跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 真係好煩~想掉佢落街\ _ /

好驚呀... 咁神化...

不過媽媽情緒係直接影響到BB的。
雪~bb,不如妳搵日放鬆一下,day-off 搵人睇妳BB一兩日,換換氣氛睇下會唔會好d?

大宅

雪~BB, 你真係要RELAX一下呀, 其他媽咪都講得岩, 試下放自己一, 兩日假, 搵屋企人睇住BB.

如果你唔開心, 都直接影響BB既情緒架. 我自己有時脾氣都唔係好, 不過都會忍住囉, BB仲細個嘛, 佢都未有意自己做乜野既, 係咪?

放心, BB好快就唔會咁扭計啦.

大宅

揍bb要好有心機同耐性, 唔好亂諗野啦, 諗下佢出世後帶比你既歡樂, 點辛苦都值得, 大家加油
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

其實我都係頭先好火先開個topic呻吓
不過就真係擔心bb撞到野
就算唔關醫院事
但因為我住唐樓
d樓梯好陰暗架

而且又個個月好似準時果日入醫院咁~

唔擔心就奇

複式洋房

唐樓d樓梯好陰暗,好容易撞野ga~之前我表姐又係帶左小b坐車車推佢去街,經過d地方好暗無乜街燈,跟住成日係咁喊~~ :cry: 後來姨丈抱住小b係火盤上面喊驚,跟住就無喊~~ 其實你小b喊有無言式過比條毛巾仔佢拿住等佢有安全感?又或者比奶咀佢食可能会好d呢?

子爵府

畀面勳章

sorry...唔好介意話我咪信,但有時為左阿b咩都要試,我個囡又係未滿月時有一排成日扭到癲左,換片,食奶,肚痛查油碌銀介子雞蛋等等點整都唔得,一訓入眼尖叫式喊醒,之後我阿姨幫我去衣紙鋪問"日腳"佢話bb在一次晚上出街被嚇親,執左份野教左我姨在邊d位邊d時間化同拜,當晚bb已經即刻冇再咁,你如果唔介意都去試試,齋問好似唔收錢,買份野就好似$5x(應該間間衣紙鋪都有呢d服務)

別墅

唔好介意咪信
雪~bb,你住近紅磡,不如同bb去紅磡觀音廟幫bb問/拜/上契觀音la......
去問下求個安心,......
廟內有

侯爵府

雪 BB... 係唔係 Ivo 仔尿道痰唔舒服呀...

唔好嬲住... 不如試下保嬰丹啦...

大宅

雪bb : 你係咪住紅磡架...我都係架...你有冇野我可以幫手呀...

別墅

雪~BB:

我聽過d老人家話,可以去拜下屋企附近既土地公公。
你打聽一下屋企附近邊度有啦。

或者,不如你搵個好日,係屋企門口安返個地主。
求心安,土地公公係保祐小朋友既。

好忟時,同自己講:再抱多一陣,bb大咗就唔肯俾你成日抱架啦…。 我每次覺得煩果時,都係咁諗安慰自己。

大宅

我媽話BB大大下,係要咁架。以前我大仔又係,眼訓要扭一輪計,E家細B又係,如果係日頭我都有時會帶佢落街行下,或揹住佢做下家務,咁佢就會好快訓著,如果係夜晚,就幫佢洗白白等佢舒服D,唉。做阿媽真辛苦。

公爵府

好媽媽勳章

雪~bb,

我都經歷過妳呢個階段, 5月初我啱啱開始返工, 有一段時間, BB夜晚吼我準備上床瞓, 佢就醒, 之後就唔肯瞓係咁扭, 我亦咩都check過 - 係咪片濕, 係咪肚餓, 係咪太熱太凍等等等, 又乜都唔係喎. 覺得佢係曳曳扭眼瞓, 鬧佢又唔識聽, 打又打唔落手, 我好忟憎喺度喊. 老公即刻起身幫手, 而之後, 我工人亦幫手半夜起身接更. 如是者, 我有幾晚好瞓, 情緒都好番好多.

有時, 問題唔係在bb身上, 係在大人身上!

妳諗吓, BB對妳黎講, 係一個新朋友, 妳完全唔熟識佢, 而佢自己亦未build up佢自己的practice, 中間梗會有過渡期. 新手父母可能對呢d經常的變化好擔心, 最弊係bb又未識講, 我地只可以估估吓, 又怕估錯咗令bb要唔舒服多一陣, 壓力好大, 可能變得易忟憎, 敏感咗, 而自己唔知. 雖然, 我地好似唔應該發忟憎喎, 因為bb細, 因為我地係父母付出係好應該, bb出世又係好事....但人始終係人, 面對non-stop的壓力, 點都需要出路.

下次如果bb又係咁扭計, 妳check過確定佢唔係身體不適, 就嘗試吓營造個恬靜環境哄佢瞓. 若果妳開始覺忟憎, 擺低阿B行開飲啖水又好, take a deep breath又好, 鬆一鬆, 比自己離開個環境even just for one second, 會有d幫助. bb喊一陣都唔緊要, 喊有助強化佢嘅肺功能 :)

以上係我自己經驗分享, 希望幫到妳啦.

我冇睇詳細但知道妳bb出入過幾次醫院, 可以體會到妳揍佢會好辛苦. 比d心機呀! BB大個咗會知道妳幾咁愛佢. ^^

大宅

雪~bb: 喂喂喂..剛剛我契媽比了一些草+葉..我唔知係咩..不過佢話用水沖洗後, 再煲水比阿仔沖涼,佢話冇咁扭計喎..我見又要洗又要煲, 更何況係外用, 我都打算試下...有時老人家講都係唔好唔信呀...你係咪住紅磡架..不如我比D你試下呀.....你pm我呀....

男爵府

好媽媽勳章

十仔 寫道:
雪~bb: 喂喂喂..剛剛我契媽比了一些草+葉..我唔知係咩..不過佢話用水沖洗後, 再煲水比阿仔沖涼,佢話冇咁扭計喎..我見又要洗又要煲, 更何況係外用, 我都打算試下...有時老人家講都係唔好唔信呀...你係咪住紅磡架..不如我比D你試下呀.....你pm我呀....

雪~bb,我也贊成你試下用 十仔 個d 草+葉 幫個b 沖涼,因為我個b 剛滿月時也是這樣,由半夜時哭到 第二日下午才瞓, 後來個親戚比了一些十二色花(潮州)+ 利是封給我幫bb 沖涼後就沒有再發生(touch wood), 我還留了其中一種草放落利是封出街一定放在bb身邊附近,

禁止訪問

大宅

雪~bb 寫道:
成日都唔肯訓
眼訓都眼都紅晒
出晒眼水都唔訓
一抱佢搖佢訓就喊
唔知佢想點

我唔敢掉佢落街, 淨係想沖佢落廁所. :evil:

大宅

係呀係呀...我契媽係潮州人黎架...

kalohon 寫道:
[quote]
十仔 寫道:

雪~bb,我也贊成你試下用 十仔 個d 草+葉 幫個b 沖涼,因為我個b 剛滿月時也是這樣,由半夜時哭到 第二日下午才

男爵府

好媽媽勳章

十仔, 雪 ~BB,

我唔知其中一種(最主要草)名叫什麼 ..佢地潮州人話如果個B 非常嚴重扭計,就要在公園採摘多11種不同花+草連同以上第12種(最主要草)一起然後加個利是封落盆水比個B 沖涼,

我個B 滿月後 ,
開頭我個陪月也買了幾次柚葉幫個B 沖涼都唔得好了1日王兩日又來過,試了3 次 柚葉。
之後我個(親戚)話比我試,我想有無噤神奇,因我唔係潮州人,終於試了真係OK 就係噤神奇。如果個種草你們有多留番D 放落利是封,當出街時或要去醫院出入放在BB身邊,聽聞個種草有辟邪作用。

十仔 寫道:
係呀係呀...我契媽係潮州人黎架...

[quote]
kalohon 寫道:
[quote]
十仔 寫道:

雪~bb,我也贊成你試下用 十仔 個d 草+葉 幫個b 沖涼,因為我個b 剛滿月時也是這樣,由半夜時哭到 第二日下午才

大宅

係呀...我契媽話唔知係邊到摘回來架....真係咁利害

男爵府

好媽媽勳章

十仔,

最神奇....個D草種時唔可以比女人既褲經過在上面 ..如果真的經過發生了..全棵草也會枯了..所以佢地潮州人話好難種的, 佢地當係寶因為有錢也買不到。
十仔 寫道:
係呀...我契媽話唔知係邊到摘回來架....真係咁利害

首頁

尾頁

跳至