自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019勳章

急--中耳炎

亞b昨晚開始發燒,食左藥都唔係好退燒,剛才去左政府醫院睇急症,醫生話bb中耳炎,叫我食晒d藥後,要自己再睇私家,check下bb的耳朵有無受損。
其實中耳炎係點架?係咪一定影響聽力?我好擔心 :cry:
另外我要覆診的話,咁應該睇兒科,還是睇耳鼻喉科?

男爵府

Re: 急--中耳炎

我仔之前都試過中耳炎 ~~隻耳仔成日流d黄色分秘物出黎, 又係突然發燒but 過一陣又退左燒 ,跟住又燒返 ~~

你帶佢去睇兒科醫生la ~~ 個時醫生俾左支消炎藥,要食o麗成個療程 ,, 又俾左支滴耳仔藥水 ,最重要沖涼時耳仔唔好濕水ar ~~ 大概3-4日好返o麗 ~~
醫生話患過中耳炎1次就好容易有第2次ka ~~ 以後最好唔好俾水入耳仔 ~~

伯爵府

我個女都試過兩次中耳炎, 真係好痛架, 佢又發燒耳仔又痛, 正如 pat108tap 講要食抗生素食晒成個療程, 要覆診直至醫生話唔駛覆為止........ 你要 tum 下佢, 因為真係好痛

你小朋友打左肺鏈針未? 好返之後去打, 有幫忙架...........

伯爵府

2019勳章

多謝 安安 同 pat108tap的意見
醫院比左一星期藥(但我見網上的資料話,成個療程要食2星期抗生素),咁我應該食晒d藥先睇兒科,還是呢幾日去睇呢?
仲有個疑問,昨晚醫生話bb喉嚨發炎,跟住用枝野照亞b耳仔,睇左兩次,就咁照一照就知係中耳炎架啦?
另外,網上的資料話因耳仔會痛,bb會不停拉扯發炎的耳仔,但我又唔覺亞b有呢個動作!
真係好擔心!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我囝k2時又係試過中耳炎,個朝早訓醒囝話耳仔好痛,又發燒,即睇醫生,醫生好詳細睇,話中耳炎,食7日抗生素,醫生仲話兩星期後要返去比佢睇下中耳D水有冇收乾,如冇收乾就要做手術放水,好彩囝囝食完藥就冇事.(中耳炎好痛好痛

男爵府

你拎埋醫院d藥去睇私家醫生la ~~

你試下掂下bb隻耳仔 , 睇下佢痛唔痛,, 因為個時我想睇下b仔隻耳d分秘物,, 掂一掂佢都痛到喊c la~~

伯爵府

2019勳章

pat108tap,
佢隻耳仔應該唔痛,因我幫佢耳探(發燒)時,佢無反應喎!
或者我聽日去私家醫生睇睇先...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

um...你仔仔幾多歲?..之前醫生開抗生素時知吾知係中耳炎?
去睇返兒科醫生ar...記住食完坑生素,冇燒都要覆多次診.睇睇隻耳ar...中耳炎係會燒幾日ka..定時食葯同有你去照顧
我相信你仔仔好快好返ka..所以唔使甘擔心.
我跑到喘晒氣喇!!

要追趕著甚麼?要在繁華走一轉?不經意的往往來來,盡頭會在那裡接應?

你們關注的左左右右,只是兩團會擺盪的虛浮影像罷了!

男爵府

其實會唔會唔係中耳炎ar ?! 我仔& 其他mami d bb 耳仔都會痛個wo ~~ 你眞係要睇多次醫生la,, 都唔知bb e+乜事 ...

伯爵府

2019勳章

imlazy, pat108tap多謝你地意見和關心!
今日帶左bb去相熟的兒科醫生睇啦!醫生話bb而家隻耳仔無事,係感冒,但醫院話bb中耳炎,為安全起見,都係照食藥。
諗返起醫院個醫生,我覺得佢幾「求其」,佢幫bb照耳仔時,亞b發緊脾氣,大喊,又唔肯比人掂佢隻耳,仲用手撥開醫生隻手,我估醫生以為bb因耳痛唔比人掂,所以話佢中耳炎。我媽媽問佢點解會中耳炎,佢就話因為有菌囉!(答左即係無答)
所以今日睇醫生時,我強調bb無耳仔痛的跡象,會唔會醫院check錯,醫生就話其實發燒都會令耳膜紅,可能醫生以為佢中耳炎,又或者初期未嚴重。但就肯定bb而家隻耳仔無事。我就放心晒啦!

男爵府

無事就好LA~~ 要快D好返AR ~~ ^^

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至