自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 我認識的一個幸福/綜援家庭

我識個位都係咁,佢地兩公婆仲要扮病,女的扮腰痛,不過可以日日哨街喪買,出院第二日即哨街絕不需要休息,半點痛都沒有;男的就有糖尿,不過可以喪浦喪x野.咁不但可以呃多d錢,仲要吾洗去做義工tim.其他的pk行為吾洗講喇,都係大同小異的.

複式洋房

珍珠宮

無佢地生多幾個, HK 邊得黎一千萬人口
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

別墅

雖然睇佢哋生活好爽,但問心,就算有得攞,我哋冇必耍都唔會耍。一攞就唔洗諗將來有人再請你做嘢。咁你就真係下半世都靠政府。 但我諗政府始終一日要減綜緩
根本就唔可以個個家庭10000 10000 咁俾。冇机會冇保障...所以唔好羨慕D咁嘅人,簡直係"冇肉"自己
洛威拿BB等有心人收養 :adore:

複式洋房

[quote]
sylcaca 寫道:

致電舉報詐騙熱線 2332 0101

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

佢地好揚架! 成班o係公園/遊樂場放仔兼放狗兼高談闊論, 互相過料i.e. 幾時claim呢樣, 幾時claim o個樣, 互相交流心得, 仲大聲過o的人講股票, 只要你企一陣都知啦!
:tongue:

男爵府

我係ft mama, 阿太成日見倒我都以為我都係拎綜援架!

我另外有個friend, 因為阿太又係成日見倒佢兩公婆, 仲直頭問佢係唔係?!我個friend有份工架, 朝早趕頭趕命湊返學然後返工, 晏晝放工又趕頭趕命湊放學, 佢老公返夜班, 兩個夾埋搵錢都唔夠阿生阿太綜援拎得多, 佢都同我講俾佢吹脹!!!

emilykawaii 寫道:
八掛問吓點解你地會知佢地囉綜援嘅?

伯爵府

洋房

emilykawaii 寫道:
八掛問吓點解你地會知佢地囉綜援嘅?

下午茶時段係茶餐廳 or 大家樂坐
每日 15 分鐘
申請 "中挽" 好快學會

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

你'傻'得對

大肚婆小姐 寫道:
每日 15 分鐘

複式洋房

你'傻'得對

大肚婆小姐 寫道:
每日 15 分鐘

男爵府

后生搖搖.....點解政府唔叫佢地去做野, 派佢地做吓義工都好啦.....搞到D新移民好似老憑咁......

洋房

最慘係而家一有人提出改革設期限就俾人狂鬧,政客議員就淨係取悅佢地d票源,不特止唔想辦法解決,仲要增加金額,又話小朋友要有課外活動,長此下去,真係死得了....

我一向都覺得老人家同長期病患係要增加金額,而有手有腳失業同單親都唔應該無止境援助...反而應該增加配套,例如免費或資助幼兒中心等,得d人唔能夠成日以'單親'名義去申請綜援..總之就唔可以一味俾錢... 睇過報紙,而家有d綜援家庭直情拖欠幼稚園學費,總之一次過俾現金就有好多問題..

男爵府

唔知你地有無人有睇上星期日7pm亞視播港台個西遊記, 人地智利真係用好多錢o係綜援度(佔政府整體開支2/3), 但係人地真係做到野嗃, 真係有好多人脫貧, 點解我地個政府唔得

其實我覺得要解決一o的都唔難, 佢地只要開闢o的新職位, 好似單親o個o的,你咪開托兒所俾佢地一路湊仔一路返工, 要照顧6299老人家 o個o的咪入老人院, 俾佢地入埋去做野, 同埋行政管理咁多職位, 就算19區每區一間都有38間啦, 咁已經可以同時抒緩埋失業問題啦!!!一味掟錢係無用既

男爵府

mat媽 寫道:
父母就是子女既榜樣..

今日政府要養 兩個大人+ 4 個小朋友,
日後就要養 兩個老人家+ 4 x 2 個大人(結左婚 兼 嫁/娶同一類人) + n 個小朋友

睇我地點 c 啦

同意講得好
[

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

複式洋房

首頁

尾頁

跳至