跳至

首頁
12345...33

尾頁

民房

Re: 2008年2月準媽咪入來分享下啦!!

轉下眼有咁多媽咪回應真開心!!
我d朋友同家人都係瑪麗生, 都幾好, 勝在少d大陸人!!

我第一次有BB, 有時個肚陰陰痛, 你地會唔會0架??

大宅

會啊, 到而家有時都係扯住痛, 不過就不是太厲害

大宅

大家好

今次係我第一胎, 原本在1月尾生的, 但上星期在私家照, 醫生又改了2月7日, 所以兩頭走, 希望大家唔好介意.
我現在6w4d, bb有5mm醫生話好細個, 已經有心跳啦, 我原本都唔想照陰道, 但在肚皮上照看不到心跳, 醫生話一定要照陰道, 希望知道bb有無心跳, 所以就範. 不過照到後好開心. 其實我在5月尾知道自己有了及去看醫生, 但照唔到, 在六月頭再去就照到bb啦.
我暫時只在私家做check, 因自己唔係好定, 已連續兩星期打安胎針, 又不大知道在那裡登記健康院或政府, 所以未知點, 不過我個私家已問我會在那所私立生b, 佢話現在差不多d私院七月起要交訂金, 所以要決定在私院生或政府生. 我現在十五十六, 想去法國生好似最平, 但要在六月尾見醫生要有決定.
醫生亦為我安排在七月尾去做咩"糖氏綜合政檢查"英文好似叫Oscar.
唔知有無人在東九龍區, 我住牛池灣的, 有無可以話我知我可以邊好的健康院 或 政府醫院做檢查呢?

大宅

今朝去左睇私家lu, 照到胎裹但未照到心跳, 醫生話個胎裹只係5weeks多d未夠6weeks, 話遲多兩星期有7weeks左右就應該可以清楚照到心跳, 我只係照肚皮咋, 唔使飲水就照到, 舒服好多~~

所以我既預產期由2月2日變為2月15日, 肯定係鼠b囉~~

暫時食得就食, 訓得就訓, 冇咩可以做住, 希望順順利利喇

民房

大家好
我是新加入國民,目前己經懷有七周身孕,預產期是明年二月二日,已經照出胎囊,有1.2cm,醫生認為,實際周數應該只有五周幾,仍未照出心跳,但我就好不適,已經成日嘔,個胃又頂住,是不是正常? :-P

男爵府

whywai
係呀如果個胎有8week左右應該會係肚皮照到唔使用陰道照都睇到架啦.
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

男爵府

syk
可以去威爾斯做oscar
預約click-->http://www.fetalmedicine.hk/tr/mainmenu.asp

男爵府

faiemilycha, faiyi,
開頭係會有d扯住扯住咁架. 反胃想嘔好正常, 有d人仲會頭暈添~

男爵府

hi
我里幾日個胃超唔舒服,晚上訓攪前實頂住頂住.都唔知個胃想點,攪到又訓唔着,係床典黎典去.典到攰先訓到..

男爵府

我噚晚4am比雪雪嘈醒左...訓唔番又肚餓... 食左少少野..... 到6am先訓到咋 :-( 而家好眼訓

大宅

faiyi,
你同我好近似喎, 如果計上次m既day 1, 我依家都係7週幾, 但今日照左u/s, 醫生話實際得1.34cm, 只得5週多d, 都一樣未照到心跳, 所以醫生計我既預產期應該係2月15日, 我又係好唔舒服, 成日作嘔作悶同個胃頂住, 我仲好鬼眼訓好攰tim...
醫生話ok正常喎, 遲多兩週會照到心跳架喇, 所以都唔使太擔心住

別墅

Octopusma,

你對上一次幾時黎m架?e生會吾會由排卵開始計呢?如果你成日都眼訓同攰,記得多d休息,你好似係去qmh生,我都係不過未登記,約咗7/7.你登記咗未?幾時第一次產檢?

大宅

eebabybaby,
我上次m day 1係4月28日呀, 我唔知醫生係點計, 佢話照個size睇得5~6週, 我d排卵都幾亂下, 35~38一個cycle不等, 我又要返工, 放工又湊住阿仔, 真係攰到癲....
我約左14/jul 去贊育第一次檢查呀, 遲你一個week, 但之後唔知會唔會同一日產檢呢~~
eebabybaby 寫道:
Octopusma,
你對上一次幾時黎m架?e生會吾會由排卵開始計呢?如果你成日都眼訓同攰,記得多d休息,你好似係去qmh生,我都係不過未登記,約咗7/7.你登記咗未?幾時第一次產檢?

別墅

Octopusma,

我7/7係去填form,姑娘話當日冇e生見,可能抽血,你係咪之前去咗登記,咁幾時去架?你阿仔幾大?今次第二胎?

大宅

littlewhite_amy,
知道威院有陪產...我都放心0的....thx ar....我今日去健康院登記...點知原來得星期5朝早先有booking...唉...我差點想喊....因為我行過去...我真係好累...又想嘔...星期5又要再去過喇.....我又冇理由塔的..行果2個字..... :cry:
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

複式洋房

hello, 我預產期都係二月(二月四号),我已經响六月十一号照過一次超聲波,好開心因為聽到BB心跳聲。我已试過两次misscarage,所以今次十分緊張。我下次照超聲波是下星期一,到時是八星期,所以順利的話,應會看到BB的手脚。我醫生是在養和的,所以我都係會响養和生。

男爵府

noddybanana
你唔上網睇左時間先去? 咁你去左威院未呀. 威院星期四上午係無預約排期架. mon-fri 10am-12noon, 2-4pm (thur am除外)

男爵府

noddybanana
如果真係太攰就搭車啦~小心身體呀~加上天氣咁熱. :wink:

大宅

etyan,littlewhite_amy,
thx a lot :mrgreen:
我真係冇諗過冇得book架....因為我第一胎kwh係office hr....所以我咪以為都一樣.....
我今胎又remind番生阿仔0既痛楚.....我成日都諗住如果可以的話生2仔2女...但而家...都係要埋呢個算喇.....除非又意外啦......
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

我13號去約時間, 佢問完last m幾時就話約我14/jul喇, 第一次係冇醫生見架, 聽講座, 驗小便, 抽血, 約下次個期, 約照u/s之類, 都要預半日架...
我阿仔依家4歲3個月讀k1架喇, 想快d生番個收工~~
eebabybaby 寫道:
Octopusma,
我7/7係去填form,姑娘話當日冇e生見,可能抽血,你係咪之前去咗登記,咁幾時去架?你阿仔幾大?今次第二胎?

首頁
12345...33

尾頁

跳至
熱門主題