自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

女童被拖行致死 司機否認危駕罪

【明報專訊】6歲女童年初乘小巴上學,下車時疑被小巴車門夾

子爵府

Re: 女童被拖行致死 司機否認危駕罪

查實個人覺得雙方都有責任.......所以真係唔知點講.......最好就留比法律去判吧~~~~~ :cry: :cry: :cry:

禁止訪問

伯爵府

唉......

侯爵府

畀面勳章

子爵府

唔係危險駕駛,咁算係乜嘢駕駛!?

男爵府

伯爵府

魅力王子

now think also feel sad :-(

珊瑚宮

子爵府

佢關左門都唔知夾住野, 冇睇倒就開車, 仲要拖住來行都唔知, 甘都唔算危險駕洗 仲有天理ge

大宅

當時情況唔知係點, 不過好多時d小巴司機成日好趕, 人未坐好就要開行間車, 就算我大肚都係咁, 想走多轉都唔差果d時間啦.

水晶宮

2019新春慶豚圓

the girl is so poor! :-( :-( :-(

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

珊瑚宮

單睇表面危險駕駛未必成立,但不小心駕駛應可成立。點判真係要睇埋証人俾既供詞。

男爵府

珊瑚宮

好媽媽勳章

請問你點解會講單睇表面危險駕駛未必成立,但不小心駕駛應可成立呢 ?-( ?-( ?-(
SandyKL 寫道:
單睇表面危險駕駛未必成立,但不小心駕駛應可成立。點判真係要睇埋証人俾既供詞。

伯爵府

若果咁樣都唔算係危險駕駛,以後我地落小巴,未落曬佢地就開車啦,因為有案例,巨地重唔大膽.
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

珊瑚宮

警方起訴當然以最高罪行,就算唔成立都可轉判較為輕既罪行。危險駕駛需要有證據去顯示司機當時係完全罔顧死者安全,而立刻關上車門並開車。當然如果個司機係有驗出體內有超標酒精,或當時聽緊手提電話,咁好符合危險駕駛定義。係交通例,唔係有人身亡就必定危險駕駛,所以我寫要睇埋其他人證供。

係多年前有一單交通意外發生係中環某條斜路上,有架政府車,無端端向前以高速猛衝,而撞死左路人,事後司機有解釋到有剎車,但未能成功,最後都係判不小心駕駛。

理度唔係法庭,我只係發表過人意見及睇法,以一單交通案去議事,絕不加上任何過人感性睇法入去。?-( ?-( ?-(

manicheung 寫道:
請問你點解會講單睇表面危險駕駛未必成立,但不小心駕駛應可成立呢 ?-( ?-( ?-( [quote]
SandyKL 寫道:
[/quote]

子爵府

珊瑚宮

好媽媽勳章

其實我係想問你係咪睇過份供詞啫,唔係同你拗 d 乜嘢,唔洗講到呢度唔係法庭咁緊要 我都知道危險駕駛需要有證據去顯示司機當時係完全罔顧死者安全先告得
SandyKL 寫道:
警方起訴當然以最高罪行,就算唔成立都可轉判較為輕既罪行。危險駕駛需要有證據去顯示司機當時係完全罔顧死者安全,而立刻關上車門並開車。當然如果個司機係有驗出體內有超標酒精,或當時聽緊手提電話,咁好符合危險駕駛定義。係交通例,唔係有人身亡就必定危險駕駛,所以我寫要睇埋其他人證供。

係多年前有一單交通意外發生係中環某條斜路上,有架政府車,無端端向前以高速猛衝,而撞死左路人,事後司機有解釋到有剎車,但未能成功,最後都係判不小心駕駛。

理度唔係法庭,我只係發表過人意見及睇法,以一單交通案去議事,絕不加上任何過人感性睇法入去。?-( ?-( ?-(

[quote]
manicheung 寫道:
請問你點解會講單睇表面危險駕駛未必成立,但不小心駕駛應可成立呢 ?-( ?-( ?-( [quote]
SandyKL 寫道:
[/quote] [/quote]

首頁

尾頁

跳至
熱門主題