論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

請問工人一到,是否要佢簽份rules呢??

大宅

Re: 請問工人一到,是否要佢簽份rules呢??

係....絕對需要....保障咗你自己先

大宅

一定要簽,第一日到埗,俾d聲勢佢,等佢知道凡事都要有規有矩,唔好亂來。一定要坐低逐條逐條講清楚佢,三番四次申明家規嘅重要性同埋唔跟家規做後果嘅嚴重性。

家規時不時要攞出來運用,否則佢好快會以為你得個講字。

千忻唔好"錯過方知揼心"。

佢來嘅第一日係隻"羊",你唔睇實,佢好快會變成老虎,變成大懶蛇,變成大話精等等等等。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

同意!
開門見山 寫道:
係....絕對需要....保障咗你自己先

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

kenivy,

我覺得需要. 我兩年前請工人時都有定了一份rules俾佢, 不過唯一失策就係無簽名, 只係當佢第一日黎到, 叫佢坐低同佢詳細咁講解左一次, 然後份野俾佢keep住, 叫佢要跟住做, 遇有唔記得或者唔知點做都可以睇番份rules.

佢頭果幾日都有睇, 可惜之後就只係一直放在佢的衣櫃面, 後來仲離譜, 攞份野黎墊住剪腳甲. 之後有一日仲同我講, 呢份野擺o係度for what, 不如掉左佢啦! 激死我, 完全唔記得呢份野的原意.

之後有一次, 佢做錯左少少野, 我出糧俾佢時, 就攞埋份rules出來指出佢錯d乜, 提佢可能有d野太耐唔記得所以做錯, 所以要經常睇番份rules. (我習慣每個月出糧俾佢時, 都有同佢口頭上講下佢過去一個月的好壞表現, 但就無攞份rules出來.) 我話我公司都每個員工都有份員工守則, 都一樣要跟住做.

我覺得如果雙方簽名, 可以令佢知道rules的重要性, 同埋每個月review時都攞住份rules, 咁就可以避免好似我工人咁, 完全ignore左d rules兼且當作廢紙用.

複式洋房

Hi ioi, my maid will come next week, can you pm your house rule for my reference? Thanks!!!
http://www.babyhome.com.tw/bb/63116[size=x-small]Nico's world

複式洋房

Thanks ioi, may I know, as a general practise, should the maid sign on both the family rules and the handbook or just sign on the rules? Thanks!!
http://www.babyhome.com.tw/bb/63116[size=x-small]Nico's world

伯爵府

jadelee,

actually i dunno. i combined the two documents into one but forgot to sign. i think next time i'll still combine them into one and sign by both parties.

男爵府

ioi
Can you pm your house rule for me?
Thanks!

伯爵府

namanyi,

sorry, i dunno how to send attachment through PM. but u can PM ur e-mail address to me so that i can send to u.

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

kenivy,

你工人黎到時, 你有冇話晒做野的程序和規則俾佢知? 前一晚你有冇吩咐佢有乜要做? 我諗可能係個工人唔係咁清楚有乜要做又費事做錯, 所以唔敢亂做掛. 不過一般醒目的工人初黎報到都會自己搵D野黎做下, 例如抹下傢俱或者抹地等等. 我諗你真係要出一份RULES, 同佢詳細講解, 等佢清楚你的要求. 不過希望佢只係蠢D才唔識去做野, 而唔係懶, 專登唔去做啦.

禁止訪問

伯爵府

kenivy,
你工人係印定菲, 識唔識英文? 最好除左俾佢睇之外, 加埋你解釋一次, 咁樣就確保佢明. 如果唔係, 佢第一又抵賴話唔知. 我工人係印, 佢以前在新加坡做過野, 都識講D英文, 但係佢多數只係識聽識講, 睇住個字又未必知點解.

禁止訪問

伯爵府

各位,
最近我發現工人有以下問題, 所以想提醒新請工人的各位, 諗下駛唔駛在rules內訂明.(有d可能份rules有, 但係字眼唔夠明確, 要修改.)

1. 工人初黎報到時係男仔頭, 現在留到好長, 份rules無講明唔俾留長頭髮. 而佢之所以黎的時候咁短頭髮只係因為agent一定要佢剪的. 留長頭髮的問題係佢唔自律夾好和束好d頭髮, 唔衛生, 試過煲水內的頭髮, 又成日地下都係頭髮, 沖涼洗頭吹頭時間用多好多, 水都用多好多.

2. 留指甲. 份rules只係寫 "Cut your finger and toe nails every week." 所以應該寫明係唔可以留長指甲.

3. 要寫明唔可以塗指甲油. (唔知份rules有冇寫明. 只係記得有寫明工作時不可化妝.)

kenivy,
ic. 咁如果你工人睇得明英文就可以俾佢自己睇, 重點略加講解都OK.

男爵府

Hi ioi,

Please send me your home rules for my reference.
My maid will come at around mid/July.

Thanks

[email protected]

民房

would you please PM the rule to me, thanks a lot

複式洋房

ioi,

would you mind email the rule to me?
Thanks a lot.
Email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至