自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問:珠心算、是否要用算盤????

如題~~~~
k3學…………ok嗎???
5該晒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Re: 請問:珠心算、是否要用算盤????

係要用算盤,有口訣記。小女k2學考過試,但成日轉老師,所以而家吾學。

大宅

ok!!我女都係k.3學!!
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

男爵府

我囡囡k2開始學都ok, 冇咩問題!

子爵府

joefoon

我仔仔依家讀緊k3,都係學緊珠心算架,都學左差不多一年lu
佢初時學就一星期一堂(基礎班)都要用算盤,重有四日既功課比妳小朋友番屋企做的~~
到左基礎二既時候就有不同的口訣記的,要個小朋友識念,先可計數架,妳放心是好容易的~~
我仔仔依家已經學到基礎四喇,真係好叻呀佢,可以心算10個不同加減既數,是一次過讀比佢聽,跟住佢講個答應我知喎,是不用算盤的

妳既小朋友如果學到基礎三,妳都會見到佢可以心算到5-6個數架喇(不用算盤的)
我就覺得由細比佢學會好d 可快上手嘛~~
我見好多都係小二/小三先比d仔女學我覺得太遲囉
我仔仔個班有兩個小二既學生架,妳會唔會覺得好怪呀,但係冇計佢地重差過3-4歲既小朋友

男爵府

我個仔都是k3學下學期先學, 學了四個月, 頭三個月算盤, 第四個月開始用心算…………ok 架.
現在比雙位數佢計都可以用到心算計, 但慢d.

大宅

tobykin2006
5該晒、
我這珠心算班、是暑假的、學10堂、
你仔仔依家學緊珠心算、幾多錢??在那處學
我住沙田

大宅

YY1101、idaandho、WENDY、
heiheima咪、tobykin2006

多謝各Ma Ma 的寶貴意見、
送比妳

首頁

尾頁

跳至