少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

求救! 有乜辦法可以令小朋友唔亂掟野?

我個仔, 就黎2歲, 不時都會掟下野. 自從跟左D大哥哥/大姐姐玩掟野之後, 係屋企隨手拿起就掟.

以前都只係掟自己玩具, 之後我收起佢D玩具, 佢就轉向掟家品, 掟飯, 掟得就掟.

有冇人可以幫下我? 佢每次掟野, 我就叫佢唔好掟, 佢就更加特登掟俾我睇, 到我發火時, 佢就喊, 之後又會拾返D野. 次次都係咁, 每日至少玩5-6次, 我就成日係咁鬧佢, 有時仲忍無可忍要出手打, 我覺得咁樣根本唔係辦法, 我唔想再係咁, 有冇辦可以幫下我?

有媽咪教我俾D野佢掟, 要佢係指定地方掟指定物品, 我怕咁會令佢變本加厲, 係咪真係work?

民房

Re: 求救! 有乜辦法可以令小朋友唔亂掟野?

???

大宅

我個仔有時到會掟玩具,如果佢掟野我會捉住佢對手,之後好強硬同很定對住佢,重複三四次講唔可以掟野咁做係唔得,之後我會同佢講收起你掟o既玩具無得玩,如果你乖媽媽就會比番你。我個就2歲4個月,佢開頭唔係好明,之後我講多幾次佢就明白,同小朋友講野重複多幾次都唔怕,一定要佢明白咁係唔可以o既!

男爵府

大廚勳章

佢掟一次, 我就repeat 一次叫佢唔好掟, 今日唔掟呢樣, 第二日就掟第二樣, 我就係咁先至無乎, 如果真係同佢講多幾次就會有效, 我就唔使咁煩. 唔好掟野, 我足足講左半年!

複式洋房

我個仔又係好鍾意掟野, 不過係掟佢自己D玩具, 初初我又係好有心機咁捉住佢手仔話唔好掟玩具又話D玩具俾你掟到好痛, 試過幾次, 係唔WORK既, 佢個反應係話我知佢用到呢樣野黎引到我注意佢, 於是我而家由佢掟, 掟完之後同佢一齊執玩具, 然後讚佢好有首尾wor, touchwood 佢只會向屋企先係咁, 唔係就真係唔知點教

大宅

2019新春慶豚圓

原文章由 FANNY0704 於 07-6-18 01:17 發表
我個仔有時到會掟玩具,如果佢掟野我會捉住佢對手,之後好強硬同很定對住佢,重複三四次講唔可以掟野咁做係唔得,之後我會同佢講收起你掟o既玩具無得玩,如果你乖媽媽就會比番你。我個就2歲4個月,佢開頭唔係好 ...

呢個方法我都試過, 不過都無用, 佢仲越來越過份, 可以點呢??

首頁

尾頁

跳至