跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

真係好煩~想掉佢落街\ _ /...點解又會咁架???

成日都唔肯訓
眼訓都眼都紅晒
出晒眼水都唔訓
一抱佢搖佢訓就喊
唔知佢想點

大宅

Re: 真係好煩~想掉佢落街\ _ /

del

別墅

我是路過的, 見到你的標題, 忍不住入來. 個bb係你既, 咁辛苦陀佢, 生佢, 你捨得咩 ? 希望你係呻下喇~做人媽咪係辛苦架喇, 我bb而家都20個月, 時間真係好快過.

或者你留意下bb係咪肚餓/要換片, 先唔肯訓, 其實bb好簡單, 只要有得食, 有得玩, 個身又舒服, 佢地自自然然會訓架喇. good luck

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

大宅

雪~bb,

BB係唔係"牛"牙仔唔舒服呀?

你唔好忟憎住啦~~
你唔肯訓你有無試過播下D音樂, 跟住同佢一齊係大人床訓, 再一路俾佢啜奶奶呀!! 我個仔之前試過好難攪個幾日我都係咁做... 我個幾日嬲到成日打佢PAT PAT呀!!

再唔係試下帶佢出街街, 推架BB車同佢係屋企附近行下啦!! 我都試過咁樣, 佢出去無耐就自己訓著左LU!!

希望幫到你啦!!

你樂觀D, 保持心情開朗呀!! BB好快就會乖乖GA LAR!! :lol:

侯爵府

你講d方法我全部試過
除左出街之外係冇用
但係唔可以話為佢訓覺而走出街架
習慣左點算呀
佢唔止日頭
連夜晚都係咁扭
唔通夜晚我又帶佢落街咩 :-(
好彩佢夜晚訓著之後唔會咁
可以跟我訓到下午咋
唔係就真係人都癲 ?-(
之前都唔係咁
11號入過醫院之後就一路都係咁啦
唔知係咪領左野

男爵府

雪~bb,

有無留意下bb 係唔係唔舒服呀? 肚餓或片濕都會令佢唔舒服. 唔好太忟憎. 試下用第二d 方法氹佢瞓, 放d relax d 既純音樂都可以一試.

小朋友未識表達就要我地小心留意佢既動靜, 唔好太過煩燥, 每一個媽媽都會經歷呢個階段. 慢慢黎la

雪~bb 寫道:
成日都唔肯訓
眼訓都眼都紅晒
出晒眼水都唔訓
一抱佢搖佢訓就喊
唔知佢想點

侯爵府

就係咁先奇
佢唔係餓
又唔係濕片
音樂又播過
抱佢唔得
搖佢唔得
放低又唔得
又唔係熱唔係凍
俾奶佢唔啜
一路喊到冇得再攰先訓 :-(

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

我估你個B 情況係 嚇親或遇過D "污穢野" 你試下買"碌"柚葉幫佢沖涼 兼食保嬰丹, 或者問下D 老人家,你考慮下 ,
湊BB 要好有內性, 唔好一時衝動..可能個B 心情比你僅慘, 你要好好想多D 辦法幫個B。唔好再唸D 傻事。

雪~bb 寫道:
就係咁先奇
佢唔係餓
又唔係濕片
音樂又播過
抱佢唔得
搖佢唔得
放低又唔得
又唔係熱唔係凍
俾奶佢唔啜
一路喊到冇得再攰先訓 :-(

侯爵府

我都覺得係領左野
我冇晒辦法
咪放低唔理佢
點知又突然唔喊
喊完冇啦啦又會望住我笑
好似痴線咁 ?-(
仲有就係
由4月開始
每個月24號都入醫院
今日月可能唔使
因為11同12號入左啦
但點解咁啱
醫生又約我b
7月24日入醫院檢查
唉~有冇咁啱呀
成日覺得好似有d野...

大宅

雪~~BB,

係唔係領左野呀~~ especially你出入個醫院, touchwood可能係wor... 你不如問下d老人家有咩方法呀, 因為呢d我都唔曉呀!!

不過最simple聽人講過就係帶佢去黃大仙廟打個轉, 裝番支香lor!!

如果科學D既就帶阿B去睇下醫生, CHECK下啦, 自己又會放心D!!

希望你呀B快D乖番啦~~!!

大宅

好媽媽勳章 睛靈勳章

Hi, 是否肚仔痛? 可以用生油......................................
:idea: :idea: :idea:

侯爵府

我b早幾日先睇左醫生咋
應該唔關身體事
我亞媽又話唔會係果d
叫我唔好問
wongbbb 寫道:
雪~~BB,

係唔係領左野呀~~ especially你出入個醫院, touchwood可能係wor... 你不如問下d老人家有咩方法呀, 因為呢d我都唔曉呀!!

不過最simple聽人講過就係帶佢去黃大仙廟打個轉, 裝番支香lor!!

如果科學D既就帶阿B去睇下醫生, CHECK下啦, 自己又會放心D!!

希望你呀B快D乖番啦~~!!

侯爵府

但佢冇放屁屁架
佢平時冇野
淨係一眼訓就癲
chanmeiha 寫道:
Hi, 是否肚仔痛? 可以用生油......................................
:idea: :idea: :idea:

禁止訪問

侯爵府

係咪bb沖涼果時叫bb全名
xxx返黎呀~
咁樣
[quote]
Samama 寫道:
雪∼bb,
你試吓沖凉時,細細聲喊佢個全名返來,我住圍村,婆婆教我咁做,吾駛拜神,有陣時嚇親都得

洋房

HK is such a small place, why only hospitals got such DIRTY thing? Probably they are flying all around us. I'm not saying something against you all, just want to calm you down. Think about it, does it help if you all say to 雪~bb it is all about DIRTY thing? OK, if the suggestions work, fine. How about don't work?

It is difficult to calm down fussy babies, may be colic, may be change of environment or whatever. Babies are not like adults, probably they will be a bit demanding after staying in hospitals. You know, everything there was too much for your baby, especially medication. Your baby is still a tiny little thing, after suffering for a period of time,now back to normal, of course you have to give s/he a bit of time to get use to his/her routine. Babies are all sensitive things, even a minor change around them, they can tell. If you are in bad temper, don't try to settle your baby, definitely will make it worse as babies could feel whether people wanna hold them or not.

Remember, crying is on and off, nothing permanent. Give your baby love/hug/kiss, I'm sure s/he can feel it.
Good luck.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

亞b係咪over-stimulate?

如果bb覺得煩得濟都會大叫大喊來block外界的聲音, 刺激 (好似有d人煩得濟都會艋到瞇哂眼大叫), 你或者可以試下較暗d燈, shh..shh..shh..咁shhh下佢

如果係over-stimulate, 唔係放低即刻得架, 陪下佢, 細細聲shh下佢, 唔好再唱歌, 拍佢, 搖佢, 熠熠揚揚; 希望你試左得啦

(如果你覺得唔岩聽唔好 我...)
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

禁止訪問

複式洋房

我都好明白你既心情, 因為佢最近唔肯飲人奶/奶粉, 飲奶就CRY, 要用不同方法才可, 我都好勞氣, 仲丙佢; 不過BB自己其實仲慘呢.

我同意MrsHarbutt <probably they will be a bit demanding after staying in hospitals. You know, everything there was too much for your baby, especially medication. ...If you are in bad temper, don't try to settle your baby, definitely will make it worse >

有冇人可以幫到手呀? 你覺得煩既時候不如由其他人照顧佢, 一來可以整理下自己的情緒, 二來休息下, 三來你忟時阿B FEEL到會仲差呀(惡性循環). 做人父母真係什艱難 :-|

另外, 我覺得dj.hkhk 既SH佢/ 播音樂係有效, 不過都要持續起碼10MINS. 我都試過, AT LEAST可以CLAM DOWN BB.

希望你BB好快冇事, 加油!
Athena

首頁

尾頁

跳至