自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

女女王頭郵票作廢 女商人申請覆核

沿用多年的「女王頭」郵票,回歸後已停止使用,但女商人稱10年來一直不知情,直至本年5月她手持「女王頭」郵票寄信時才驚覺郵票已作廢。女商人日前向高院申請司法覆核,質疑郵政署長是否有權宣布郵票作廢,在不作出補償下侵犯其「私有財產」,違反《基本法 》。

指違基本法 質疑郵政署長無權

郵政署表示,現時若有市民以不通用的女皇像郵票寄信,郵政局 會將信件列為「欠資」處理,即會向收信人收取相應郵票費。對於郵政署長有否法律權力禁止市民使用女皇像郵票,郵政署並無正面回應,並指對於有市民就女皇像郵票申請司法覆核一事,現時未收到任何文件,暫無可奉告。

郵政署補充,女皇像郵票已於回歸當日,即97年7月1日全面停用,當年郵政署已提醒市民,可在7月3日至31日期間,向郵政局換取同等價值的通用郵票。

指「女王頭」紙幣仍通用

申請人為張美賢(譯音),答辯人為郵政署長。據入稟狀透露,郵政署長早於1997年6月6日已刊憲,指「女王頭」郵票在97年7月31日起停用,持有該批郵票的市民須於7月內更換新郵票,但申請人指自己直至本年5月25日前往郵局寄信時才得悉該項決定。她認為郵政署這個決定損害市民基本人權,而且郵政署不准她再使用「女王頭」郵票,又不作出任何賠償,是損害私有財產,違反《基本法》。

張又在申請書中指出,政府現時仍准許「女王頭」硬幣和紙幣作為流通貨幣,而答辯人當年的決定歧視她,又違反人權;她亦質疑郵政署長10年前是否有權力宣布郵票作廢

(明報) 06月 16日 星期六 05:05AM
【明報專訊】

沿用多年的「女王頭」郵票,回歸後已停止使用,但女商人稱10年來一直不知情,直至本年5月她手持「女王頭」郵票寄信時才驚覺郵票已作廢。女商人日前向高院申請司法覆核,質疑郵政署長是否有權宣布郵票作廢,在不作出補償下侵犯其「私有財產」,違反《基本法 》。

指違基本法 質疑郵政署長無權

郵政署表示,現時若有市民以不通用的女皇像郵票寄信,郵政局 會將信件列為「欠資」處理,即會向收信人收取相應郵票費。對於郵政署長有否法律權力禁止市民使用女皇像郵票,郵政署並無正面回應,並指對於有市民就女皇像郵票申請司法覆核一事,現時未收到任何文件,暫無可奉告。

郵政署補充,女皇像郵票已於回歸當日,即97年7月1日全面停用,當年郵政署已提醒市民,可在7月3日至31日期間,向郵政局換取同等價值的通用郵票。

指「女王頭」紙幣仍通用

申請人為張美賢(譯音),答辯人為郵政署長。據入稟狀透露,郵政署長早於1997年6月6日已刊憲,指「女王頭」郵票在97年7月31日起停用,持有該批郵票的市民須於7月內更換新郵票,但申請人指自己直至本年5月25日前往郵局寄信時才得悉該項決定。她認為郵政署這個決定損害市民基本人權,而且郵政署不准她再使用「女王頭」郵票,又不作出任何賠償,是損害私有財產,違反《基本法》。

張又在申請書中指出,政府現時仍准許「女王頭」硬幣和紙幣作為流通貨幣,而答辯人當年的決定歧視她,又違反人權;她亦質疑郵政署長10年前是否有權力宣布郵票作廢

禁止訪問

Re: 女女王頭郵票作廢 女商人申請覆核

珍珠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實我都覺得冇理由,最多佢哋唔再出呢類新郵票,等佢慢慢淘汰啫,但就唔應該要買左郵票既人唔准用,人哋真金白銀咁買返黎,嗰d係真既郵票,每個都係錢黎既,點解唔可以比人哋用埋佢呢?我覺得於情於理都不合囉…
點解人生咁痛苦

男爵府

畀面勳章

講真,有幾多人知道女皇頭郵票吾用得呀?
我就係其中一個(吾知果個囉).

子爵府

好媽媽勳章

Agreed......
尋日睇完新聞, 我都覺得應該比人用埋佢, 都係用錢買返黎姐....我依家d郵票仲擺左係度......成日都想偷偷地用埋佢....hehe

小傑媽媽 寫道:
其實我都覺得冇理由,最多佢哋唔再出呢類新郵票,等佢慢慢淘汰啫,但就唔應該要買左郵票既人唔准用,人哋真金白銀咁買返黎,嗰d係真既郵票,每個都係錢黎既,點解唔可以比人哋用埋佢呢?我覺得於情於理都不合囉…

大宅

Me too

eyan 寫道:

珍珠宮

畀面勳章

97前女皇頭的郵票已全部作廢, 唔值錢, 票社可以好平入貨收藏
如果又話可以用番或者換錢, 會好大件事架
而且作廢前都有報紙, 電視報導, 唔係一句話唔知就推番

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

輸打贏要.... :tongue:

子爵府

好媽媽勳章

me too

eyan 寫道:

珊瑚宮

我睇左報導,一個感覺:無聊,個女人得閒冇事做搵事做下,我記得當時有寬限期。果時買買埋埋,收收埋埋,慌死蝕底,希望有日漲價可以賣番錢,今日唔漲價,就打官司。人心不足蛇吞象,因住哽親呀! ?-( ?-(

大宅

好媽媽勳章

咁係咪女王頭以前1.3果d都唔用得???
死啦,我前幾次仲係咁貼..但d客又收到貨啵
咁我係咪應該拿去換
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

大宅

好媽媽勳章

我都仲有呢d郵票, 打過去郵局問, 原來佢地之前有寬限期俾人用同換......

但.....我咪又係唔知既其中一個囉 :tongue: :tongue: 依家仲成日見到, 真係眼

首頁

尾頁

跳至
熱門主題