烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

我今日終於焗左蛋糕啦,仲焗左兩個,不過...

我今日終於焗左蛋糕啦,仲焗左兩個,不過兩個都硬硬地 點解會咁既
係咪我有野做錯左

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 我今日終於焗左蛋糕啦,仲焗左兩個,不過...

點硬先?同埋焗時有冇升高左至少1/3-1/2?

我唔記得左妳係整海綿定係雪芳蛋糕,如果係海綿蛋糕,講真,如果唔落蛋糕乳化劑係會比出面蛋糕店個d蛋糕實d有質感d,不過蛋香味會濃d。
至於如果係雪芳蛋糕,如果實就有可能係消左泡、爐溫過低發得唔好或發粉加唔足,當然亦有可能係蛋份量問題(大蛋、中蛋或細蛋size)。
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

好媽媽勳章

原來係咁,不過我今日係焗雪芳蛋糕,會唔會係我發得唔夠耐呢 好失望,焗左兩個都係咁 :-(
如果焗雪芳蛋糕應該咩爐溫先

超級版主

2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

妳預初初170度焗15-20分鐘,見佢升高左同金黃色就轉150-160度左右焗到熟為止。

妳個蛋糕有冇加足發粉?用低筋麵粉整嗎?蛋係唔係用大蛋?

水晶宮

好媽媽勳章

我係用低筋麵粉,泡打粉我第一個有落,見佢硬硬地就第二個唔落,個結果都係一樣,到底我邊度做得唔好呢?
我d雞蛋都算大隻既,但又唔係勁大囉!
召藥師你可唔可以pm你個電話比我?等我下次再整唔明可以即刻打比你問 我今連做兩個都唔得有d失望 :-(

超級版主

kitty0502 寫道:
我係用低筋麵粉,泡打粉我第一個有落,見佢硬硬地就第二個唔落,個結果都係一樣,到底我邊度做得唔好呢?
我d雞蛋都算大隻既,但又唔係勁大囉!
召藥師你可唔可以pm你個電話比我?等我下次再整唔明可以即刻打比你問 我今連做兩個都唔得有d失望 :-(

一定要加泡打粉架! 因為唔落可能發得唔夠,因為水份同油份高,單靠蛋白發起係唔夠,加少少發粉會發得好d。
另外我遲少少pm妳啦!

水晶宮

好媽媽勳章

我今日去左買對,乜都買兩份
驚失敗又要去買過
等我再試下先得,無理由整唔到既 :mrgreen:
召藥師 寫道:
一定要加泡打粉架! 因為唔落可能發得唔夠,因為水份同油份高,單靠蛋白發起係唔夠,加少少發粉會發得好d。
另外我遲少少pm妳啦!

伯爵府

kitty0502
祝妳成功

水晶宮

好媽媽勳章

多謝
m琳琳 寫道:
kitty0502
祝妳成功

水晶宮

好媽媽勳章

我成功左啦 :-( :-( 好感動呀 :-( :-(

男爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

kitty0502
恭喜你啊~~~

超級版主

咁咪好lo!恭喜哂!

水晶宮

好媽媽勳章

都係多得你教我咋
召藥師 寫道:
咁咪好lo!恭喜哂!

水晶宮

好媽媽勳章

多謝
smpoon 寫道:
kitty0502
恭喜你啊~~~

水晶宮

好媽媽勳章

你地去睇下我d制成品
my blog

超級版主

幾好呀!我第一次cream cake真係冇眼睇,因為我個時乜都唔識,買左淡忌廉加糖當甜cream用,抆到我死死下都唔平,食時仲要好重奶味,畢生難忘呀! :tongue:
妳老公好錫妳,咁俾面食咁多蛋糕,當然佢梗係覺得好食先食咁多件啦!
遲d佢可能會嫌唔夠喉要妳再整大個d,因為妳對仔女愈黎愈大會同佢爭食。

水晶宮

好媽媽勳章

哈哈 我個個其實都
該用戶已被刪除

水晶宮

好媽媽勳章

我聽日會試整cookie
你黎睇下
"Y_Y"-yvonne 寫道:
我看咗你個blog啦!!!都幾好呀!!有時間再看看先.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題