跳至

首頁

尾頁

洋房

BB 夜晚瞓覺成日醒

BB 夜晚瞓覺成日醒. 一晚平均醒5次,有時候拍拍就瞓番, 有時候要抱好耐, 佢又唔係肚哦, 因比奶佢又唔飲. 令到我工人冇覺好瞓. 已經有好幾個月la, 起初諗住大D會好D, 依家成8個月都仲係敢. 我地巳經夜晚同佢玩少d, 等佢clam down 吓, 又臨瞓先沖涼. 有冇bb係敢架? 有咩方法令bb瞓好D?

大宅

Re: BB 夜晚瞓覺成日醒

我的bb都是有類似咁的情況, 但我發覺佢的呼吸不暢順,于是去睇醫生, 醫生話鼻敏感所致, 叫我用60度的水洗被,同埋多d清吓d尘.
情況好d好轉,因為我用了一部多功能的空氣清新機, 咁她可以睡得好, 夜晚都無醒過.

你試吓睇吓家中是否好多尘?可能是致敏原黎架.

:lol:
http://albums.vitapixel.com.hk/200706/vangie/portrait.htm

洋房

我BB都係由出世到喱家8個月都係,成晚訓唔"林",醒好多次,激死

大宅

我個囝囝又係成日醒, 揾我呢個人肉奶咀...
不過曾經有段時間係冇飲夜奶, 但自從有次病左, 到宜家一直都唔可以一覺瞓到天光, 唔係要飲奶, 就係揾我呢個奶咀..
不過我已經習慣左...

其實我唔介意自己辛苦, 半夜起身餵奶, 我只係怕第時出左牙, 會對d牙仔唔好咋....

別墅

看過大家的post, 先覺得原來我阿b已經對我好仁慈. 5月下旬以前他都睡得幾好, 唔知點解5月下旬開始曾經有12晚醒10晚, 每晚都搞成2粒鐘才睡, 真係火都滾埋. 現在就大約隔晚醒. 真係唔知點好. 我看過一些文章話好多bb, 而且找不出原因. 我現在每晚都有很大的心理壓力, 成日怕他醒, 又怕搞好耐才可睡, 真係人都顛!!

大宅

我BB夜晚瞓覺都係成日醒,有時啜奶咀可以瞓番,有時要工人抱住先瞓。

洋房

昨晚又醒成幾次, 其中有一次在嚎哭, 3:00am 我哋全部起身, 但冇人抱得掂, 用盡咩方法都係大哭, 我工人話可能剛剛識爬(昨日成日係度爬), 興奮得滞所以發惡夢. 嚎哭咗20mins我就試吓比佢睇TV (3:20am 全家一齊睇兒歌 ) 佢终於轉哭為笑. 睇完之後慢慢氹番佢瞓覺, the rest of the night 都係不停敢醒 (但冇大哭). 我同老公今日都係熊貓眼敢番工. :-(

大宅

Re: BB 夜晚

我個囝囝昨晚每個鐘頭醒一次,但就係冇開眼,只係不停咁拉我衫要我俾奶佢飲,結果餵左佢差唔多成晚,冇覺好

大宅

近排我個仔都係成日半夜醒. 有兩晚仲醒左係咁喊, 點抱都唔得. 平時佢醒左都係比奶咀佢佢會訓返架嘛. 佢尋日比奶咀雖然訓返, 但半個鐘就喊一次. 我呢.. .就黎炆死.

大宅

HoneySu 寫道:
近排我個仔都係成日半夜醒. 有兩晚仲醒左係咁喊, 點抱都唔得. 平時佢醒左都係比奶咀佢佢會訓返架嘛. 佢尋日比奶咀雖然訓返, 但半個鐘就喊一次. 我呢.. .就黎炆死.

會唔會果日日頭玩得太開心呀?
有時我個仔,日頭見得太多人,夜晚會喊多左,或者唔肯

洋房

橋橋個日星期六呀....都冇啦啦喊醒,死奶咀都唔訓,攪左一輪先訓,但都係成晚訓唔"林"..激死

又係同齊齊朗B一樣..

男爵府

原來咁多bb 夜晚醒架, 我仲以為嵐嵐先係咁tim, 佢由細到大, 都就黎9個月啦, 只係試過2-3次係一覺訓到大天光, 其他日子就1晚醒幾次, 以前一醒就喊, 而家一醒就要爬, 成日周身郁, 又要打則訓又要pa向度訓, 有時會90度轉, 有時180度轉, 我發覺如果佢一郁, 要立即拍下佢心口仔, 就會訓番, 如果唔拍, 佢郁郁下就會自已醒, 一醒就爬, 一爬就成個人醒哂, 咁就要同佢玩成粒鐘再暗訓…日日如是, 而家我同嵐嵐一齊訓, 因為晚晚開冷氣, 咁我都可以伸隻手拍佢心口唔使起身, 以前就工人起身湊, 真係慘, 希望佢快d 可以好好咁訓啦…

洋房

我個囡同大人訓好耐了,冇計佢一晚起幾次身,同佢訓,佢一旭都可以即拍佢嗎,拍拍下佢又可以訓番,大人又唔駛起身,不過同bb訓好大壓力,成日都扎醒,睇有冇被焗到佢,又摸下佢凍唔凍有冇出汗,都唔知幾時先可以一覺訓天光呀

大宅

大宅

我個齊齊

民房

我個女一出世就同我一齊訓ga la, 頭個幾個月就驚佢半夜嘔奶, 呢幾個月就驚佢焗親或者凍親, 總之冇一日係可以一覺訓到大天光ga!!
不過佢都算鍚我ga la, 半夜扎醒, 我一抱上手就即刻訓返, 都算係咁o羅

wingandyiu 寫道:
我個囡同大人訓好耐了,冇計佢一晚起幾次身,同佢訓,佢一旭都可以即拍佢嗎,拍拍下佢又可以訓番,大人又唔駛起身,不過同bb訓好大壓力,成日都扎醒,睇有冇被焗到佢,又摸下佢凍唔凍有冇出汗,都唔知幾時先可以一覺訓天光呀

大宅

我個b 都係呀! 好彩就每2 個鐘一次, 唔好彩就半個鐘一次, 累死人.... 有無知咩事呢????

複式洋房

估唔到咁多b都係成晚醒, 我囡囡都係, 不過好多時佢都係"合"埋眼咁喊, 有時拍下會

複式洋房

我囡囡都係咁, 不過佢好多時都係"合"埋眼咁喊, 有時拍下or 飲完奶/水就會訓番 一晚平均醒4-5次.

大宅

sleeping well or not?

我個囡之前都係咁,成2個星期, 半夜crying, 合埋眼, 好驚....我果時都瞓唔到, 好擔心佢, 因為佢....無胃口, 唔食奶, 無精神, 我好心痛...後來有好多婆婆, c9, mami...教我一個方法, e+可以一瞓到天光了...

不過係迷信既, 如果唔信唔係咁好....我本身都唔信, 不過真係...果刻為左BB, 唔到你唔信.....2日平靜曬....安心曬....e+ BB又百厭喇......hahahahaha~

有興趣, pm我告訴你知...因為係迷信野...我怕係度講唔係咁好~

首頁

尾頁

跳至