自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 我認識的一個幸福/綜援家庭

girahei 寫道:
屋企長開冷氣...佢話隻狗唔熱得喎....

寧做綜援犬 莫做繳稅人~
真係做狗都不如
願主與你們同在,也與你的心靈同在!

大宅

我都識個朋友,估佢都唔會搵得幾多.
住村屋,日日開冷氣,就係為左隻狗,冇記錯係雪橇狗.
最慘佢仲有個囡3個月大.
連問小朋友成日涼冷氣點得嫁? :tongue:

禁止訪問

複式洋房

子爵府

girahei 寫道:
我屋企對面1家5口仲要養埋隻狗...戶住2公婆35+歲有手有腳好正常....3個小朋友讀小學....2公婆串金戴銀...新型手電...屋企用咗8萬裝潢...42"等離子電視....初初我以為個老公做生意...小康之家.....個老婆日日都去打麻將&睇股票...原來1家5口攞成12000公緩....住大單位....個老婆仲話養3個仔女都唔洗好多$, 書簿費有得申請全免....買眼鏡食LUNCH錢有得攞返....我眼見佢買餸都買得好豪架...$16斤豆苗都買..仲要買斤半...我1斤豆芽都要分2日食吖...屋企長開冷氣...佢話隻狗唔熱得喎....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

父母就是子女既榜樣..

今日政府要養 兩個大人+ 4 個小朋友,
日後就要養 兩個老人家+ 4 x 2 個大人(結左婚 兼 嫁/娶同一類人) + n 個小朋友

睇我地點 c 啦

大宅

不過社工們找的例子又唔係咁講喎!
佢地話攞綜援的錢三餐都唔得溫飽
仲要一個即食麵分兩餐食呀!

你地信唔信呀?
我眼見及耳聞的綜援戶就個個都好風光喇! :tongue: :tongue:
girahei 寫道:
我屋企對面1家5口仲要養埋隻狗...戶住2公婆35+歲有手有腳好正常....3個小朋友讀小學....2公婆串金戴銀...新型手電...屋企用咗8萬裝潢...42"等離子電視....初初我以為個老公做生意...小康之家.....個老婆日日都去打麻將&睇股票...原來1家5口攞成12000公緩....住大單位....個老婆仲話養3個仔女都唔洗好多$, 書簿費有得申請全免....買眼鏡食LUNCH錢有得攞返....我眼見佢買餸都買得好豪架...$16斤豆苗都買..仲要買斤半...我1斤豆芽都要分2日食吖...屋企長開冷氣...佢話隻狗唔熱得喎....

大宅

girahei 寫道:

Hai!!!! so good..

but I remember when I was young, I need to buy 2nd book and my parent always wait until the end of of Aug for enough money to pay for the new books....

by those 綜援家庭's child always has new books....

男爵府

2019勳章

唔扮o下淒涼、可憐 :tongue: :tongue: 搵鬼信佢o地咩! 由其o個班懶正義既議員同懶有同情心既社工,睇到咁既情況,唔識諗o下分辦真假,有理冇理仆倒走去幫呢班垃圾,爭取乜

複式洋房

ACB 寫道:
我工作的地點是好多大陸人的,每日她們都可以去揍返學,之後成班師奶又去飲茶打牌,跟住又可以接放學,我們要交稅的,日日都沒有時間去揍仔囡,要交比工人揍,心中真不是味兒

坦白講,取綜緩的,好多野都可以憑單取返錢,例如買眼境,洗牙等,,,,所以佢地係夠用的,我識得一個朋友的父母,都係取綜緩的,他們每日食的肯定貴過好多人,每晩又會同成班綜緩朋友飲酒談天,他們的生活真的很優質

有時我都會發下晦氣話取綜緩好過,最起碼可以多些親子時間,不過又真係做唔出

另外,請各位議員,唔好因為爭取個人的利益,盲目去幫這班人再去取更多金額的綜緩

(針對是那一班有能力工作又唔去做,專登生多幾個取綜緩的人士o

禁止訪問

複式洋房

AGREE :tongue:

伯爵府

2019勳章

girahei 寫道:

大宅

每次提起呢個話題,相信大家都好激氣,$我們不是搵最多,但稅就交最多,褔利就最小,既然香港失業率咁高,請多d人check佢地,由其是中年人士,查佢地唔須要學歷,又可幫中年人士投入社會,咁就唔使成日話無人手check啦

男爵府

越講越扯火

複式洋房

男爵府

佢地真係識

大宅

仲有呀!
公援人士欠屋租的比率係最高架!
攞咗政府錢住公屋都唔肯交租
但政府又不能趕他們走!
真係無恥到極呀! 佢地重要大條道理話交租的錢要來靈活運用
反對政府直接把屋租交房署呀!

政府快點立法
交租的錢不再經他們手
避免我地納稅人的雙重損失呀!

複式洋房

今個月起已經直接過租啦!唔駛過佢地手啦!!抵死!!!

yuenfong 寫道:
.....政府快點立法
交租的錢不再經他們手
避免我地納稅人的雙重損失呀!

子爵府

咁我都唔怕講,我識個個仲係bk既mami,唔知佢而家有無上bk,因為成班人都知佢呃綜緩,呢d咁既垃圾,真係唔知點講佢地了,都係個兩個字啦,"廢人"

後補,

我識個個pk,佢屋企得一個人仲要開三部冷氣,食既要食最貴,pizza,壽司,平野唔食,最緊要係佢唔會去避孕,有咗既就生law,又攞多d,不過人地老公佢有反工,一個月有成10000,佢個死pk,仲話個幾千蚊綜緩唔夠佢洗wor~~~,d人幾巴秘

首頁

尾頁

跳至