跳至

首頁

尾頁

大宅

大家要小心, 今日阿b跌落床下底

我本來放佢係我張床中間, 走左出聽攞少少野, 點知幾秒間聽到"bon"一聲, 跟住我個仔尖叫, 我即刻跑入房見到佢四腳朝天, 而且仲俾一杯偏熱的水淥親, 我都尖叫埋一份, 心諗今次大鑊, 慌失失咁.

我即刻打俾老公, 即二話不說送左佢去睇急症, 照左x光, 個頭仔無事, 腳仔都無咩事...

我好內疚同埋覺得自己好唔小心, 同埋想講bb真係一秒都唔可以無大人睇住架, 佢地有時d動作係好快架... :-( :-(

男爵府

Re: 大家要小心, 今日阿b跌落床下底

唔好內疚啦, 你都唔想ga ma, BB又冇事, 以後小心咪得lor. 初為人母乜經驗都冇, 今次就當係一個經驗, 等你同我呢個準媽媽更小心湊B.

大宅

吾使o甘內疚, bb都無事落. 下次小心d, 放bb落車仔/綱床或買大床床欄. 安全至上.

大宅

最緊要冇事.放心
我今日都同老公講開..要開始睇實呀女.因為佢d動作真係好快..我轉個頭佢就轉左身.我地都有提自己開始要睇實d

28DEC2006 BIRTH

大宅

唔好太內疚啦......
而家最緊要阿b冇事, 以後自己小心d囉.....
今日比我發現老公放左阿b係床, 自己走左去門外, 我罵到佢死呀......
唔可以咁唔小心......
因為bb真係好快.....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我bb都試過, 那時剛學懂轉身, 好彩係連人帶枕頭跌落床, 枕頭墊住左頭仔, 無事.
,

大宅

唔好內疚啦, 你都唔想ga ma!

大宅

係呀, 下次小心d 啦, BB無事都應該要感恩啦!
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

大宅

唔好太內疚啦......
而家最緊要阿b冇事, 以後自己小心d囉.....

男爵府

今日我都差d跌左亞b落地,我間房張床同bb床泊埋一齊,我放左亞b係張大人床度然後我轉身行前2步擺低d野,擺完野之後見到亞b想跌落地下,好彩張bb床係隔離頂住左,嚇死我呀,我即刻抱返起佢,雖然成件事touch wood都冇事,不過嚇親自己就覺得幾冇謂囉 :-|

伯爵府

係啦~唔好內疚啦~記住下次小心d就ok啦~~~依家小b都冇事!!!真係架~1秒都唔可以行開架...總之我依家一放我個b落d平面既地方..無論係我張床,地下既膠墊...佢every moment都會轉身...依家仲學識埋轉完再轉tim~ 真係唔洗3秒已經由個頭轉到去尾架喇~我都成日話我老公...叫佢唔可以咁大意...唔睇小b~嗯間bb有咩事...真係會心痛死架~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你都唔想,不要太內疚,最緊要bb無事.
我幾日前都試過將bb放大人床換片,自己坐凳仔,我隻眼望一望bb隔離盒紙巾,bb已180度轉身,銑佐落我大脾度,見佢眼仔定定,好彩無事,真係一秒都不能放鬆.
bb Kelvin 係12月12日出世!!!

Kelvin Lai's Blog!!! Welcome!!!

大宅

我好明白你既心情...
因為彤彤試過1日連跌2次呀 :-( :-(

我地屋企有張搖搖椅...
之前唔扣安全帶佢都仲未識得點郁..
點知有日我慣左又唔同佢扣安全帶..
點知我轉個頭就佢就boom 1聲跌左落地..
嚇到我c呀~
之後我老公返黎...
同佢玩完..又做返同1個動作..
佢擰轉頭同我講句野咋..
佢又跌左落黎啦 :-( :-( :-(
之後果晚佢成晚都訓得唔好..
唔知係咪嚇親

大宅

好彩, 好彩, 冇事, 冇事 ..........

大宅

oh, it's gd that the baby is ok. don't feel sorry. it's not your fault.

i think it's better to put the baby on the floor. at least, more safe. at day time, my maid plays w/ the baby in the mimimoto playmat. he keeps crawling on the playmat.

but also ve to keep an eye on him as he easily crawl outside the playmat n then crawl to other places of the flat.

we are still thinking how to make the home more safe. may need cushions on the edge of the cabinet, etc.

子爵府

最緊要bb無事,bb依家超活躍大家都要睇實,我都好鬼驚 :cry:

別墅

不要太內疚,最緊要亞 b 無事.
係呀, 次次同 bb 換片(放係大人床), 我一轉身, 亞 b 已經180 度大轉身, 真係睇少一秒都唔可以.

大宅

Nelson仔 check過冇事就好了! 唔好太內疚!!

願願上星期六都係梳化跌左落地. 同佢換完片,我就轉身整好d濕紙巾,點知就在幾秒內跌左,好彩地上放左地墊,不過都整親個鼻鼻,之後就不停咁喊!! :-( .....好彩之後比樽奶佢飲,又冇咩事wor! 又擔心又嚇c!!
之後仲不停咁比c6話我咁唔小心!! (我都唔想架!!)

[ 本文章最後由 karenleung 於 07-7-13 10:23 編輯 ]

洋房

唔好唔開心啦.. 大家都要小心d...bb跌倒基本上係一定會發生.. 有時真係避無可避架... 唯有令屋企的環境盡量安全.. 噤跌倒都無噤傷呀嘛... 同埋唔好放亞b係距離地面高的地方.. 我令願放佢係地下塊地墊到坐或訓.. 週圍都唔好放噤多玩具雜物之類... 跌倒都唔會撞親.... 總之bb真係動作好快.. 你都估佢唔到呀 ??!!!

別墅

我bb 噚日都差d 係床到跌落黎, 好彩有個床頭櫃頂住, 如果唔係就....:-( , 所以平時我都盡量放佢係地下玩(放張墊係度), 咁樣好似安全ddd

首頁

尾頁

跳至