院痛極都生唔到,bb心跳越來越弱.醫生建議我開刀,我痛到迷迷糊糊話唔肯,結果醫生叫老公勸服我.
開完刀之後我見好多順產的媽咪都話傷口痛,都係行路要就住就住.我問姑娘咩唔係順產生完唔痛架咩.姑娘笑笑口話其實係各有各痛,唔係好似d人咁講順產過後無痛苦.最重要係你本身健康,咁無論順產定係開刀都好快復原.
可能我一向有做開運動,身體好復原得快.未放完產假已經可以做gym,去旅行.有些身體本身差過我的朋友,順產之後都無我咁好"活力"呀!

所以不用執著於順產定開刀,呢d嘢人算不如天算.
祝順利生產,媽咪bb都健健康康!

洋房

chanmama1230:
能夠成功同人手在體外幫BB轉位是50%,而且在37週(足月)後才施行的,不是每個人都ok,我都識有人係轉唔倒,但都無咩大礙。我見醫院比我的小冊子寫風險發生率很低(1%),當中包括:胎兒心率減慢、羊膜穿破、胎盤分離、子宮穿破。若萬一有問題就開刀。我見風險低,做完有約70%順產,所以我就做了囉。

首頁

尾頁

跳至