嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019勳章

急--中耳炎

亞b昨晚開始發燒,食左藥都唔係好退燒,剛才去左政府醫院睇急症,醫生話bb中耳炎,叫我食晒d藥後,要自己再睇私家,check下bb的耳朵有無受損。
其實中耳炎係點架?係咪一定影響聽力?我好擔心 :cry:
另外我要覆診的話,咁應該睇兒科,還是睇耳鼻喉科?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Re: 急--中耳炎

快d去睇耳鼻喉la!
該用戶已被刪除

伯爵府

2019勳章

K&J,
今日帶左bb去相熟的兒科醫生睇啦!醫生話bb而家隻耳仔無事,係感冒,但醫院話bb中耳炎,為安全起見,都係照食藥。
諗返起醫院個醫生,我覺得佢幾「求其」,佢幫bb照耳仔時,亞b發緊脾氣,大喊,又唔肯比人掂佢隻耳,仲用手撥開醫生隻手,我估醫生以為bb因耳痛唔比人掂,所以話佢中耳炎。我媽媽問佢點解會中耳炎,佢就話因為有菌囉!(答左即係無答)
所以今日睇醫生時,我強調bb無耳仔痛的跡象,會唔會醫院check錯,醫生就話其實發燒都會令耳膜紅,可能醫生以為佢中耳炎,又或者初期未嚴重。但就肯定bb而家隻耳仔無事。我就放心晒啦!

複式洋房

你好,其實中耳炎多數係感冒引起,好似我個仔咁,佢耳仔比較弱,一d較為勁d既感冒都會引起中耳炎,成因係因為nose水入左中耳,另中耳發炎,如果有中耳炎會發燒,有可能維持不退

禁止訪問

複式洋房

你好,我個case就係我個仔仔一向都係睇開一個兒科醫生,打針都係係佢到,我個仔好細個架時候已經有中耳炎,次次都要食抗生素同吸鼻水,我就冇帶佢睇耳鼻喉科啦,佢而家2歲1個半月大啦,已經少左好多,我個經驗係儘量唔好比佢感冒小心d,如果有感冒就要同佢吸鼻水唔好比佢流入耳仔,希望幫到你

伯爵府

2019勳章

請問點樣同bb吸鼻水?

複式洋房

我用個吸痰器同我個仔吸架,其實百貨公司都有得買,有2條膠喉,1條放係bb個鼻仔到,另一條就用個口吸,初初用bb好大機會會喊架,努力嘗試啦,加油

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至