興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

各師傅, 請指教....終於買了D80

我係一個新手媽咪, 亦係新手影相之人, 只因唔相錯過小B女的成長點滴, 現決定買DSLR學習....

本人初步想買NIKON D80 + AF 50mm f/1.8D, 各位師傅, 請問:

加支鏡頭: 究竟買
一支AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED 好,
定係 AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED + AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED 好 ?

另外, 好似一定要買防潮箱, 咁究竟買邊隻好 ? 紅A果D防潮膠箱得唔得....唔得的話,請問款式,價錢同邊度有得賣?

sorry, seems lots of stupid questions.....請各師傅指點

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 各師傅, 請問....

一支過 18-200mm就會非常方便, 不過pq就當然冇咁好啦. 支18-70mm 我就冇, 不過70-300vr 係非常正架, 仲多左 200 - 300mm果段.

睇下你想方便o的定要兩支啦. 我自己就18-135mm + 70-300mm

18-135mm pq 都唔錯架.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

50/1.8 我就唔建議, 因為50mm個range唔常用, 如果我係你, 我會買 D80 + 18-135, 然後買支 85/1.8 來影人像. 如果budget夠, 買支閃光燈, 再多d買支 35/2 做snap shot.

子爵府

畀面勳章

好多謝2 位c fu 的意見, 咁防潮箱又應買邊款?

子爵府

deerdeer 寫道:

去深水步瑩記買, 40L 的約六百, 60L 的約七百五. 牌子是 Hui Tong Professional. 同胞做的.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

軍魁星 寫道:
50/1.8 我就唔建議, 因為50mm個range唔常用, 如果我係你, 我會買 D80 + 18-135, 然後買支 85/1.8 來影人像. 如果budget夠, 買支閃光燈, 再多d買支 35/2 做snap shot.

唔係wor,我覺得對一個有半歲bb 既mama,大光圈50mm 係好好用wor,因為bb好多時會響屋企影相,50mm剛剛好,日頭好多時都唔洗用閃。我地到阿仔歲半先識買,真係呻遲呀!

子爵府

試下35/2啦, 可以企到好埋影都得, 個影像仲大過50mm影既. 50/1.4 最近攝影距離係 0.45m, 35/2 係 0.25m.

侯爵府

googoo 寫道:
唔係wor,我覺得對一個有半歲bb 既mama,大光圈50mm 係好好用wor,因為bb好多時會響屋企影相,50mm剛剛好,日頭好多時都唔洗用閃。我地到阿仔歲半先識買,真係呻遲呀!

對一個有個4歲囡囡o既媽媽, 都覺得50/1.8好好用wor~

子爵府

我兩支都有, 不過就鍾意35/2多d. 係咪要借俾你試下呢? 我無所謂, 不過 Mommom 用到唔舍得還俾我. 所以借唔倒俾你.

室內用 35mm, 室外用 85mm最fit.

別墅

軍魁星

你仲好講,問你35�2 同85�1.8點比較都答唔出,等我而家仲未諗到帶邊支鏡去trip 。
Lincoln BB

子爵府

帶晒囉, 用途都唔同, 如果你個袋唔夠位, 只可帶一支, 就 35/2 啦.

呢兩支點比較啊, 一支標准鏡, 一支 tele, 影大頭相就85囉, 影人加景就35. 不過你鍾意走倒遠一遠玩偷拍, 記得帶埋你支70-300, 驚你悶.

男爵府

曾經o係dchome見過有師兄(梨)話50/1.8同50/1.4影小朋友係冇問題, 不過影女就影到塊面好包, 唔講唔覺, 俾佢講完又好似係......

大宅

其實相機專用防潮箱有乜特別呢?我用紅A透明膠箱,用煲湯魚袋包兩包防潮珠,咁掂唔掂呢?(除左樣衰之外)

軍魁星 寫道:
[quote]
deerdeer 寫道:

去深水步瑩記買, 40L 的約六百, 60L 的約七百五. 牌子是 Hui Tong Professional. 同胞做的.[/quote]

子爵府

控制唔倒個濕度, 電子就可調較.

相機或鏡頭都係, 太濕會發髦, 太乾d塑膠零件又會脆化. 最好好似係40-50% (阿Sir講完唔記得左), 我就較到50%.

侯爵府

星爺,

係呀, 支野好正, 我以前出街5願帶d80, 而家d80+35/2, 放手袋都得

我決定買架啦, 咁而家輪到邊個借?
軍魁星 寫道:
我兩支都有, 不過就鍾意35/2多d. 係咪要借俾你試下呢? 我無所謂, 不過 Mommom 用到唔舍得還俾我. 所以借唔倒俾你.

室內用 35mm, 室外用 85mm最fit.

子爵府

我放左支 50/1.4 喇, 呢支 35/2 會用來做我部 D80 的 kit lens. 以後日日用, 所以不能再外借.

男爵府

googoo 寫道:

我而家仲覺50mm ok bor~! 有時o向屋企影都覺近得濟, (可能我屋企太細啦! :lol: ) 如果用85mm 屋企影真係只可以影到大頭相咋!

男爵府

睇番d post, 咁阿囡再大d咪又要換lens? ?-(

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔換鏡,換屋都得

pakyu0429 寫道:

男爵府

clpapa 寫道:
唔換鏡,換屋都得

[quote]
pakyu0429 寫道:
[/quote]

首頁

尾頁

跳至